ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ.Υγείας: Και νέα μείωση στις τιμές φαρμάκων από τέλος Ιουνίου

Υπ.Υγείας: Και νέα μείωση στις τιμές φαρμάκων από τέλος Ιουνίου

Πρέπει να επιλυθούν τα πολλά διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της αιμοκάθαρσης τα τελευταία επτά χρόνια και το Υπουργείο Υγείας έχει λάβει πολιτικές αποφάσεις όπως οι 40 νέες θέσεις εργασίες στον τομέα για την επέκτασή του που αναμένεται να είναι έτοιμος στα μέσα του 2016, δήλωσε ο Φίλιππος Πατσαλή.

Έχουν παρθεί μέτρα ενώ έχει εξαγγελθεί πως εάν χρειαστεί να αγοραστούν υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, αυτό θα γίνει, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά από συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ. Ανέφερε επίσης ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε σύσκεψη για να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα λέγοντας πως εργάζονται για να επιλύσουν τα προβλήματα αντιλαμβανόμενοι ότι προκαλούνται προβλήματα στους ασθενείς αφού “το πρόγραμμα ξεκινά από τα χαράματα και πάει μέχρι αργά το βράδυ”.

Ο κ. Πατσαλή απαντούσε σε ερώτηση για την επιστολή του ΑΚΕΛ προς τον Γενικό Ελεγκτή για τις κλινικές αιμοκάθαρσης αλλά και τις κλινικές μεταμοσχεύσεων λέγοντας ότι η απάντηση στάληκε σήμερα και δεν θα ήθελε να την αναφέρει δημόσια πριν την αναγνώσει ο Άντρος Κυπριανού.

Τιμολόγηση φαρμάκων

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που αφορούν την τιμολόγηση των φαρμάκων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι έκαναν μελέτη με τη βοήθεια του London School of Economics για το πως πρέπει να είναι η τιμολογιακή πολιτική ώστε να πετύχουμε μια μείωση στην τιμή των φαρμάκων που στην Κύπρο, στον ιδιωτικό τομέα, είναι από τα πιο ακριβά στην Ευρώπη. Με βάση αυτή τη μελέτη, είπε, έχουν προχωρήσει σε αλλαγές σε δύο φάσεις, η πρώτη αφορά την επικαιροποίηση. “Πετύχαμε μια μέση τιμή μείωσης για τα φάρμακα που ήταν πάνω από 10 ευρώ της τάξης του 15%”. Έλαβαν απόφαση πριν τρεις μήνες για περαιτέρω μείωση 8,5% και τα φάρμακα θα μειωθούν και πάλι από τις 29 Ιουνίου, πρόσθεσε λέγοντας ότι προφανώς υπάρχουν αντιδράσεις κυρίως από τους φαρμακοεισαγωγείς και τους κατασκευαστές και τους φαρμακοποιούς.

“Θεωρούμε ότι η απόφαση ήταν προς την σωστή απόφαση για να πετύχουμε μια σημαντική μέση μείωση του 23%. Δεν κάναμε δραστικές αλλαγές της τάξης μείωση του 60% που έγινε στην Ελλάδα γιατί θα είχαμε πάρα πολλά προβλήματα”. Πέτυχαν, ανέφερε, τον πρώτο στόχο που ήταν η μείωση των φαρμάκων προς εξυπηρέτηση του πολίτη μέσα στην οικονομική κρίση και έγινε μέσα από ένα μοντέλο που θα έχει τις λιγότερο δυνατές απώλειες.

Ο κ. Πατσαλή είπε πως δόθηκαν αντισταθμιστικά μέτρα όπως η καθυστέρηση της επικαιροποίησης, να μην ισχύσουν οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων για αυτά που είναι ήδη φτηνά κ.ά. Δεν θα ήταν δυνατό να πετυχαίναμε μείωση της τιμής των φαρμάκων για το καλό του πολίτη χωρίς να επηρεάζονται και κάποια συμφέροντα των εισαγωγέων, πρόσθεσε λέγοντας ότι πρόσφατα είχε συνάντηση μαζί τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top