ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: Στο Φόρουμ της Αττάλειας εξήγησαν ότι άρχισε μια νέα περίοδος στην Κύπρο

Τατάρ: Στο Φόρουμ της Αττάλειας εξήγησαν ότι άρχισε μια νέα περίοδος στην Κύπρο

Συναντήσεις και όχι ομιλία, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί από την «προεδρία», είχε τελικά στο περιθώριο του 2ου Διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας, ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ και η συνοδεία του.

Σε δηλώσεις χθες, κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα, ο κ. Ταττάρ είπε ότι κατά τις συναντήσεις που είχαν στο Φόρουμ εξήγησαν ότι άρχισε πλέον μια νέα περίοδος στην Κύπρο, μια πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να υπάρξει μόνο με λύση δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι και ότι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις εγγυήσεις της Τουρκίας και την παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί.

«Στις διάφορες αξιολογήσεις που κάναμε είδαμε εκεί ότι άρχισαν να σκέφτονται έτσι και οι αξιωματούχοι των κρατών που έχουν λόγο στον κόσμο», υποστήριξε προσθέτοντας ότι συναντήθηκαν με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και οι «υπουργοί» από τα κατεχόμενα είχαν επίσης συναντήσεις σε σχέση με διάφορα έργα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι μιλώντας στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι στο Φόρουμ τόσο ο ίδιος όσο και οι «υπουργοί» και οι Τουρκοκύπριοι κομματικοί αρχηγοί πραγματοποίησαν πολύ παραγωγικές συναντήσεις και είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με αρχηγούς κρατών, υπουργούς εξωτερικών, εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων, διπλωμάτες και καθοδηγητές γνώμης απ’ όλο τον κόσμο.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του να μπορούν να εξηγούν το Κυπριακό σε πλατφόρμες όπως το Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας, ο κ. Τατάρ είπε ότι είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν την «δίκαιη υπόθεση» του τουρκοκυπριακού «λαού» σε διάφορες συναντήσεις εκεί.

Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ απαντώντας σε ερωτήσεις του τουρκικού τηλεοπτικού καναλιού Ulusal Kanal στο περιθώριο του Φόρουμ είπε ότι η χρήση του ονόματος της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, από τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ «καταγράφηκε ως έκφραση της κυριαρχίας» των Τουρκοκυπρίων. «Ήταν ένδειξη του δίκαιου αγώνα μας. Μας ικανοποίησε το γεγονός ότι γίνονται ορατές οι πραγματικότητες της Κύπρου».

Ερωτηθείς κατά πόσον θα γίνει κάποιο βήμα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους με τις δηλώσεις Λαβρόφ, ο κ. Τατάρ απάντησε ότι το θέμα της αναγνώρισης είναι ένα ζήτημα που θα εξελιχθεί μέσα στον χρόνο. «Εμείς αυτή την στιγμή εξηγούμε στην διεθνή κοινότητα την δίκαιη υπόθεση του τουρκοκυπριακού λαού. Αν θα αρχίσει μια διαδικασία συνομιλιών στην Κύπρο, λέμε ότι θα μπορούσε να είναι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, δηλαδή στη βάση της ύπαρξης δύο κρατών».

Ερωτηθείς σε σχέση με τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για αναγνώριση της «τδβκ» εκ μέρους της Ρωσίας, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι «είναι νωρίς γι’ αυτό» και ότι δεν μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε αξιολόγηση για το θέμα.

Υποστήριξε ότι αυτό που είπε εκεί ο κ. Λαβρόφ είναι «ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να υπερασπίζονται τον εαυτό τους εκείνα τα δύο κράτη σε διάφορες διεθνείς συναντήσεις όπως η τδβκ. Και φυσικά χρησιμοποίησε το όνομα της τδβκ με αυτή την ευκαιρία. Και αυτό μας χαροποίησε. Διότι αναφέρεται σε μια πραγματικότητα. Το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας χρησιμοποιεί το όνομα της τδβκ είναι μια πραγματικότητα που άρχισε να γίνεται αποδεχτή πλέον. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναγνωριστεί. Όμως ποια είναι η πραγματικότητα; Υπάρχει ένα κράτος που ονομάζεται τδβκ. Η τδβκ είναι το κράτος του τουρκοκυπριακού λαού. Η τδβκ μπορεί να μην είναι αναγνωρισμένη αυτή την στιγμή. Όμως είναι ένα κράτος και σήμερα αυτές οι δηλώσεις καταγράφονται ως έκφραση της κυριαρχίας του λαού που εκπροσωπεί αυτό το κράτος. Και δημιουργούν για εμάς μια δίκαιη βάση στον αγώνα που διεξάγουμε».

Αναφερόμενος στο θέμα του τουρισμού, ο κ. Τατάρ είπε ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της πανδημίας και ανέμεναν αύξηση φέτος. «Θα δούμε πώς θα επηρεαστεί από τον πόλεμο. Επειδή η Τουρκία διαχειρίζεται την διαδικασία αυτή πολύ καλά, περιμένω σημαντική ροή τουριστών από την Ρωσία. Οι Ρώσοι τουρίστες γνωρίζουν πολύ καλά τα χαρακτηριστικά αυτού του τόπου. Μπορεί να υπάρξει μια προσέγγιση με την νέα θέση που προέκυψε. Έχει υποχωρήσει πιο πολύ η απόσταση με τις χώρες της ΕΕ. Μερικοί τουριστικοί πράκτορες και τουριστικές εταιρείες στην τδβκ προσπαθούν να κτίσουν γέφυρες».

Ο κ. Τατάρ και ο «υπεξ», Ταχσιν Ερτουγρούλογου συναντήθηκαν κατά την διάρκεια του Διπλωματικού Φόρουμ στην Αττάλεια με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας της Λεττονίας, Artis Pabriks και τον Αρμόδιο για Εξωτερικές Υποθέσεις της Προεδρίας του Αζερμπαϊτζάν Hikmet Haciyev. Ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι συναντήθηκαν και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σιέρα Λεόνε David Francis τον οποίο γνωρίζει από το παρελθόν λόγω μιας συνάντησης με θέμα το Αφγανιστάν και είναι ειλικρινής και σοβαρός στο θέμα της προσέγγισης των «δύο χωρών».

Σύμφωνα με τον κ. Ερτουγρούλογλου, στα κατεχόμενα υπάρχουν 430 πολίτες της Σιέρα Λεόνε ως φοιτητές, οι οποίοι ανέφεραν στον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας τους ότι είναι πολύ ικανοποιημένοι εκεί.

Τατάρ και Ερτουγρούλογλου συναντήθηκαν επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σομαλίας Muse Ali και την αντιπροσωπεία που τον συνόδευσε στο Φόρουμ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Απεργούν οι εργαζομένοι στον κλάδο σκυροδέματος: Με συνθήματα έξω από το Υπουργείο «Δεν κάνουμε πίσω » - Βίντεο

• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top