Ποιο εμβόλιο προσφέρει την καλύτερη ανοσία απέναντι στην COVID-19;
Ο πλήρης εμβολιασμός με ένα από τρία διαθέσιμα εμβόλια κατά της COVID-19 φαίνεται πως οδήγησε κατά μέσο όρο σε παρόμοια και αρκετά υψηλή ανοσολογική απόκριση, ανεξάρτητα από το ποιο από τα τρία εμβόλια χρησιμοποιήθηκε. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές από την Skoltech, δύο Ινστιτούτα της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και τις αμερικάνικες εταιρείες βιοτεχνολογίας VirIntel και Argentys που διερεύνησαν την επίδραση της ανοσοποίησης του κορωνοϊού με τα τρία αυτά εμβόλια, συγκριτικά με το αποτέλεσμα της ανάρρωσης μετά από σοβαρή ή μέτρια λοίμωξη από τον κορωνοϊό.
Όπως συμπέραναν οι επιστήμονες και τα τρία εμβόλια οδηγούν στην παραγωγή ισοδύναμων αντισωμάτων και συγκεκριμένα εκείνων που στοχεύουν στην περιοχή πρόσδεσης του υποδοχέα της πρωτεϊνικής ακίδας.
«Αν και τα αποτελέσματα διέφεραν σημαντικά από ασθενή σε ασθενή, η συνολική ωστόσο κατανομή ήταν συγκρίσιμη για όσους είχαν κάνει τις δύο δόσεις των εμβολίων Sputnik V, Moderna ή Pfizer ή είχαν ιστορικό μέτριας έως σοβαρής μορφής νόσησης από την COVID-19», τόνισε η Maria Tutukina, ερευνήτρια από το Ινστιτούτο Βιοφυσικής Κυττάρων του RAS και του Ινστιτούτου για Προβλήματα Μετάδοσης Πληροφοριών.
Η ομάδα αξιολόγησε επίσης τον ανοσία εκείνων που έκαναν μόνο τη μία από τις δύο δόσεις Sputnik V – γνωστό ως Sputnik Light. «Διαπιστώθηκε πως το Sputnik Light μερικές φορές δεν αρκεί, ίσως λόγω της φύσης των εμβολίων με βάση τον αδενοϊό. Κάθε μία από τις δύο αυτές δόσεις χρησιμοποιεί διαφορετικό αδενοϊό και έτσι ορισμένοι άνθρωποι αποκτούν ανοσία σε ένα από αυτά, καθιστώντας το ένα από τα δύο εμβόλια άχρηστο» δήλωσε η Anna Kaznadzey, πρώτη συγγραφέας της έρευνας.
Οι ερευνητές αντιμετώπισαν ως ξεχωριστή ομάδα τους ασθενείς που νόσησαν με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, διαπιστώνοντας έτσι πως η ανοσολογική τους απόκριση ήταν χαμηλότερη από όσων είχαν εμβολιαστεί διπλά ή εκείνων που νόσησαν με μέτρια συμπτώματα.
Επιπλέον, οι ερευνητές εξέτασαν πώς μεταβάλλεται το επίπεδο των αντισωμάτων με το χρόνο μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο Sputnik V. Αυτό που προέκυψε είναι πως ανάλογα με τον ασθενή, το επίπεδο των αντισωμάτων μπορεί να μειώνεται αργά ή απότομα, να αυξομειώνεται, να παραμένει σταθερό αλλά ακόμα και να συνεχίζει να αυξάνεται για καιρό.
«Συνολικά φαίνεται πως οι ασθενείς που λαμβάνουν το εμβόλιο Sputnik V τείνουν να διατηρούν την ανοσία τους για διάστημα 10 μηνών ή και περισσότερο» δήλωσε η Tutukina. Για τους ερευνητές μάλιστα αυτή η παραδοχή σχετίζεται πιθανά με το χαρακτηριστικό των εμβολίων με αδενοϊό, αφού το ίδιο παρατηρήθηκε και στο εμβόλιο της AstraZeneca, που ανήκει στην ίδια κατηγορία.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα της παρούσας μελέτης συγκριτικά με άλλες παρόμοιες είναι, όπως τονίζουν οι ερευνητές, ότι οι μετρήσεις αντισωμάτων πραγματοποιήθηκαν μέσα από το ίδιο σύστημα εξέτασης για όλες τις ομάδες ανθρώπων που εξετάστηκαν, μιας και σε διαφορετικά συστήματα δεν μπορούσαν να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα.
Να σημειωθεί πως η έρευνα διεξήχθη στην προ – Omicron φάση της πανδημίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις