ΔΙΕΘΝΗ

Κρίση στην Ουκρανία - Ο Πούτιν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ - Διάγγελμα στον ρωσικό λαό

Κρίση στην Ουκρανία - Ο Πούτιν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ - Διάγγελμα στον ρωσικό λαό

Ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε επισήμως Μακρόν και Σολτς για τις αποφάσεις του - Προηγήθηκε συμβούλιο Ασφαλείας με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Τις αποφάσεις του για την ανεξαρτησία των περιοχών που κατέχουν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στο Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ (Ντονμπάς) ανακοινώνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, μετά τη συνεδρίαση του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας για του Ουκρανικό. Όπως ανακοίνωσε και επισήμως το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, και τους ενημέρωσε για την απόφασή του να αναγνωρίσει «στο προσεχές μέλλον» την ανεξαρτησία του Ντονμπάς, δηλαδή των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση του Ρώσου προέδρου.

Αναλυτές ανέφεραν ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν «συγκεντρώνει διαπραγματευτικά όπλα» στη φαρέτρα του, τόσο με την παρουσία του ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, όσο και με την κίνηση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο περιοχών, στις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι ρωσόφωνοι. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ρώσου προέδρου στο συμβούλιο Ασφαλείας που έλαβε χώρα στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν θέλει να προσφέρει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

Δείτε live το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου:

 

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε μία αναδρομή στις ιστορικές στιγμές που προηγήθηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα τη διάλυση της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης και τη δημιουργία του ουκρανικού κράτους, λέγοντας ότι ο Λένιν παρέδωσε τον Ντονμπάς, δηλαδή το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι «η Ρωσία δημιούργησε την Ουκρανία».

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, ο κ. Πούτιν τόνισε «την προσπάθεια της Ουκρανίας να κλέψει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία» και μίλησε για νεοναζιστικό κίνημα που αναπτύχθηκε στην Ουκρανία, με «πολλές επιθέσεις κατά της Ρωσίας» και «να αντιγράφουν ξένα μοντέλα, που δεν έχουν καμία σχέση με τους ίδιους».

Ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τα επεισοδια στην εξέγερση του 2014, στο Μάινταν, λέγοντας πως οι διαδηλωτές είχαν την κρυφή υποστήριξη της αμερικανικής πρεσβείας. Οι δυνάμεις αυτές έσπρωξαν την Ουκρανία σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Η Ουκρανία είναι μία χώρα διχασμένη. Το 2020, 60.000 επιστήμονες εγκατέλειψαν την Ουκρανία. Δεν έχουν λεφτά για να διαβιώσουν. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των προβλημάτων που κληρονόμησαν από τη σοβιετική εποχή. Χάθηκαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η Ουκρανία έχει χάσει το επιστημονικό και ερευνητικό της προσωπικό.

Είναι μία χώρα υπό κατάρρευση και πράκτορες των ΗΠΑ ελέγχουν την υπηρεσία πρόληψης της διαφθοράς στην Ουκρανία. Εισαγάγουν νομοθεσίες που προκαλούν διακρίσεις κατά των Ρώσων και έχουν καταργήσει τη ρωσική γλώσσα στα σχολεία. Έχουμε ντοκουμέντα που τα αποδεικνύουν όλα αυτά. Η σημερινή ηγεσία στην Ουκρανία, δεν ανταποκρίνονται στις επιταγές του ουκρανικού λαού.

Πρόσφατα ακούσαμε και δηλώσεις από το Κίεβο, ότι θέλει να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα. Διαθέτει τέτοια τεχνογνωσία, με μεγάλη προϊστορία στον συγκεκριμένο τομέα και θα απειλεί τη Ρωσία, ιδιαίτερα μάλιστα αν έχει την υποστήριξη από άλλες χώρες. Και έτσι η Ευρώπη θα βρεθεί σε κατάσταση αποσταθεροποίησης. Δυτικοί έχουν μεταφέρει οπλισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων και συμβούλους στην Ουκρανία. Όλες αυτές οι κινήσεις, στοχεύουν στη Ρωσία. Και το ΝΑΤΟ έχει κάνει γυμνάσια και θέλει να χρησιμοποιήσει εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, για να κατασκοπεύουν από εκεί το έδαφος της Ρωσίας. Η Ουκρανία επιτρέπει στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιεί τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα. Οι ΗΠΑ θέλησαν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις στην Κριμαία, αλλά ο λαός της Κριμαίας, με το δημοψήφισμα του 2014, δεν το επέτρεψε.

 

Τι είπε ο Ρώσος πρόεδρος στο συμβούλιο ασφαλείας που προηγήθηκε

Για τις εξελίξεις στα ουκρανικά σύνορα μίλησε τη Δευτέρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον της έκτακτης συνεδρίασης του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε πως «αν η Ρωσία αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η απειλή για τη χώρα μας θα αυξηθεί ουσιαστικά», ενώ πρόσθεσε πως στο Κίεβο δεν σκοπεύει να εκπληρώσουν τις συμφωνίες του Μινσκ. Πάντως, πάνω σε αυτό το θέμα, τόνισε πως ο Εμανουέλ Μακρόν του είπε ότι η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη να εφαρμόσει την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ και εργάζεται πάνω σε νέες ιδέες για τη διεξαγωγή εκλογών στις δύο αποσχισθείσες περιοχές.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως θα εξετάσει το αίτημα να γίνουν ανεξάρτητες οι περιοχές των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, το οποίο κατέθεσαν οι αυτονομιστές ηγέτες τους, τονίζοντας πως «όλα αυτά τα χρόνια και θέλω να το τονίσω αυτό, οι άνθρωποι που ζουν σε αυτά τα εδάφη, δέχονταν bullying, τους βομβάρδιζαν και τους είχαν αποκλεισμένους από τα πάντα. Παράλληλα υποχρέωναν οικογένειες να ζουν σε άσχημες συνθήκες, σε υπόγεια». «Η απόφασή μας θα ανακοινωθεί σήμερα» πρόσθεσε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως έχει δεχτεί απειλές κι εκβιασμούς από τη Δύση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Πούτιν ανέφερε ακόμα πως ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν του είπε, στη συνομιλία που είχαν, πως η Ουάσινγκτον έχει αλλάξει στάση απέναντι στα αιτήματα της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας, χωρίς να γνωρίζει περισσότερα. «Συνάδελφοί μου από άλλες χώρες μου λένε πως ο Αμερικανός συνάδελφος έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή αύριο από το ΝΑΤΟ» σημείωσε και πρόσθεσε πως «στη Ρωσία δεν το θεωρούν σαν παραχώρηση, αλλά, απλώς, σαν υλοποίηση των σχεδίων της Δύσης». «Πιστεύετε ότι πρέπει να περιμένουμε και να προετοιμάσουμε την Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Λοιπόν, αυτό είναι μορατόριουμ. Όχι για εμάς, αλλά για τον εαυτό σας», είπε ο Πούτιν.

Επιπλέον, ανέφερε την πρόθεση της Ρωσίας για ειρηνική επίλυση της διαμάχης στο Ντονμπάς, ωστόσο «οι αρχές του Κιέβου πραγματοποίησαν δύο φορές στρατιωτικές τιμωρητικές επιχειρήσεις σε αυτά τα εδάφη» και «η κατάσταση κλιμακώνεται για τρίτη φορά».

Ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει εντός της ημέρας τηλεφωνική επαφή με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε μια προσπάθεια η διπλωματία να βάλει την ύστατη ώρα φρένο σε δραματικές καταστάσεις.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top