ΥΓΕΙΑ

Koρωνοϊός: Το ατομικό χαρακτηριστικό που αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19

Koρωνοϊός: Το ατομικό χαρακτηριστικό που αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19

Μελέτη αναδεικνύει μια νέα παράμετρο που θα μπορούσε να επηρεάσει την έκβαση της λοίμωξης COVID-19, ανοίγοντας το δρόμο στην ανάπτυξη νέων θεραπειών.
Μελέτη του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου εστίασε στην ανάλυση περισσοτέρων από 3.000 πρωτεϊνών για να εντοπίσει εκείνες που συνδέονται αιτιολογικά με την σοβαρή νόσηση από COVID-19.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εξετάζει τέτοιο μεγάλο όγκο πρωτεϊνών.

Ειδικότερα, η σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο PLOS Genetics, η βρετανική επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι έξι πρωτεΐνες θα μπορούσαν να παίζουν βασικό ρόλο στη σοβαρή έκβαση της νόσου και οκτώ που θα μπορούσαν, αντίθετα, να θωρακίσουν τον οργανισμό από τη σοβαρή νόσηση.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα, μάλιστα, αποτελεί το γεγονός ότι η ομάδα αίματος μπορεί να προσδιορίσει τη σοβαρότητα της νόσου.

Τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης μπορούν να μετρηθούν απευθείας στο αίμα αλλά η διεξαγωγή αυτού του τύπου έρευνας για μεγάλους αριθμούς πρωτεϊνών είναι κοστοβόρα και δεν μπορεί να καθορίσει την αιτιολογική κατεύθυνση.

Την απάντηση δίνει η Γενετική, καθώς μπορεί να αξιολογήσει τη σχέση μεταξύ γενετικών παραλλαγών που συνδέονται με μια έκθεση στον ιό.

Τι εξέτασαν οι επιστήμονες

Δύο ήταν οι παράγοντες που εξέτασε η μελέτη που αφορούσαν στη σοβαρότητα της COVID-19: η νοσηλεία και η αναπνευστική υποστήριξη ή θάνατος. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από διάφορες μελέτες γονιδιώματος, εντοπίστηκαν έξι πρωτεΐνες που συνδέονται αιτιολογικά με τον αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας ή αναπνευστικής υποστήριξης αλλά και θανάτου λόγω του κορωνοϊού και οκτώ αιτιολογικά συνδεδεμένες με την προστασία κατά της νοσηλείας ή της αναπνευστικής υποστήριξης και θανάτου.

Επιπλέον, η περαιτέρω ανάλυση ανέδειξε κάποια διάκριση μεταξύ των τύπων πρωτεϊνών που συσχετίζονται με τη νοσηλεία και εκείνων που συνδέονται με την αναπνευστική υποστήριξη και το θάνατο, υποδεικνύοντας ότι εμπλέκονται διαφορετικοί μηχανισμοί σε αυτά τα δύο στάδια της νόσου.

Πιο συγκεκριμένα, το ένζυμο ABO που καθορίζει την ομάδα αίματος συσχετίστηκε αιτιολογικά τόσο με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας όσο και με την ανάγκη για αναπνευστική υποστήριξη. Το συμπέρασμα αυτό συμπληρώνει και προηγούμενα ευρήματα σχετικά με τη συσχέτιση της ομάδας αίματος με την υψηλότερη πιθανότητα θανάτου: η ομάδα αίματος Α αυξάνει τις πιθανότητες νόσησης από κορωνοϊό και τη θέτει υποψήφια για μελλοντικές μελέτες παρακολούθησης.

Η ερευνητική ομάδα, επιπροσθέτως, εντόπισε τρία μόρια προσκόλλησης που συνδέονται αιτιολογικά με τον μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας και αναπνευστικής υποστήριξης. Αυτά τα μόρια μεσολαβούν στην αλληλεπίδραση μεταξύ των κυττάρων του ανοσοποιητικού και των αιμοφόρων αγγείων. Χρησιμοποιώντας αυτά τα στοιχεία, οι ερευνητές θεωρούν ότι βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην θεραπεία της σοβαρής λοίμωξης COVID-19. Χρήζουν, ωστόσο, περαιτέρω κλινικής διερεύνησης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top