Για την πορεία της πανδημίας στην Κύπρο αλλά και το μέλλον της, μιλά ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιδημιολογικής ομάδας, Πέτρος Καραγιάννης.
«Από την περασμένη Δευτέρα είχαμε βγει στα 2800 κρούσματα αλλά μέρα με τη μέρα πέσαμε στα 1800. Τις δύο μέρες του Σαββατοκύριακου πέσαμε στα 1300 περίπου. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι η πτώση είναι πιο ραγδαία από ότι τις προηγούμενες εβδομάδες», είπε συγκεκριμένα ο κύριος Καραγιάννης.
«Με τη βελτίωση του καιρού φαίνεται ότι δεν υπάρχει κενό διακίνησης του ιού εκτός από τις νεαρότερες ηλικίες όπου η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι ιδιαίτερα ψηλή», πρόσθεσε.
«Αργά η γρήγορα το παρόν κύμα θα αρχίσει να εξασθενίζει. Ελπίζω να μην προκύψει κάτι νέο για να έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι»
Όσο αφορά το μέλλον του κορωνοϊού στην Κύπρο, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας ανέφερε ότι «Θα έχουμε να κάνουμε με μικρο-εξάρσεις με τον καιρό οι οποίες θα είναι διαχειρίσιμες»
Επαναλοιμώξεις
«Άτομα που νόσησαν με Δέλτα, νόσησαν και με Όμικρον ή και με προηγούμενα στελέχη. Στην Αγγλία είχε άτομο που νόσησε 5 φορές με 5 διαφορετικά στελέχη», είπε ο κύριος Καραγιάννης.
«Η Όμικρον μπορεί να οδηγήσει σε επαναλοίμωξη 2-3 μήνες αργότερα. Αυτό ίσως οφείλετε στο ότι διαφεύγει της ανοσίας»
Καταλήγοντας, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας επισήμανε ότι αυτό δεν είναι πολύ καλός οιωνός για ένα εμβόλιο το οποίο είναι εξ’ αποκλειστικότητας έναντι της Όμικρον.
«Δεν θα έχει την αναμενόμενη προστασία. Οι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε ένα πολυδύναμο εμβόλιο που να καλύπτει πολλαπλούς ιούς και υποπαραλλαγές ώστε να έχουμε μεγαλύτερη προστασία», κατέληξε.
Δείτε το απόσπασμα:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις