Η δημόσια συζήτηση που έχει αναπτυχθεί γύρω από το μοντέλο λύσης της ΔΔΟ, μπορεί να καταστεί παραγωγική αν αντί αλληλοκατηγοριών και συνθημάτων εστιάσουμε, με νηφαλιότητα, το διάλογο σε επιχειρήματα, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.
Ως γνωστό ως Συμμαχία Πολιτών, σημείωσε, έχουμε απορρίψει την ΔΔΟ με ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο στο έγγραφο της Ιδρυτικής μας Πολιτικής Διακήρυξης τον Μάιο του 2013.”Δεν περιοριστήκαμε μόνο στην απόρριψη. Παράλληλα καταθέσαμε την δική μας θετική πρόταση επίλυσης του εθνικού μας θέματος αλλά και λεπτομερή στρατηγική επίτευξης του στρατηγικού στόχου απελευθέρωσης της πατρίδας μας”, πρόσθεσε.
Απορρίπτουμε τη ΔΔΟ, συνέχισε, διότι απορρίπτουμε τη διχοτόμηση, συγκεκαλυμμένη και μη. Εμείς θέλουμε μια λύση η οποία θα επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να ζουν σε όποιο μέρος της Κύπρου ελεύθερα επιλέξουν, σε μικτά χωριά και πόλεις. Θέλουμε, είπε, οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μετά τη λύση, να απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλες τις δημοκρατικές ελευθερίες, χωρίς διακρίσεις ή αποκλεισμούς στη βάση της εθνότητας, της γλώσσας, της θρησκείας, του φύλου ή του χρώματος.
Δυστυχώς, σημείωσε ο κ. Λιλλήκας, η ΔΔΟ εκ φύσεως της αποκλείει μια τέτοια εξέλιξη. Η λογική και η βάση στην οποία εδράζεται η ΔΔΟ είναι ότι η κάθε κοινότητα θα διοικεί εσαεί μια χωριστή πολιτεία.
“Αυτό, για να διασφαλιστεί θα πρέπει είτε να περιοριστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελεύθερης εγκατάστασης και ιδιοκτησίας είτε να ακρωτηριαστούν οι δημοκρατικές ελευθερίες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Με άλλα λόγια είτε θα ζούμε χωριστά, όπως σήμερα αλλά με νομιμοποίηση της διχοτόμησης είτε θα εφαρμόσουμε ένα φυλετικό σύστημα διακρίσεων ως προς το δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου”, πρόσθεσε.
Ως Συμμαχία Πολιτών, είπε ο κ. Λιλλήκας, εκτιμούμε ότι, αυτή ειδικά την ώρα η όλη συζήτηση δεν πρέπει να αναπτύσσεται στη βάση της άρνησης αλλά με ένα θετικό τρόπο. “Αυτή ήταν και η προσπάθεια που καταβάλαμε στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου. Να καθορίσουμε τον Στρατηγικό μας στόχο που δεν μπορεί να είναι άλλος από την απελευθέρωση, την ανατροπή της κατοχής και της διχοτόμησης, την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων και των εποίκων. Να καθορίσουμε τους στόχους που η λύση πρέπει να εξυπηρετεί και τη στρατηγική για την επίτευξη τους”, πρόσθεσε.
Ως τέτοιους στόχους, σημείωσε, προτείνουμε τη διασφάλιση της επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των νόμιμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων) και όχι τρίτων χωρών και τη διασφάλιση ότι το Κράτος θα είναι λειτουργικό και ικανό να προασπιστεί τα συμφέροντα μας εντός της Ε.Ε.
“Δυστυχώς εμμονές και δογματισμοί δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα την συζήτηση και τον καθορισμό κοινών στόχων και κοινής στρατηγικής, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την τόσο αναγκαία ενότητα. Δεν είναι όμως ποτέ αργά να επικρατήσει ο ορθολογισμός αντί των ιδεοληψιών και ο διάλογος επιχειρημάτων αντί των συνθημάτων”, κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις