Η Κύπρος είναι μεταξύ έξι κρατών μελών εναντίον των οποίων η Κομισιόν κινεί διαδικασίες επί παραβάσει για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τις υπηρεσίες στον τομέα των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινεί διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Αυστρίας, της Κύπρου, της Γερμανίας, της Μάλτας, της Πολωνίας και της Ισπανίας, με την αιτιολογία ότι οι εθνικοί τους κανόνες περιλαμβάνουν υπερβολικά και αδικαιολόγητα εμπόδια στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι απαιτήσεις που επιβάλλονται σε ορισμένους παρόχους υπηρεσιών στα εν λόγω κράτη μέλη αντιβαίνουν προς την οδηγία για τις υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι υπερβολικές απαιτήσεις συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο – όπως η απαίτηση ότι οι επαγγελματίες θα πρέπει να κατέχουν το 100% των δικαιωμάτων ψήφου και του κεφαλαίου σε μια εταιρεία, ή ότι η εταιρεία θα πρέπει να έχει την έδρα της σε μια συγκεκριμένη χώρα - μπορούν να καταστήσουν δύσκολη μια δεύτερη εγκατάσταση ή τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών εντός των εν λόγω κρατών μελών. Επιπλέον, οι υποχρεωτικές κατώτατες αμοιβές δεν είναι αναγκαίες προκειμένου να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών από εγχώριους ή αλλοδαπούς παρόχους υπηρεσιών, ενώ στερούν από τους καταναλωτές υπηρεσίες σε ανταγωνιστικότερες τιμές.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ζητά από τα εν λόγω κράτη μέλη να προσαρμόσουν τους κανόνες τους που διέπουν αυτές τις απαιτήσεις συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο και τις απαγορεύσεις σχετικά με τις πολυτομεακές πρακτικές (για αρχιτέκτονες και μηχανικούς σε Αυστρία, Κύπρο και Μάλτα, και συμβούλους σε θέματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Αυστρία), καθώς και να καταργήσουν τις ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές (για «procuradores» στην Ισπανία, αρχιτέκτονες, μηχανικούς και φορολογικούς συμβούλους στη Γερμανία, συμβούλους σε θέματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Πολωνία και κτηνιάτρους στην Αυστρία). Στην Ισπανία, η Επιτροπή εκφράζει επίσης την ανησυχία της σχετικά με τους υφιστάμενους κανόνες για την κήρυξη ορισμένων δραστηριοτήτων των procuradores ως ασύμβατων με εκείνες των δικηγόρων.
Η προειδοποιητική επιστολή αποτελεί το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας επί παραβάσει και αποτελεί επίσημη αίτηση παροχής πληροφοριών και τα κράτη μέλη διαθέτουν πλέον δύο μήνες για να απαντήσουν στα επιχειρήματα που προέβαλε η Επιτροπή.
Η Elżbieta Bieńkowska, Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, δήλωσε ότι «σε ορισμένα κράτη μέλη εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια που εμποδίζουν τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα να παρέχουν ελεύθερα τις υπηρεσίες τους σε ολόκληρη την ΕΕ — είτε πρόκειται για περιορισμούς όσον αφορά τη νομική μορφή και την εταιρική συμμετοχή, είτε για απαιτήσεις επαγγελματικών προσόντων ή για προκαθορισμένες αμοιβές. Σήμερα δεν βγάζω μόνο κίτρινη κάρτα. Στέλνω μήνυμα ευκαιρίας: μια δυναμική ενιαία αγορά επαγγελματικών υπηρεσιών θα οδηγήσει σε μια ανταγωνιστικότερη ευρωπαϊκή οικονομία προς όφελος όλων μας» σημείωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις