Τις προκλήσεις που αναδύονται από τη νέα ψηφιακή εποχή επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χατζηγιάννη, ο οποίος συμμετείχε διαδικτυακά στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρμοδίων για τον Ψηφιακό Χώρο και το Διάστημα, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της τρέχουσας Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, σε παρέμβασή του στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τις ευρωπαϊκές ψηφιακές πολιτιστικές βιομηχανίες», ο κ. Χατζηγιάννη ανέφερε ότι η πανδημία COVID-19 επιτάχυνε τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στις πολιτιστικές βιομηχανίες, δημιουργώντας νέες αγορές, δίκτυα, μεθόδους και επιλογές για τους καλλιτέχνες, αλλά και νέες ευκαιρίες διατήρησης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο κ. Χατζηγιάννη επισήμανε τις προκλήσεις που αναδύονται από τη νέα ψηφιακή εποχή, όπως είναι οι ελλείψεις όσον αφορά υποδομές, κεφάλαια, προσωπικό ή τεχνικούς πόρους σε επιχειρήσεις, αλλά και ελλείψεις σε ψηφιακές δεξιότητες και απαραίτητα εργαλεία, καθώς η μη δυνατότητα πρόσβασης μίας σημαντικής μερίδας πολιτών στο διαδίκτυο. Επισήμανε επίσης τους κινδύνους που σχετίζονται με τα δεδομένα, όπως η πιθανότητα κατάχρησης δεδομένων από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, η διαρροή προσωπικών δεδομένων, η λογοκρισία, καθώς και ζητήματα ιδιοκτησίας και προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ο Κύπριος βουλευτής τόνισε ότι για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι απαραίτητη η υιοθέτηση και εφαρμογή σχετικής νομοθεσίας και πολιτικών. Πρέπει, υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιάννη, οι καλλιτέχνες και οι πολιτιστικοί οργανισμοί να τύχουν στήριξης μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης, κατάρτισης και τεχνολογικών εργαλείων, τα οποία θα υποβοηθήσουν την ψηφιακή μετάβαση, επιτρέποντας ταυτόχρονα στις νέες αγορές να καταστούν περισσότερο βιώσιμες.
Ειδικότερα για την Κύπρο, ο κ. Χατζηγιάννη, σημείωσε ότι γίνονται σημαντικά βήματα προς αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων στο πλαίσιο της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής 2025 και του εθνικού σχεδίου για τις ψηφιακές ικανότητες 2021-2025 του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Παράλληλα, σημείωσε ότι υλοποιούνται στοχευμένες δράσεις για την προώθηση του πολιτιστικού τομέα.
Οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, είναι θεμελιώδεις για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, καθότι ο πολιτισμός διαμορφώνει την ταυτότητα και την ποικιλομορφία των λαών. Η ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά δεδομένα μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση και ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, στον ψηφιακό χώρο, κατέληξε ο κ. Χατζηγιάννη.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις