ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσπάθειες Κυβέρνησης να συγκρατήσει τις τιμές στα σιτηρά - Ανησυχία Πετρίδη για ενδεχόμενη ύφεση της οικονομίας

Προσπάθειες Κυβέρνησης να συγκρατήσει τις τιμές στα σιτηρά - Ανησυχία Πετρίδη για ενδεχόμενη ύφεση της οικονομίας

Μηχανισμούς για συγκράτηση των τιμών και απομάκρυνση του ενδεχομένου αισχροκέρδειας στον τομέα εμπορίας και διάθεσης σιτηρών, εξετάζει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και τη Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως γνωστόν, το πρόβλημα διάθεσης σιτηρών είναι πανευρωπαϊκό και έγκειται στο «πάγωμα» της αποστολής φορτίων από τις δύο κυριότερες προμηθεύτριες χώρες της Ευρώπης σε σιτηρά, Ρωσία και Ουκρανία, και, κατά συνέπεια, στις ανατιμήσεις που προκαλούνται.

Το ΥΕΕΒ ξεκίνησε την προσπάθεια εξεύρεσης μηχανισμών συγκράτησης των τιμών αμέσως μετά τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της 15ης Φεβρουαρίου, βάσει των οποίων, λόγω της έκτακτης κατάστασης στην Ουκρανία, καθορίστηκαν τα είδη πρώτων υλών ζωοτροφών και σιτηρών για ανθρώπινη χρήση και επεκτάθηκε η χρονική περίοδος για την οποία οι ποσότητες που διατηρούνται ως στρατηγικό απόθεμα καλύπτουν τις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι προς αυτό τον σκοπό έχει ήδη γίνει σημαντική προεργασία.

Όπως είχε άλλωστε δηλώσει κι ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, στις 8 Μαρτίου, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου, εντείνονται οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για εξεύρεση των κατάλληλων μηχανισμών που θα προστατεύσουν τον καταναλωτή, αλλά και μερίδα επιχειρήσεων, από υπερβολικά υψηλές τιμές σε τρόφιμα και ζωοτροφές με πρώτη ύλη τα σιτηρά και υποπροϊόντα τους, που πιθανόν να εμφανιστούν με πρόσχημα τις ανατιμήσεις.

Πρώτη έγνοια του ΥΕΕΒ και της Κυβέρνησης είναι η προστασία του καταναλωτή και η επιβίωση των επιχειρήσεων, με περιορισμό των συνεπειών που προκαλούνται διεθνώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Έμπρακτη απόδειξη τούτου αποτελεί η πρόσφατη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται για αγορά νέων αποθεμάτων σιτηρών.

Το τελικό ύψος των τιμών ενέργειας και σιτηρών καθώς και ο στασιμοπληθωρισμός οι ανησυχίες του ΥΠΟΙΚ
Το τελικό ύψος των τιμών ενέργειας και σιτηρών καθώς και ο στασιμοπληθωρισμός οι ανησυχίες του ΥΠΟΙΚ
Στα επίπεδα που θα ανέλθουν τελικά οι τιμές της ενέργειας και των σιτηρών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και το ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού, χαρακτήρισε ως τις μεγαλύτερες του ανησυχίες ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, τονίζοντας παράλληλα πως λόγω των εξελίξεων θα επηρεαστούν τα δημόσια οικονομικά και ανατρέπονται οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Οικονομικών, αποκλείοντας ωστόσο, το ενδεχόμενο η κυπριακή οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα βρίσκεται στις συνεδρίες Eurogroup και ECOFIN όπου θα συζητηθούν οι επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες και ανακοίνωσε πως θα στηρίξει «κάποιες σκέψεις» που γίνονται σε επίπεδο ΕΕ για δημιουργία ενός ταμείου, όμοιου με το SURE το οποίο είχε στηρίξει την απασχόληση, «ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί κάπως η ενεργειακή φτώχεια».

Κληθείς στο περιθώριο της παρουσίασης του έργου του Γραφείου της Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών, να αναφέρει κατά πόσον επηρεάζονται τα δημόσια οικονομικά από την συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Πετρίδης απάντησε καταφατικά και σημείωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα μεταβαίνει στη συνεδρία του Eurogroup και την Τρίτη στη συνεδρία του ECOFIN όπου θα συζητηθούν «και οι επιπτώσεις γενικά στις ευρωπαϊκές οικονομίες από τα μέχρι τώρα δεδομένα και θα έχουμε μια πιο συνολική εικόνα».

Αναφέροντας ότι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Eurogroup και στο ECOFIN είναι οι τιμές ενέργειας και σιτηρών και ο στασιμοπληθωρισμός, ο κ. Πετρίδης είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν συζητηθεί μόνο οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι «σύντομα θα συζητήσουμε και κάποια μέτρα προς αντιμετώπιση ή άμβλυνση των επιπτώσεων στην οικονομία».

Αναφορικά με την στήριξη που θα προσφέρει η ΕΕ στα κράτη μέλη, ο κ. Πετρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα δοθεί μία παράταση στο πλαίσιο που αφορά και τις κρατικές ενισχύσεις κάτι που θα εξαρτηθεί στις δικές μας τις δυνάμεις», ενώ ανακοίνωσε πως «υπάρχουν κάποιες σκέψεις για δημιουργία ενός ταμείου, όμοιου με το SURE που είχε στηρίξει την εργοδότηση ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί κάπως η ενεργειακή φτώχεια».

Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι «είναι πολύ γρήγορα για να ξέρουμε την ακριβή επίπτωση», τονίζοντας ότι «είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει επίπτωση και ότι ανατρέπονται οι σχεδιασμοί».

«Η μεγάλη μου ανησυχία είναι που θα πάνε οι τιμές της ενέργειας και των σιτηρών, κάτι που δεν έχει προβλέψει κανένας ακόμη», αλλά «και το ενδεχόμενο να μπούμε σε μια κατάσταση στην Ευρώπη στασιμοπληθωρισμού που θα επηρεάσει και την ανεργία που τόσα χρόνια και παρά την πανδημία σημείωνε πτωτική τάση», τόνισε.

«Τα δημόσια οικονομικά σίγουρα επηρεάζονται. Επηρεάζονται μέσω της μείωσης των εσόδων, πρώτα από όλα, από τη μείωση του τουριστικού ρεύματος», υπογράμμισε.

Είπε ακόμη ότι «ενδεχομένως να υπάρξει μείωση των εσόδων λόγω μειωμένης κερδοφορίας εταιρειών λόγω του πολέμου», αλλά και μειωμένα έσοδα, όπως σημείωσε, «από το ΦΠΑ ή από τους φόρους κατανάλωσης λόγω των μέτρων που έχουμε λάβει».

«Δεν αποκλείω να υπάρξουν και έκτακτες δαπάνες, όπως για παράδειγμα δαπάνες που αφορούν την φιλοξενία Ουκρανών ή δαπάνες προς στήριξη κάποιων τομέων που επηρεάζονται, όπως για παράδειγμα τα σιτηρά της γεωργοκτηνοτροφίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Πετρίδης διαβεβαίωσε ότι το ΥΠΟΙΚ θα διαχειριστεί «με σοβαρότητα και αυτή την κρίση», προσθέτοντας ότι «έχουμε εξέλθει από την πανδημία και εκεί που νομίζαμε πως έχουν όλα τελειώσει έτυχε και αυτό».

Ωστόσο, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι «αυτή η κρίση είναι πολύ διαφορετική και από την κρίση της πανδημίας» και εξήγησε πως σε αυτή την κρίση «υπάρχει πολύς πληθωρισμός» και για να αντιμετωπίσεις τον πολύ πληθωρισμό, όπως είπε, «δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα εργαλεία μιας μεγάλης ύφεσης και απώλειας εισοδημάτων που δημιουργούσε αποπληθωριστικές τάσεις όπως ήταν η πανδημία».

Ερωτηθείς κατά πόσον ανησυχεί για το ενδεχόμενο η κυπριακή οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «η δουλειά του ΥΠΟΙΚ είναι πάντα να ανησυχεί και ειδικά ότι γίνονται τέτοιες γεωπολιτικές εξελίξεις», τονίζοντας ότι δεν πιστεύει πως θα εισέλθει σε ύφεση η κυπριακή οικονομία.

«Θα επηρεαστούν οι ρυθμοί ανάπτυξης (της οικονομίας), αλλά πιστεύω ότι θα είναι θετικοί», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αρχίζουμε να κτίζουμε πάνω στο 80% του τουριστικού ρεύματος και αυτό θα φέρει έσοδα τα οποία δεν είχαμε ούτε πέρσι που ήταν στο 50% το τουριστικό ρεύμα».

Επιπλέον, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι «μπορούν να υπάρξουν κάποιες θετικές επιπτώσεις από κάποιες εταιρείες στην Κύπρο», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «σίγουρα θα υπάρχουν αυτές οι απώλειες κερδοφορίας που θα επηρεάσουν κάπως το ΑΕΠ».

«Η κύρια ανησυχία για το πως θα πάει η οικονομία είναι που θα φθάσει ο πληθωρισμός, ο οποίος είναι ήδη αρκετός ως απότοκο της πανδημίας και των μέτρων που λήφθηκαν για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, αλλά και τις αναταραχές τροφοδοσίας φυσικού αερίου», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και είναι για αυτό που και σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας με φυσικό αέριο και ορυκτά καύσιμα ή να προχωρήσουν κάποια μέτρα απεξάρτησης πιο γρήγορα ούτως ώστε να αμβλυνθεί κάπως αυτό το θέμα».

Ανέφερε, ωστόσο, ότι λόγω της μεγάλης εξάρτησης που έχει η ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, «αυτό δεν θα είναι χωρίς επιπτώσεις» και πρόσθεσε πως «υπάρχουν και διιστάμενες απόψεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πως πρέπει να προχωρήσουν τα πράγματα».

Κληθείς να πει κατά πόσον ρωσικές εταιρείες αποχωρούν από την Κύπρο, ο κ. Πετρίδης απάντησε αρνητικά, ενώ ανέφερε ότι «υπήρχε εδώ και χρόνια ένα ενδιαφέρον ειδικά για εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και έχουν ήδη έρθει αρκετές».

«Για αυτό που κάναμε και το πρόγραμμα έλκυσης επενδύσεων με φορολογικά και άλλα οφέλη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «λόγω και αυτού του προγράμματος και της κατάστασης που επικρατεί φαίνεται να υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και αυτό θα είναι μια θετική επίπτωση στην κυπριακή οικονομία», πρόσθεσε.

Νέες αυξήσεις στα καύσιμα στα κατεχόμενα προκαλούν αντιδράσεις κτηνοτρόφων
Νέες αυξήσεις επιβλήθηκαν στις τιμές των καυσίμων στα κατεχόμενα με αποτέλεσμα η αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων να πωλείται προς 18,75 τουρκικές λίρες (ΤΛ) το λίτρο, η βενζίνη 98 οκτανίων προς 19 ΤΛ, το Euro diesel προς 21,07 ΤΛ και το αέριο προς 19,46 ΤΛ.

Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «κυβέρνηση» δεν μπόρεσε να αποσπάσει τα χρήματα που ήθελε από την Τουρκία και έτσι βρήκε την λύση στο να «κλέβει» τον «λαό». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η «κυβέρνηση» δεν διστάζει να επιβάλλει αυξήσεις ενόσω τις δέχεται ο «λαός». Μετά τις χθεσινές αυξήσεις στα καύσιμα δημιουργήθηκαν ουρές μπροστά στα πρατήρια.

Επισημαίνεται ότι μία στερλίνα πωλείτο προς 19,70 ΤΛ χθες, ένα ευρώ προς 16,60 ΤΛ και ένα δολάριο προς 14,98 ΤΛ.

Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» γράφει ότι εξαθλίωσαν τους παραγωγούς οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν στα καύσιμα, στις ζωοτροφές και στον ηλεκτρισμό. Οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα αγροκτήματά τους και να παραδώσουν τα χώρα τους στο «κράτος». Αν δεν λυθούν τα προβλήματά τους μέχρι τις 15 Μαρτίου, οι παραγωγοί προτίθενται να φέρουν τα ζώα τους στην κατεχόμενη Λευκωσία με φορτηγά.

Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι και οι επαγγελματίες οδηγοί ήρθαν στο σημείο να κλείσουν τις δουλειές τους. Η συντεχνία των επαγγελματιών οδηγών μέσων μαζικής συγκοινωνίας (Kar-İş) δήλωσε ότι από τον Μάιο του 2021 επήλθαν αυξήσεις της τάξης του 149,75% στα καύσιμα και ότι οι συγκοινωνίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε αυτές τις συνθήκες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Άγρια συμπλοκή στη Λευκωσία: Κουκουλοφόροι ξυλοφόρτωσαν, έκλεψαν και έστειλαν στο Νοσοκομείο 31χρονο

• Απίστευτο περιστατικό: Διανομέας έφερε ενισχύσεις και επιτέθηκε σε πελάτες επειδή αρνήθηκαν να παραλάβουν παραγγελία

• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς

• Μυστηριώδες πολεμικό αεροσκάφος χωρίς ουρά εμφανίστηκε στην Κίνα - Φήμες για μαχητικό αεροσκάφος έκτης γενιάς

• Ελένη Φουρέιρα: Περιμένει ακόμα τον Άγιο Βασίλη με προκλητικό ντεκολτέ και ένα ποτήρι κρασί στο χέρι - Δείτε φωτογραφίες

• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο



 GSI: Την απάντηση Αθήνας στην επιστολή Παπαναστασίου αναμένει η Λευκωσία

GSI: Την απάντηση Αθήνας στην επιστολή Παπαναστασίου αναμένει η Λευκωσία

Στο περιεχόμενο του πλαισίου κατανόησης μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας περιορίστηκε η σημερινή συνάντηση των αντιπροσωπειών της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top