Στον τουρισμό και τις χρηματοοικονομικές και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες εστιάζονται οι ανησυχίες της Λευκωσίας για τις επιπτώσεις που αναμένεται να προκαλέσει η ουκρανική κρίση στην κυπριακή οικονομία. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερο προβληματισμό, γιατί θεωρεί βέβαιο ότι η κρίση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα θα επηρεάσει αρνητικά το σύνολο της οικονομίας όχι μόνο σε όλη την Ευρώπη αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα.
Η πρώτη άμεση επίπτωση θα έχει να κάνει με την περαιτέρω πίεση που θα προκαλέσει η αύξηση της τιμής της ενέργειας, κόστος το οποίο θα μετακυλιστεί στην τελική τιμή προϊόντων και υπηρεσιών. Σαν αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης η μείωση της αγοραστικής δύναμης θα μειώσει την κατανάλωση, γεγονός που θα πλήξει τα δημόσια οικονομικά από την απώλεια φορολογικών εσόδων. Όλα αυτά σε μια περίοδο κατά την οποία η κυπριακή οικονομία κινείται με θετικό πρόσημο μετά από την πίεση που δέχθηκαν τα δημόσια οικονομικά εξαιτίας των έκτακτων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομίας.
Το μέγεθος των επιπτώσεων που θα έχει στην κυπριακή οικονομία η ρωσο-ουκρανική κρίση θα εξαρτηθεί ασφαλώς από την έκταση των συγκρούσεων και τη χρονική τους διάρκεια. Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το εύρος και το βάθος αυτής της κρίσης, κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί και από την αντίδραση των δυτικών χωρών.
Kαι πολιτικές παρενέργειες
Πέραν του πεδίου της οικονομίας, η Λευκωσία παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις και σε πολιτικό επίπεδο. Παρόλον ότι οι θέσεις της είναι συμβατές με τις πολιτικές και διπλωματικές κατευθύνσεις που χαράζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυπριακή κυβέρνηση δεν παραγνωρίζει τις ιδιαίτερες ευαισθησίες του ρωσικού παράγοντα. Για το λόγο αυτό στις δημόσιες παρεμβάσεις της επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στο διεθνές δίκαιο προτάσσοντας την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας κάθε χώρας, στη βάση εξάλλου όσων διεκδικεί και στην περίπτωση του Κυπριακού προβλήματος. Την ίδια γραμμή ακολουθεί και το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, τα οποία αναφέρονται στην ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Ορισμένα από αυτά ψέγουν τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα των ισχυρών κρατών-μελών, τα οποία στην περίπτωση της Ουκρανίας έδρασαν αμέσως, ενώ στην περίπτωση των τουρκικών παρανομιών στην Κύπρο αποφεύγουν τη λήψη κυρώσεων.
Φωνάζει η Τουρκία
Η περίπτωση της Ουκρανίας έχει τεράστιες διαφορές με την Κύπρο αλλά σε κάθε περίπτωση η μονομερής ακακήρυξη ανεξαρτησίας από τις αποσχισθείσες ουκρανικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, την οποία έσπευσε να αναγνωρίσει η Μόσχα, δεν παύει να έχει κοινά με την μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους, το οποίο μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει. Η Αγκυρα έσπευσε πάντως να κατηγορήσει τη Μόσχα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, με τον Ταγίπ Εργτογάν να κάνει λόγο για απαράδεκτη απόφαση από ρωσικής πλευράς να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις