Παγκ. Οργάνωση Τυφλών: «Άνευ προηγουμένου παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων»

Παγκ. Οργάνωση Τυφλών: «Άνευ προηγουμένου παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων»

Για «άνευ προηγουμένου παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων των τυφλών από την κυβέρνηση σε πολλά επίπεδα» κάνει λόγο η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών σημειώνοντας ότι ως αποτέλεσμα αυτής της παραβίασης, «η τεράστια πλειοψηφία των 2500 περίπου τυφλών που ζουν σήμερα στην Κύπρο είναι πλήρως αποκλεισμένοι από την κοινότητα και ζουν στο περιθώριο».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, «μια από τις πιο σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των τυφλών είναι η στέρηση του θεμελιώδους δικαιώματος στην εργασία και την απασχόληση των 550 περίπου τυφλών που είναι σε εργάσιμη ηλικία (18-65 χρόνων)».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «λόγω της προκλητικής αδιαφορίας του κράτους για τους τυφλούς 450 από αυτούς είναι εκτός αγοράς εργασίας, βιώνουν συνθήκες φτώχιας, κοινωνικού αποκλεισμού, εξευτελισμού και εξαθλίωσης και δεν έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν αυτή και η οικογένεια τους».

Προσθέτει ότι «πρόκειται για το ψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις χώρες κράτη μέλη της ΕΕ».

Επίσης, «ο αριθμός, επίσης, των τυφλών που βρίσκουν εργασία μέσω των ειδικών σχεδίων και προγραμμάτων που στοχεύουν στην πραγμάτωση του δικαιώματος εργασίας και απασχόλησης των ατόμων με αναπηρίες είναι ιδιαίτερα χαμηλός».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών, «μόνο 18 τελικά τυφλοί διορίστηκαν σε περίοδο δέκα χρόνων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα με βάση τον ειδικό νόμο για διορισμό ποσοστού 10% ατόμων με αναπηρίες σε διαδικασία πρόσληψης στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, από τους οποίους μόνο τρεις στη δημόσια υπηρεσία». Οι υπόλοιποι διορίστηκαν στην εκπαιδευτική υπηρεσία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, βλέπει εξελίξεις, αλλά η Νέα Υόρκη, ακόμη ψάχνει την τριμερή

Κυπριακό: Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, βλέπει εξελίξεις, αλλά η Νέα Υόρκη, ακόμη ψάχνει την τριμερή

Με το βλέμμα στραμμένο στις «θετικές εξελίξεις» στο Κυπριακό, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ο Νίκος Χριστοδουλίδης, την ώρα όμως που το διπλωματικό σκηνικό παραμένει ρευστό και κανένα από τα κρίσιμα επόμενα βήματα, δεν μπορεί ακόμη να θεωρηθεί δεδομένο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμφανίζεται να διακρίνει κινητικότητα στο παρασκήνιο και να επενδύει στο προσωπικό ενδιαφέρον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί ούτε καν η πραγματοποίηση μιας κοινής συνάντησης των δύο πλευρών, με τη Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

BEST OF TOTHEMAONLINE