Ο ψηλός πληθωρισμός στην ΕΕ μας προβληματίζει και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τα κατάλληλα νομισματικά εργαλεία δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε παρέμβαση του το Σάββατο σε ημερίδα του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης για το μέλλον της Ευρώπης.
Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε αρχικά στα επιτεύγματα της ένταξης μας στην ΕΕ και είπε ενδεικτικά ότι αν το 2013 δεν ήμασταν στην ΕΕ και δεν ήμασταν μέρος του μεγάλου επιτεύγματος του ευρώ, με ένα νόμισμα όπως ήταν η λίρα, θα ζούσαμε αυτά που ζει σήμερα η Τουρκία.
Το μέλλον και επόμενη γενιά, ανέφερε, δεν είναι μόνο ταμείο ανάκαμψης, αυτό είναι ένα εργαλείο και όχι η πανάκεια, είπε. Ο Υπουργός τόνισε ότι πριν από δύο χρόνια υπήρξε μια καρδιακή προσβολή στην ΕΕ , αυτή της κρίσης της πανδημίας όταν για πρώτη φορά αποφασίσαμε με νόμο να απαγορεύσουμε τη λειτουργία της οικονομίας, κάτι που δεν ξανάγινε ποτέ στο κόσμο.
Η ΕΕ που κατηγορείται συχνά ,έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά για αλλαγή νομισματικής πολιτικής για την πρώτη έκδοση κοινού χρέους για το ταμείο ανάκαμψης, είπε ο ΥΠΟΙΚ.
Σημείωσε ότι δύο χρόνια μετά έχουμε ενώπιον μας πολλές προκλήσεις, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα και η εποχή μετά την πανδημία δεν θα είναι η ίδια.
Αναφερόμενος στην συζήτηση για αλλαγή της νομισματικής διακυβέρνησης είπε ότι οι απόψεις είναι διιστάμενες αλλά η λύση είναι κάπου στο μέσο. Ο κ. Πετρίδης είπε ότι δεν πρέπει να υποτιμάμε τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ γιατί αυτοί οδήγησαν τα τελευταία χρόνια στην ευμάρεια και το δυνατό ευρώ.
Ανέφερε όμως ότι τα χρέη αυξήθηκαν και πολλές χώρες έχουν προβλήματα στη διαχείριση, αλλά εκτίμησε ότι η Κύπρος δεν θα είναι μια από αυτές, «γιατί κάναμε μια πολύ σωστή διαχείριση».
Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων δεν είναι άσχετη με τον πληθωρισμό σήμερα , με τα σημάδια της φούσκας των ακινήτων και τις αυξήσεις στις τιμές. Ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στην ΕΕ σήμερα είναι αυτός που παρατηρείτο το 1980-81 και είπε ότι δεν συμφωνεί με όσους λένε ότι είναι πολύ πρόσκαιρο φαινόμενο. Πρόσθεσε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τον διαχειριστούμε και με νομισματικά μέσα.
Ο κ. Πετρίδης είπε ότι είναι ο πληθωρισμός είναι ένας αόρατος ληστής που παίρνει λεφτά από τα εισοδήματά μας και τρώει από τις καταθέσεις μας και αυτό μας προβληματίζει και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε με τα κατάλληλα νομισματικά εργαλεία.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις