Με μηνύματα και πολιτικού περιεχόμενου, δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές αλλά και Τ/κ πολιτικοί, έδωσαν το πρωί το παρών τους και εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο – αρθρογράφο και πρόεδρο της συντεχνίας των εργαζομένων στον Τύπο (Basın Sen), Αλί Κισμίρ μπροστά από το «κακουργιοδικείο» στην κατεχόμενη Λευκωσία.
Ο Κισμίρ κατηγορείται από τον τουρκικό κατοχικό στρατό για άρθρο του που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2020 και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια, ενώ σήμερα επρόκειτο να οριστεί η εγγύηση για να αφεθεί ελεύθερος μέχρι τη δίκη ή να του κατασχεθούν τα προσωπικά του έγγραφα και να του απαγορευθεί η έξοδος από το ψευδοκράτος. Όμως η διαδικασία αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας.
Ο ίδιος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ενημερώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η «αστυνομία» δεν θα τον ξανακαλέσει για κατάθεση. Μπορεί να τον καλέσουν, πρόσθεσε, ανά πάσα στιγμή, αυτή την εβδομάδα ή σε τρεις μήνες. «Η υπόθεση έχει καταχωρηθεί, δεν έχει αποσυρθεί».
Ντρέπομαι που είμαι Τούρκος πολίτης για τη συμπεριφορά αυτή του Προέδρου Ερντογάν προς τους συναδέλφους μας στη βόρεια Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο γραμματέας της Τουρκικής Συντεχνίας Δημοσιογράφων (TGS) και μέλος της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ), Μουσταφά Κουλελί. Έχω ένα μήνυμα προς την κυβέρνησή μας στην Τουρκία, πρόσθεσε. «Πρέπει επιτέλους να εγκαταλείψουν να επιβάλουν τους κανόνες τους στην Κύπρο, δεν πρέπει να επεμβαίνουν στα εσωτερικά της Κύπρου. Εγώ ως Τούρκος πολίτης, αισθάνομαι ντροπή γι’ αυτά που η Τουρκία πράττει. Γιατί εδώ υπάρχει μια ελεύθερη κοινότητα, που θέλει να ζήσει ειρηνικά και ελεύθερα με την άλλη κοινότητα. Γι’ αυτό η Τουρκία πρέπει άμεσα να σταματήσει τις παρεμβάσεις της εδώ. Ζητώ από τη Άγκυρα να πάρει το χέρι της από πάνω τους».
Αυτή η εκδίκαση είναι μια προσπάθεια εκφοβισμού κάθε κριτικής φωνής και ανεξάρτητου ΜΜΕ στη "βόρεια Κύπρο" πρόσθεσε λέγοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος εξάγει τις αυταρχικές μεθόδους και στην Κύπρο. Αυτές όμως δεν θα πιάσουν τόπο εδώ, ανέφερε ο Κουλελί σημειώνοντας ότι έχει φίλους στην τ/κ κοινότητα, «δεν είναι άνθρωποι που φοβούνται, αντιθέτως πάντοτε εκφράζονται ελεύθερα χωρίς φόβο». Σε αυτή την προσπάθεια, στο πλευρό (του Αλί Κισμίρ) συνέχισε, βρίσκονται οι δημοσιογράφοι στην Ευρώπη, την Τουρκία, την Ελλάδα, οι συνάδελφοί του στην Κύπρο.
Δήλωσε επίσης ότι θα ξανάρθει όποτε χρειαστεί για να σταθεί στο πλευρό του Αλί Κισμίρ.
O Πρόεδρος της ΕΣΚ, Γιώργος Φράγκος, που ήταν παρών στην εκδήλωση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι αντιπροσωπεία της Ενωσης βρίσκεται στο «κακουργιοδικείο» των κατοχικών δομών, ως όφειλε να είναι. Αντιμετωπίζουμε την πατρίδα μας συνολικά και ως εκ τούτου όπου και όταν παραβιάζεται η ελευθερία έκφρασης, επιχειρείται η φίμωση ενός δημοσιογράφου, εμείς θα είμαστε στο πλευρό του διωκόμενου συναδέλφου, πρόσθεσε. Ο Αλί Κισμίρ, ανέφερε, δεν είναι απλώς ένας μαχόμενος, αγωνιστής δημοσιογράφος, είναι ο επικεφαλής της συντεχνίας των εργαζομένων στον Τύπο, με τον οποίο η ΕΣΚ συνεργάζεται εδώ και χρόνια στα πλαίσια της κοινής δράσης στην ΕΟΔ όσο και στην ΔΟΔ. «Έχουμε κοινότητα θέσεων, απόψεων και ψήφου».
Θα είμαστε στο πλευρό του όποτε χρειαστεί, όπως και στο πλευρό κάθε αγωνιζόμενου για τη δημοκρατία, ελευθεροτυπία και τον πλουραλισμό απόψεων, κάθε Τ/κ συναδέλφου, συμπατριώτη μας, πρόσθεσε ο κ. Φράγκος.
Εκ μέρους της συντεχνίας Basın Sen, o γενικός γραμματέας Σερκάν Σογιαλάν ανέφερε στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ότι δεν περνά μέρα που να μην υπάρχει μια νέα παραβίαση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σημείωσε ότι την περασμένη εβδομάδα εκτός από αυτό που συνέβη εναντίον του Αλί Κισμίρ για ένα άρθρο που έγραψε ενάμιση χρόνο πριν, σε έναν ακόμη Τ/κ υπέρ της ειρήνης και πρώην «βουλευτή», τον γιατρό Οκάν Νταγλί απαγορεύθηκε η είσοδος στην Τουρκία, όπως είχε γίνει με τους Αχμέτ Τζιαβίτ, Αλί Μπιζντέν, Αλί Κισμίρ. Για όλα αυτά είμαστε μπροστά από το «δικαστήριο», εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη μας, πρόσθεσε.
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Basın-Sen, Πινάρ Μπαρούτ δήλωσε ότι βρίσκονται σήμερα μπροστά από το «δικαστήριο» για να υπερασπιστούν τις αξίες και τις ελευθερίες τους. Η Μπαρούτ αναφέρθηκε και στον Τούρκο «πρέσβη» στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι το όνομά του αναφέρθηκε στην υπόθεση με τους πυροβολισμούς (σσ: εναντίον του Μχμέτ Ακατζιάν στην Κερύνεια), ο οποίος δεν αισθάνεται καμιά ευθύνη έναντι των τ/κ «αρχών», δεν δίνει κανέναν λογαριασμό για τις παρεμβάσεις του στις «εκλογές» των Τ/κ, στη βούλησή τους και τις επιλογές τους και μέσω αυτού γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί μια τάξη πραγμάτων, όπως αυτή στην Τουρκία.
Αισθανόμαστε περήφανοι για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, πρόσθεσε λέγοντας ότι η φασιστική κυβέρνηση της Τουρκίας, το AKP και οι συνεργάτες του στα κατεχόμενα, κυρίως το ΚΕΕ, προσπαθούν να μετατρέψουν τα «δικαστήρια» σε όπλα εναντίον της τ/κ κοινότητας. «Γνωρίζοντας ότι η Τουρκία δεν περιορίζεται στην κυβέρνηση του ΑΚΡ, είμαστε άνθρωποι που έχουμε αισθήματα αδελφοσύνης με τον λαό της Τουρκίας και αλληλεγγύης με όλη την αντιπολίτευση, τους διανοούμενους και τους καταπιεσμένους».
Μίλησε για αντιδημοκρατική διοίκηση στην Άγκυρα που θέλει να σιωπήσει, να φοβίσει και να εξουδετερώσει κάθε αντίθετη φωνή. Δεν δικάζεται ο Αλί Κισμίρ, αλλά κάθε αντιπολιτευόμενος, δεν είναι ο Οκάν Νταγλί που απελάθηκε από την Τουρκία, αλλά η φωνή της ειρήνης σε αυτή τη χώρα, πρόσθεσε. «Απορρίπτουμε πρακτικές που εκτείνονται στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες μας», είπε.
Ο Αλί Κισμίρ είναι ο εκπρόσωπος των πατριωτών που θέλουν λύση και ειρήνη στην Κύπρο, δήλωσε ο γγ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ, υπενθυμίζοντας τη φράση που είχε πει Τούρκος αξιωματούχος «ό,τι υπάρχει στην Τουρκία, θα γίνει και σε σας» για τα κατεχόμενα. Στην Τουρκία, είπε ο κ. Ελτζίλ, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, αντιπολιτευόμενοι, προοδευτικοί άνθρωποι άγονται ενώπιον της δικαιοσύνης και φυλακίζονται. Το ίδιος ξεκίνησε να γίνεται και στην Κύπρο, πρόσθεσε.
Ανέφερε δε ότι για να αλλάξουν την επικαιρότητα οι «δυνάμεις ασφαλείας» που δεν μπορούν να διαφυλάξουν τα «σύνορα» και οι δολοφόνοι μπαίνουν ανενόχλητοι (σσ: αναφέρεται στη δολοφονία Φάλγιαλι), θυμήθηκαν το άρθρο που έγραψε ο Κισμίρ πριν από ενάμιση χρόνο. «Σε αυτή τη χώρα έχει καταστεί έγκλημα το να ζητάς ειρήνη, να αναζητάς λύση, να μιλάς για ομοσπονδία. Σήμερα, αν οι διανοούμενοί μας δεν μπορούν να μπουν στην Τουρκία, είναι γιατί πιστεύουν στην ενότητα, την ακεραιότητα και τη λύση σε αυτή τη χώρα. Γι’ αυτό όσοι θέλουν ειρήνη είναι ένας δυνητικός κίνδυνος».
Εμείς, συνέχισε, δεν θέλουμε να διαιρεθεί αυτή η χώρα, θέλουμε να αφοπλιστεί και θέλουμε μια κοινή ζωή για όποιον ζει σε αυτό το νησί, Τ/κ και Ε/κ. «Και γι’ αυτό θα παλέψουμε, κανείς δεν θα μας αναγκάσει να υποχωρήσουμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι αυτή η χώρα να γίνει ένα ξανά και να αποκατασταθεί ο σεβασμός στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Στην εκδήλωση μπροστά από το «κακουργιοδικείο» στην κατεχόμενη Λευκωσία και υπό τη διακριτική παρουσία «αστυνομικών», βρέθηκαν πολλοί δημοσιογράφοι από διάφορα ΜΜΕ, επικεφαλής συνδικαλιστικών οργανώσεων και συντεχνιών, ακαδημαϊκοί, Τ/κ πολιτικοί, κυρίως «βουλευτές» του CTP, ο πρώην πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ, ο Ευρωβουλευτής, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο Αχμέτ Τζιαβίτ, ο πρώτος Τ/κ που είχε απελαθεί από την Τουρκία πέρυσι το καλοκαίρι κ.ά.
Κατά διαστήματα ακούστηκαν και συνθήματα όπως "Ώμος με ώμο ενάντια στον φασισμό", "Ανάθεμα στον φασισμό", "Τέλος στην εισβολή".
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις