Η παρούσα ηγεσία της τ/κ κοινότητας κατανοεί πως τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να διασφαλίζονται, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων.
«Πραγματικά αυτές τις μέρες, δημιουργείται η ελπίδα και προοπτική πλέον -και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση απ` όλους μας, επιτέλους- μιας ειρηνικής και οριστικής λύσης, αλλά και μιας λύσης η οποία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ε/κ χωρίς παραγνωρίζονται εκείνες των Τ/κ», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο πλαίσιο ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων.
Όπως είπε, «η συντήρηση ή διατήρηση του στάτους κβο δεν είναι προς όφελος κανενός, αντίθετα θεμελιώνει ή τσιμεντώνει, αν θέλετε, τα τετελεσμένα».
«Τσιμεντώνει την κατοχή, τουρκοποιεί ακόμη περισσότερο τα κατεχόμενα εδάφη μας. Θα πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσουμε την παρούσα ευκαιρία και να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις, που θα μας επιτρέψουν μέσα από τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων, τις συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέψουν μέσα από την κοινή συνεργασία, επιτέλους, να δώσουμε προοπτική και προκοπή στην πατρίδα μας», πρόσθεσε.
Παρατήρησε ακόμη πως «θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η καλή συνεργασία ή ο αλληλοσεβασμός είναι εκείνος, που θα δημιουργήσει τα θεμέλια της εμπιστοσύνης, αλλά και της προοπτικής για το μέλλον».
«Αυτό που προσπαθούμε και φαίνεται να υπάρχει πρόοδος», συνέχισε, «είναι η κατανόηση πως τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι διασφαλισμένα και μιλώ για την παρούσα ηγεσία της τ/κ κοινότητας».
Όπως ανέφερε, «μιλούμε για τη διασφάλιση βασικών ελευθεριών, μιλούμε για τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, μιλούμε για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, το οποίο να διασφαλίσει και τα δικαιώματα των Ε/κ και εκείνα των Τ/κ».
«Μόνο μέσα από αυτές τις διόδους θα μπορέσουμε να έχουμε πραγματικά ελπίδα για το μέλλον», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί μέσα στα πλαίσια που χαράσσει το Εθνικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα οι ομόφωνες αποφάσεις του Σώματος το 2009, οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου Μακαρίου – Ντενκτάς ή Κυπριανού - Ντενκτάς, η συμφωνία Παπαδόπουλου – Ταλάτ, αλλά και το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου του 2104 «να εργαστώ άοκνα προκειμένου να ξεπεραστούν οι φοβίες, να ξεπεραστεί η δυσπιστία και είναι αυτή η προσπάθεια με τον Μουσταφά Ακιντζί, να δημιουργήσουμε όχι ένα επίπλαστο καλό κλίμα, αλλά να δημιουργήσουμε εκείνες τις προοπτικές που επιτέλους θα δημιουργήσουν την ανάγκη του αλληλοσεβασμού».
Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι «και από πλευράς Τουρκίας θα υπάρχει συνδρομή, για να αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη, που μέχρι σήμερα είναι κλονισμένη απέναντι στην κατοχική δύναμη, έτσι ώστε επιτέλους να γίνει κατορθωτή και η απαλλαγή από κατοχικά στρατεύματα και η μη ανάγκη ύπαρξης διόδων και ελέγχων για δίοδο, να μην υπάρχουν σημεία ελέγχου να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση, ενώ την ίδια ώρα μέσα από τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιτέλους να δώσουμε προοπτική και μέλλον και ιδιαίτερα να διασώσουμε τον κυπριακό ελληνισμό όπως επίσης και τους Τ/κ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις