Την απόφασή της για οικονομική βοήθεια και διευκολύνσεις στα Κράτη Μέλη για τη βοήθεια και ένταξη προσφύγων από την Ουκρανία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη στο Στρασβούργο, ζητώντας στήριξη από το Ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ) για τις απαιτούμενες αλλαγές σε κανονισμούς για την υλοποίησή τους.
Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson, είπε κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια για την επιδείνωση της κατάστασης των προσφύγων από Ουκρανία, ότι η Κομισιόν προτείνει μια «άνευ προηγουμένου» πρόταση, για μεγαλύτερη ευελιξία στα Κράτη Μέλη, να χρησιμοποιήσουν €420 εκατ. από τα ταμεία εσωτερικών υποθέσεων, που είναι αδιάθετα χρήματα από το προηγούμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), επιτρέποντας στα Κράτη Μέλη έναν ακόμη χρόνο να ξοδέψουν τα κεφάλαια. Αυτό, είπε, προσφέρει ευελιξία για αλλαγή προτεραιοτήτων ώστε τα Κράτη Μέλη να μπορούν να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για την ένταξη προσφύγων και να υποστηρίξουν τον κόσμο που δραπετεύει από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: LIVE: Κατάπαυση πυρός από Ρωσία το πρωί της Τετάρτη - Εμπάργκο ΗΠΑ-Βρετανίας στο ρωσικό πετρέλαιο
Με τον ίδιο τρόπο, είπε, θα ελευθερώσουν χρήματα από το Ταμείο Συνοχής, την Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Ανάπτυξη και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Είπε ακόμα, ότι η Κομισιόν θα προτείνει επίσης αλλαγές στους κανόνες χρηματοδότησης για το ταμείο ασύλου και μετανάστευσης για το τρέχον ΠΔΠ, επιτρέποντας στα Κράτη Μέλη, οργανισμούς, και στις χώρες δωρητές να παρέχουν επιπλέον χρηματοδότηση, στη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης. «Βασίζομαι σε εσάς σε αυτό το κοινοβούλιο να εγκρίνετε αυτές τις προτάσεις χωρίς καθυστέρηση», είπε.
H Κομισιόν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι τουλάχιστον €500 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ διοχετεύονται για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών αυτού του πολέμου, τόσο εντός όσο και εκτός της Ουκρανίας.
Η κ. Johansson, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συμφωνία από τους ηγέτες της ΕΕ να ενεργοποιήσουν την Οδηγία για παροχή προσωρινής προστασίας, η οποία, τόνισε, υπάρχει πάνω από 20 χρόνια, και ενεργοποιείται για πρώτη φορά.
Σύμφωνα με την Οδηγία, είπε, που αφορά περιπτώσεις μαζικής εισροής εκτοπισθέντων, άτομα που καταφεύγουν σε χώρες της ΕΕ από την Ουκρανία, θα μπορούν να βρουν εργασία, και να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Αυτό είπε, αφορά τους Ουκρανούς υπηκόους και τις οικογένειες τους και άτομα που διαμένουν στη χώρα μακροπρόθεσμα. Δεν καλύπτει φοιτητές ή τουρίστες ή άτομα που μένουν στην Ουκρανία για μικρό χρονικό διάστημα.
Στους φοιτητές και άλλα άτομα που ζούσαν στην Ουκρανία για μικρό χρονικό διάστημα, θα δίνεται ανθρωπιστική βοήθεια και θα μπορούν να επιστρέφουν στις χώρες τους με ασφάλεια, εξήγησε η κ. Johansson και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αργότερα κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στο Στρασβούργο για την στήριξη ατόμων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγω του πολέμου.
Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, σχεδόν δύο εκατομμύρια πρόσφυγες διέφυγαν σε ευρωπαϊκές χώρες από την Ουκρανία. Είπε συγκριτικά ότι 700,000 πρόσφυγες έφυγαν κατά τους πολέμους στην Γιουγκοσλαβία και ένα εκατομμύριο Σύριοι έφυγαν από τη χώρα τους μεταξύ 2015 και 2016.
Αναφερόμενος στις δράσεις και την χρηματοδότηση από την ΕΕ για τη στήριξη των Κρατών Μελών να στηρίξουν με τη σειρά τους τους πρόσφυγες, είπε ότι αν χρειαστεί, θα κάνουν περισσότερα.
Στη συζήτηση, αναφέρθηκε ότι πρέπει να συνεχιστεί η βοήθεια στις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο όπως η
Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Μολδαβία.
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, είπε στη δική του παρέμβαση κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ότι η Ευρώπη, ενωμένη, απάντησε άμεσα στην εισβολή της Ρωσίας «με κυρώσεις άνευ προηγουμένου» και στάλθηκε το μήνυμα ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.
Αναφέρθηκε και στην ανάγκη η ΕΕ να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο και στην περίπτωση της Κύπρου.
Είπε ότι η ΕΕ κατάφερε μέσα σε 48 ώρες να επιβάλει τέτοιες ισχυρές κυρώσεις στη Ρωσία, «κάτι που δεν πράξαμε εδώ και σχεδόν 48 χρόνια που η Τουρκία κατέχει με την βία των όπλων τη μισή μου πατρίδα».
Είπε ακόμα ότι γνωρίζει, όπως κάθε Κύπριος, τι σημαίνει πόλεμος, προσφυγιά, ξεριζωμός. «Γνωρίζω τι σημαίνει με μια βαλίτσα στο χέρι να εγκαταλείψεις το σπίτι σου. Γνωρίζω τι σημαίνει να χάνεις αγαπημένα πρόσωπα ή να τραυματίζονται από σφαίρες του εισβολέα», είπε.
Πρόσθεσε ότι ο δικός του πατέρας είναι τραυματίας πολέμου, ενός πολέμου που διέπραξε η Τουρκία κατά της Κύπρου και ουδέποτε καταδικάστηκε, ουδέποτε τιμωρήθηκε.
«Σας καλώ όπως ενεργήσετε με τον ίδιο τρόπο για την προάσπιση του δικαίου, αποφεύγοντας την εφαρμογή της πολιτικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών», είπε. Μόνο έτσι, πρόσθεσε, «θα διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή μας αξιοπιστία» και θα καταφέρει η ΕΕ να πείσει για τις προσπάθειες της.
ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις