Σε αδιέξοδο μοιάζει να έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής οι έρευνες για την αποσαφήνιση των αιτίων των θανάτων των τριών μικρών κοριτσιών στην Πάτρα κι ενώ η πρωτοφανής -για τα ελληνικά δεδομένα- υπόθεση απασχολεί έντονα την ιατρική κοινότητα της χώρας.
Ακόμη δυσκολότερη καθιστά την ερμηνεία του «αινίγματος» η αδυναμία ερμηνείας των θανάτων της Μαλένας, της Ίριδας και της Τζωρτζίνας, με βάση τα συμπτώματα που και τα τρία κοριτσάκια εμφάνιζαν, έως ότου να φύγουν από τη ζωή. Καθώς οι προβολείς είναι στραμμένοι πάνω στους γονείς των τριών κοριτσιών, η μητέρα τους, Ρούλα Πισπιρίγκου, φέρεται διατεθειμένη να εξεταστεί από ψυχίατρο, προκειμένου να διερευνηθεί αν πάσχει από το «Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου». «Φυσικά θα πάω σε ψυχίατρο, αν μου ζητηθεί», φέρεται να έχει δηλώσει η κ. Πισπιρίγκου, ώστε να δοθεί μια ακόμη ώθηση στις σχετικές έρευνες.
«Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου»
Όσον αφορά το «Σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου» (Munchausen syndrome by proxy) είναι μια διαταραχή της ψυχικής υγείας, στην οποία οι φροντιστές ενός ευάλωτου ατόμου (ένα παιδί, ένα άτομο με αναπηρία ή ένα ηλικιωμένο άτομο) συμπεριφέρονται σαν το άτομο που έχουν υπ’ ευθύνη τους να πάσχει από κάποια σωματική ή ψυχική ασθένεια, χωρίς όμως να είναι πραγματικά άρρωστο και ορίζεται ως μια μορφή κακοποίησης παιδιών ή ηλικιωμένων. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν υποστηρίζει πως ο φροντιστής δημιουργεί ή προκαλεί ασθένεια ή τραυματισμό στο άτομο που βρίσκεται υπό τη φροντίδα του και επειδή τα ευάλωτα άτομα θεωρούνται θύματα, το MSBP αποτελεί μια μορφή κακοποίησης παιδιών ή κακοποίησης ηλικιωμένων. Σημειώνει, μάλιστα, πως δεδομένου ότι οι περισσότερες περιπτώσεις MSBP είναι μεταξύ ενός φροντιστή (συνήθως μητέρας) και ενός παιδιού.
Ο φροντιστής με MSBP μπορεί:
1. Να λέει ψέματα για τα συμπτώματα του παιδιού.
2. Να αλλάζει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, για να κάνει ένα παιδί να φαίνεται άρρωστο.
3. Να βλάπτει σωματικά το παιδί, για να δημιουργήσει συμπτώματα.
Τα θύματα είναι τις περισσότερες φορές μικρά παιδιά. Μπορεί να υποβάλλονται επώδυνες ιατρικές εξετάσεις που δεν χρειάζονται. Μπορεί ακόμη και να αρρωστήσουν σοβαρά ή να τραυματιστούν ή να πεθάνουν εξαιτίας των πράξεων του φροντιστή. Τα παιδιά που είναι θύματα MSBP μπορεί να βιώνουν σωματικά και συναισθηματικά προβλήματα εφ’ όρου ζωής και να νοσούν από σύνδρομο Μινχάουζεν και ως ενήλικες, διαταραχή κατά την οποία το άτομο προκαλεί ή αναφέρει ψευδώς τα δικά του συμπτώματα.
Οι ειδικοί, ωστόσο, δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα τι προκαλεί την ασθένεια. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι μπορεί να συνδέεται με προβλήματα κατά την παιδική ηλικία του θύτη. Οι κακοποιοί αισθάνονται συχνά ότι η ζωή τους είναι εκτός ελέγχου, έχουν κακή αυτοεκτίμηση και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το στρες ή το άγχος.
Η προσοχή και η συμπάθεια που λαμβάνουν οι φροντιστές όταν έχουν ένα άρρωστο παιδί μπορεί να ενθαρρύνει τη συμπεριφορά τους. Οι φροντιστές μπορεί να τραβούν την προσοχή όχι μόνο από γιατρούς και νοσηλευτές αλλά και από τον κοινωνικό περίγυρο. Για παράδειγμα, οι γείτονες μπορεί να προσπαθήσουν να βοηθήσουν την οικογένεια με διάφορους τρόπους.
Πώς λειτουργεί ένα άτομο με MSBP
Ένα άτομο με σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου συχνά:
- Έχει ιατρικές δεξιότητες ή εμπειρία.
- Φαίνεται αφοσιωμένο στο παιδί του.
- Αναζητά τη συμπάθεια και την προσοχή.
- Προσπαθεί να γίνεται πολύ φιλικό και να έχει στενές σχέσεις με το ιατρικό προσωπικό.
- Πρέπει να νιώθει δυνατό και να έχει τον έλεγχο.
- Δεν βλέπει τη συμπεριφορά του ως επιβλαβή.
Ο έλεγχος των ιατρικών αρχείων ενός παιδιού για προηγούμενες εξετάσεις, θεραπείες και νοσηλεία στο νοσοκομείο μπορεί να βοηθήσει έναν γιατρό ή νοσηλευτή να ανακαλύψει εάν ένα πρόβλημα υγείας είναι πραγματικό.
Τα ίχνη του «Συνδρόμου»
Οι γιατροί ή οι νοσηλευτές μπορεί να «υποπτευθούν» ότι υπάρχει πρόβλημα, όταν:
- Ένα παιδί έχει μια επαναλαμβανόμενη ή ασυνήθιστη ασθένεια και δεν μπορεί να βρεθεί η ιατρική αιτία.
- Το παιδί δεν βελτιώνεται, ακόμη και με θεραπείες που θα έπρεπε να βοηθήσουν.
- Τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο όταν ο φροντιστής είναι ή ήταν πρόσφατα με το παιδί, αλλά βελτιώνονται ή υποχωρούν όταν ο φροντιστής δεν είναι εκεί ή παρακολουθείται στενά.
- Ο άλλος γονέας (συνήθως ο πατέρας) δεν συμμετέχει στη θεραπεία του παιδιού, παρόλο που η κατάστασή του μπορεί να είναι σοβαρή.
- Ο φροντιστής αλλάζει ξαφνικά γιατρό και λέει ψέματα για προηγούμενες εξετάσεις και θεραπείες.
- Τα φυσιολογικά αποτελέσματα των εξετάσεων δεν καθησυχάζουν τον φροντιστή. Και μπορεί να είναι εμφανίζεται περίεργα ήρεμος ή χαρούμενος όταν η κατάσταση του παιδιού χειροτερεύει.
- Ο φροντιστής εντοπίζεται να βλάπτει το παιδί ή να προκαλεί συμπτώματα.
- Ένα άλλο παιδί στην οικογένεια είχε ανεξήγητη ασθένεια ή θάνατο.Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Οι εκτιμήσεις των γιατρών και τα σενάρια γύρω από το «Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου».
Απόκλιση από την κλινική εικόνα
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα ερωτηματικά γύρω από την υπόθεση, με δεδομένο ότι οι θεράποντες γιατροί των παιδιών στα νοσοκομεία που αυτά νοσηλεύτηκαν, δεν μπορούν να ερμηνεύσουν την κατάληξή τους, ούτε και τα σοβαρά επεισόδια ανακοπής των δύο κοριτσιών, κρίνοντας από την κλινική τους εικόνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, σε ένα από αυτά τα νοσοκομεία, οι γιατροί δεν μπορούσαν να εξηγήσουν αυτά που συνέβησαν στην εισαγωγή του ενός παιδιού και έφτασαν στο σημείο να ειδοποιήσουν την Αστυνομία. Ειδικότερα, οι θεράποντες ιατροί της Τζωρτζίνας κάλεσαν με δική τους πρωτοβουλία την ΕΛ.ΑΣ, έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερη διερεύνηση της υπόθεσης και να γίνει σωστή ιατροδικαστική εξέταση, καθώς η αιτία θανάτου δεν σχετιζόταν με όσα είχαν έως τότε οδηγήσει τη μεγάλη κόρη της οικογένειας Δασκαλάκη στο νοσοκομείο.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, εκδόθηκε από τον εισαγγελέα η απόφαση σχετικά με το αν υπάρχει ενδεχόμενο ανθρωποκτονίας στην υπόθεση θανάτου της μικρής Μαλένας, η οποία «έφυγε» πρώτη από τη ζωή από τα τρία κορίτσια, σε ηλικία μόλις 3,5 ετών. Σύμφωνα με την απόφαση, δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος των γιατρών ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.
Κατά συνέπεια, απορρίφθηκε η μήνυση κατά παντός υπευθύνου που είχαν υποβάλει οι γονείς των τριών κοριτσιών μετά τον θάνατο του πρώτου παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι δεν προκύπτει κανένα στοιχείο που να παραπέμπει στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας σχετικά με την υπόθεση θανάτου της Μαλένας, το 2019.
«Σύγχυση και πιθανή παραπλάνηση»
Παρέμβαση για την περίεργη αυτή υπόθεση καταγράφηκε χθες και από μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατροδικαστών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία αναφέρεται στους ιατροδικαστές που αναλύουν την υπόθεση και «δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση, για την οποία είναι σε εξέλιξη ανακριτική και εισαγγελική διερεύνηση».
Στην αιχμηρή ανακοίνωσή της, η Ένωση κάνει λόγο για «παρέλαση ιδιωτών ιατροδικαστών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με τα υπό διερεύνηση περιστατικά και οι οποίοι τοποθετούνται σε πρώτο πληθυντικό ως να έχουν την ευθύνη τους. Και όλα αυτά ενώ οι σχετικές υποθέσεις βρίσκονται υπό προανακριτική, ανακριτική ή εισαγγελική διερεύνηση».
Και συνεχίζει: «Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι ιατροδικαστικές πράξεις στη χώρα μας διενεργούνται αποκλειστικά από κρατικούς λειτουργούς, πρωτίστως των ιατροδικαστικών υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης».
«Η ενημέρωση της κοινής γνώμης είναι σεβαστή και απαραίτητη, άλλωστε οι ιατροδικαστές των ιατροδικαστικών υπηρεσιών ενημερώνουν πάντα για τα περιστατικά αυξημένου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Όταν όμως η ενημέρωση γίνεται από ανθρώπους που δεν χειρίζονται τα περιστατικά κι αγνοούν τα αντικειμενικά ιατροδικαστικά ευρήματα, δημιουργεί σύγχυση και πιθανή παραπλάνηση της κοινής γνώμης», καταλήγει η Πανελλήνια Ένωση Ιατροδικαστών.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απειλές και υβριστικά μηνύματα κατά του Υπ. Εργασίας και της οικογένειας του - Η αντίδραση του
• Σε κινητοποίηση οι Αρχές: Έκρηξη σε οικία 34χρονης στη Λεμεσό - Αποκλείστηκε η σκήνη
• Τζόκερ: Μπες κι εσύ στον χορό των εκατομμυρίων - Εκτοξεύθηκε το ποσό της επόμενης κλήρωσης
• Θάνος Λάμπρου: Τι είπε για τη συνεργασία του με τον Αντρέα Γεωργίου - «Τον... αρρώστησα»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις