Δύο χρόνια από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Κύπρο συμπληρώνονται σήμερα Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022. Για την ακρίβεια στις 9 Μαρτίου 2020 εντοπίστηκαν τα πρώτα δύο περιστατικά και σχετίζονταν με πρόσωπα που είχαν ταξιδιωτικό ιστορικό στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιταλία.
Ηταν η αρχή μιας μακράς πορείας αντιμετώπισης της πανδημίας και στη χώρα μας, προσπάθεια η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. «Δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται εγρήγορση. Να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι όλοι μας πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας, όπως αυτά έχουν δημοσιευτεί πάρα πολλές φορές», ανέφερε ο τότε υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την επίσημη ανακοίνωση των πρώτων κρουσμάτων στην Κύπρο.
Το άκουσμα της είδησης για τον εντοπισμό των πρώτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είχε προκαλέσει ανησυχία στην κοινή γνώμη και στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες ωστόσο δεν αιφνιδιάστηκαν γιατί ανέμεναν ότι ήταν θέμα χρόνου η εμφάνιση λοιμώξεων και στην Κύπρο, όταν ήδη σε διάφορες άλλες χώρες είχαν εντοπιστεί δεκάδες εκατοντάδες. «Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την εμφάνιση κρούσματος, ύποπτου ή επιβεβαιωμένου, στην Κύπρο, λόγω των περιορισμένων πληροφοριών που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο, για τον ιό και την εξέλιξή του», είχε προειδοποιήσει από τον Ιανουάριο ο Κωνσταντίνος Ιωάννου. Η Κύπρος πήρε δραστικά μέτρα ελέγχου στα αεροδρόμια και στα λιμάνια. Ωστόσο, έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι το ένα από τα δύο πρώτα κρούσματα αφορούσε επαγγελματία υγείας και συγκεκριμένα ιατρό στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας.
Ο πρώτος νεκρός
Λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 21 Μαρτίου 2020, ανακοινώθηκε ο θάνατος ασθενή που εισήχθη με εξαιρετικά βεβαρημένη ιατρική κατάσταση στο Νοσοκομείο Πάφου. Ο ασθενής είχε μεταφερθεί για περαιτέρω νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, όπου κατέληξε και θεωρείται το πρώτο θύμα που καταγράφηκε στην Κύπρο με τελική αιτία θανάτου την COVID-19.
Νέο σκηνικό
Δύο χρόνια μετά κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και πλέον μετρούμε κατά μέσον όρο πάνω από 2000 κρούσματα την ημέρα. Σε αντίθεση με σήμερα που υπάρχει η τεχνογνωσία, η εμπειρία αλλά και τα μέσα για την αντιμετώπιση του αόρατου εχθρού, όπως αποκαλέστηκε, τότε τα πράγματα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα, όχι μόνον στην Κύπρο αλλά και σε όλο τον κόσμο. «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτοφανή κατάσταση χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη εμπειρία από πλευράς διαχείρισης» δηλώνει στο Themaonline ο τέως υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου και προσθέτει ότι ναι μεν ο κορωνοϊός ήταν γνωστός αλλά η συγκεκριμένη μετάλλαξή ήταν εντελώς άγνωστη. «Εκείνο που έκανε τη διαχείρισή του ακόμη πιο δύσκολη ήταν η ανυπαρξία εμβολίου και φαρμάκων για την αντιμετώπισή του», τονίζει.
Ο κ. Ιωάννου ανακαλεί στη μνήμη εικόνες από εκείνη την πολύ δύσκολη περίοδο και θυμάται: «Η κυβέρνηση και η πολιτεία συνολικά, ιεραρχήσαμε ως πρώτη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την προστασία των ανθρώπινων ζωών, μετακαλέσαμε επιστήμονες για να μας συμβουλεύουν και απευθυνθήκαμε στην κοινωνία με ειλικρίνεια, ζητώντας από τους πολίτες να στηρίξουν αυτή την τιτάνια προσπάθεια».
Αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, δηλώνει ότι «σήμερα τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, πλέον υπάρχει η εμβολιαστική κάλυψη και αξιόπιστη φαρμακευτική αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις