Οι Υπουργοί Υγείας και Παιδείας απέρριψαν την Δευτέρα τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας πως ο αριθμός των κρουσμάτων στα σχολεία καταγράφει αύξηση, ενώ επικαλέστηκαν στοιχεία και μετρήσεις που καταδεικνύουν ότι τα κρούσματα στα σχολεία είναι μειωμένα, με το ποσοστό θετικότητας των επαφών να ανέρχεται στο 1,13%.
Οι δύο Υπουργοί Μιχάλης Χατζηπαντέλα και Πρόδρομος Προδρόμου, οι οποίοι βρέθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, ενημερώνοντας την για τη λειτουργία των σχολείων και τα πιθανά προβλήματα, που προκύπτουν μετά την κορύφωση της πανδημίας COVID-19, υποστήριξαν πως το μέτρο test to stay στα σχολεία είναι «απόλυτα επιτυχημένο».
Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικές οργανώσεις διατηρούν ακόμα σοβαρές ενστάσεις ως προς την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, τονίζοντας την ανάγκη επαναφοράς των εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων των μαθητών.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας, ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως ο μέσος όρος θετικότητας των επαφών είναι πολύ χαμηλότερος σε σύγκριση με τις επαφές κρουσμάτων σε άλλους κλάδους και τομείς της οικονομίας, ενώ παρέθεσε στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν μείωση.
Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως τα εν λόγω στοιχεία, που βλέπουν το φως της δημοσιότητα και κάνουν λόγο για «αύξηση», ευτυχώς δεν αληθεύουν, ενώ σημείωσε πως εντός της ημέρας το Υπουργείο του θα δημοσιοποιήσει αναλυτικά στοιχεία, μέσω των οποίων διαφαίνεται ο δείκτης θετικότητας στα σχολεία.
Από τις 6.420 εξετάσεις test to stay μόνο 63 τα θετικά καθημερινώς
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Υγείας πήρε την δύσκολη απόφαση να εφαρμόσει το μέτρο test to stay στα σχολεία, ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε περισσότερους από έξι χιλιάδες μαθητές ανά μέρα να πηγαίνουν στο σχολείο.
Όπως είπε «ο μέσος όρος θετικότητας των επαφών είναι πολύ χαμηλότερος σε σύγκριση με τις επαφές κρουσμάτων σε άλλους κλάδους και τομείς της οικονομίας», τονίζοντας πως «όλα τα προβλήματα λύνονται με σωστή επικοινωνία».
Απηύθυνε πρόσκληση προς όλους των εμπλεκόμενους φορείς, όπως συντεχνίες και εκπαιδευτικές οργανώσεις, για συνάντηση με σκοπό τον διάλογο και την επίλυση θεμάτων.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον τα κρούσματα στα σχολεία είναι αυξημένα, ο κ. Χατζηπαντέλα δήλωσε πως οι μετρήσεις της Επιδημιολογικής Ομάδας δείχνουν ότι τα κρούσματα στα σχολεία είναι μειωμένα, αναφέροντας ότι το ποσοστό θετικότητας των επαφών είναι 1,13%.
Σημείωσε ότι σε αριθμούς από τις 6.420 εξετάσεις test to stay, που διενεργούνται κάθε μέρα, μόνο 63 είναι θετικά, για να συμπληρώσει πως «οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους αν το test to stay βοηθά να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά ή όχι».
Ανέφερε εκ νέου ότι η εφαρμογή του μέτρου test to stay και τα ισχύοντα πρωτόκολλα είναι παροδικά και επικουρικά μέτρα, σημειώνοντας πως όταν παρουσιαστεί ύφεση του εν λόγω κύματος, η κατάσταση στην κοινότητα όσο και στα σχολεία, θα εξομαλυνθεί.
Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι οι αρμόδιοι οργανισμοί αναφέρουν ότι οι αλυσίδες και τα κρούσματα μπορεί να υπάρχουν στα σχολεία, αλλά η διασπορά εντός του σχολείου είναι συνηθώς χαμηλότερη.
Στοιχεία Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης
Παραθέτοντας τα στοιχεία που καταγράφει η Μονάδα Επιδημιολογικής επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, είπε συγκεκριμένα ότι μεταξύ της περιόδου 5 – 16 Φεβρουαρίου, δηλώθηκαν από τα εργαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας 28.462 κρούσματα από τα οποία 7.933, δηλαδή περίπου 28%, αφορούσαν μαθητές και μαθήτριες της Δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης ηλικίας 6-17 ετών.
Ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως από τα κρούσματα σε μαθητές προέκυψαν 18.382 επαφές από τους συμμαθητές τους εντός του σχολείου, ενώ σημείωσε πως από αυτούς οι 6.320 (κατά μέσο όρο ανά ημέρα) επέλεξαν να εφαρμόσουν το μέτρο test to stay για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους με φυσική παρουσία στο σχολείο.
«Από το μέτρο του test to stay εντοπίστηκαν κατά μέσο όρο ανά ημέρα 72 θετικά κρούσματα, ποσοστό θετικότητας δηλαδή 1,13%», συμπλήρωσε.
Στη δημοσιότητα εντός της ημέρας αναλυτικά στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας
Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας «σήμερα θα δοθούν αναλυτικά στοιχεία στη δημοσιότητα», για να φανεί όπως είπε από την ημέρα που εφαρμόζεται η διαδικασία τεστ για παραμονή που βρίσκεται ο δείκτης θετικότητας στα σχολεία.
«Δεν είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στα σχολεία αυξάνεται. Είναι στατιστικά και αριθμοί και δεν αληθεύει ευτυχώς. Άρα όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται και ο ισχυρισμός ότι αυξάνονται τα κρούσματα δεν έχει βάση», είπε ο κ. Προδρόμου.
Επιπρόσθετα, ανέφερε πως το Υπουργείο του έχει συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και επανεξετάζουν και βελτιώνουν τα μέτρα και τις διαδικασίες, μόνο σκοπό την ασφάλεια των εκπαιδευτικών και των μαθητών, αλλά ταυτόχρονα και την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων.
Στο μεταξύ, κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας η ΟΕΛΜΕΚ, δια του Προέδρου της Κώστα Χατζησάββα, ανέφερε πως διατηρεί σοβαρές ενστάσεις ως προς την εφαρμογή του μέτρου test to stay, ενώ την ίδια ώρα η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, τόνισε την ανάγκη επαναφοράς των εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων των μαθητών, που έχουν περιοριστεί λόγω των πανδημικών πρωτοκόλλων.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ τόνισε ακόμα ότι οι εκπαιδευτικοί που είναι επιφορτισμένοι με καθήκοντα διαχείρισης του μέτρου είναι κυριολεκτικά εξουθενωμένοι και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι εκπαιδευτικοί έγιναν πλέον υγειονομικοί ελεγκτές.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γρηγόρης Γρηγορίου, τόνισε και σήμερα την μεγάλη ταλαιπωρία μαθητών λόγω της εφαρμογής του μέτρου, ενώ κάκισε το γεγονός ότι δεν κλήθηκε στις συναντήσεις των Υπουργείων για διαχείριση του μέτρου test to stay, επισημαίνοντας ότι λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στη διενέργεια ελέγχων, πολλά παιδιά μπαίνουν στις τάξεις τους με καθυστέρηση, ίσως και δύο περιόδων.
Σε δηλώσεις του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλας, είπε πως στόχος όλων πρέπει να είναι η συνεχής προσπάθεια για ασφαλή και υγιή σχολεία, τονίζοντας πως «μέλημα μας πρέπει να είναι η κοινωνία και το συμφέρον των παιδιών μας».
Συμπλήρωσε πως την ίδια στιγμή ο ΔΗΣΥ αναγνωρίζει και τις ανησυχίες των γονέων, των εκπαιδευτικών και των παιδιών, καθώς επίσης αναγνωρίζει την επιτυχία της εφαρμογής του test to stay.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, ανέφερε πως το κόμμα του δεν έλαβε καμία απάντηση στις συγκεκριμένες εισηγήσεις που κατέθεσε, για βελτιώσεις στα σχολεία, ενώ σημείωσε ότι απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός για να καλυφθούν τα κενά των μαθητών.
Επεσήμανε ακόμα ότι ενώ πλησιάζει να τελειώσει η σχολική χρονιά, στο Υπουργείο ψάχνονται για τις αντικαταστάσεις εκπαιδευτικών, ενώ την ίδια ώρα, η υποστηρικτική διδασκαλία ουσιαστικά έχει ακυρωθεί.
«Αν προσθέσει κανείς την απουσία εξαερισμού στα σχολεία, την αύξηση μαθητών κατά τάξη που επέβαλε το Υπουργείο Παιδείας φέτος, όλο αυτό το σκηνικό δίνει την εικόνα της ταλαιπωρίας των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών μας», είπε.
Συμπλήρωσε πως πρέπει «πρώτα να γίνει στρατηγικός σχεδιασμός για να καλυφθούν τα κενά των παιδιών μας, δεύτερον πρέπει να αξιοποιηθούν τα θερινά σχολεία προς αυτή την κατεύθυνση και τρίτον άμεσα πρέπει να καταλήξουμε σε σχέση με τους αντικαταστάτες».
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε πως «η προσπάθεια για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία συνεχίζεται», για να σημειώσει πως κληθεί οι αρμόδιοι Υπουργοί μαζί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να έχουν συνάντηση, ούτως ώστε να διορθωθούν τα προβλήματα και να σταματήσει να χάνεται πολύτιμος διδακτικός χρόνος με τον παράλληλο διορισμό αντικαταστατών με πλήρη ωράριο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις