Ολοένα και εντείνεται η κρίση στην Ουκρανία. Άμαχοι ξεκίνησαν να απομακρύνονται από τις πόλεις Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.
Τρανταγμοί καταγράφονται στη γεωπολιτική σκακιέρα, με τις ισορροπίες να γίνονται ακόμη πιο εύθραυστες και την οσμή πολέμου να είναι πιο έντονη από κάθε άλλη στιγμή. Σε κινήσεις υψηλού συμβολισμού και δηλώσεις στο παρά πέντε μιας ανεξέλεγκτης σύρραξης προχωρούν οι πρωταγωνιστές του «Τριγώνου των Βερμούδων». Η Μόσχα εστιάζει στα επεισόδια και τις εκκενώσεις στην ανατολική Ουκρανία, υπενθυμίζοντας τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί να γίνουν σεβαστές από τη Δύση. Στην άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ ζητούν επίμονα αποκλιμάκωση διατρανώνοντας ότι δεν βλέπουν διάθεση για ουσιαστικό διάλογο ενώ η Ουκρανία, σε μια έσχατη προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης, υπογραμμίζει ότι δεν σχεδιάζει τη διεξαγωγή επιθετικών κινήσεων.
Ήδη τα επεισόδια στην ανατολική Ουκρανία έχουν πυκνώσει, με το Ντoνέτσκ να «φιλοξενεί» τη μεγαλύτερη σφοδρότητα της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο. Η μεγάλη έκρηξη στο Ντoνέτσκ, κοντά σε κυβερνητικό κτίριο ήρθε να προστεθεί στον κυκεώνα των εξελίξεων.
Στο μεταξύ, μέσα στο κλίμα πολεμικών δηλώσεων, νέο μήνυμα για την κρίση στην Ουκρανία θα στείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Οι δηλώσεις Μπάιντεν θεωρούνται υψηλού συμβολισμού ενώ όλα κρέμονται από μια λεπτή κλωστή, η Ρωσία αυξάνει τις δυνάμεις της και η Δύση την καλεί σε αποκλιμάκωση.
Οι εκκενώσεις
Ο αριθμός όσων έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους είναι ανησυχητικά υψηλός. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας ανέφεραν ότι στο πλαίσιο της εκκένωσης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ σχεδιάζουν να στείλουν στη Ρωσία περίπου 700.000 ανθρώπους.
Cars queue as #Donetsk and #Lugansk Republics evacuation are underway
— RT (@RT_com) February 18, 2022
More: https://t.co/2TY3k2K84E pic.twitter.com/cQbI2z89R2
Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιφέρειας αυτής είναι ρωσόφωνοι. Σε πολλούς έχει ήδη χορηγηθεί η ρωσική υπηκοότητα.
Τα πρώτα λεωφορεία που μεταφέρουν αμάχους από τις αυτονομιστικές επαρχίες της Ουκρανίας έφτασαν στην περιοχή του Ροστόφ, στη Ρωσία, αργά απόψε, μετέδωσε το πρακτορείο Tass.
Το Ντονέτσκ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα απομακρύνει τους κατοίκους της στη Ρωσία, επειδή αυξήθηκαν οι βομβαρδισμοί κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης.
Οι αυτονομιστές και η ουκρανική κυβέρνηση αλληλοκατηγορούνται για την αύξηση της έντασης στην περιοχή.
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ ανακοίνωσε αργότερα με τη σειρά της ότι ο άμαχος πληθυσμός θα εκκενώσει την περιοχή.
Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι οι διοικούντες το Ντονέτσκ δεν είναι αυτονομιστές αλλά όργανα της Ρωσίας, κάτι που το Κρεμλίνο διαψεύδει.
First Buses Out: Women & children flee #Donetsk for safety amid fears of military escalation
— RT (@RT_com) February 18, 2022
More: https://t.co/W1HKpFhzsD pic.twitter.com/bZMsAZBrZt
Ο ουκρανικός στρατός διαψεύδει ότι ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς
Ο διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι, διέψευσε ότι η Ουκρανία ξεκίνησε στρατιωτικές ενέργειες στην αποσχισθείσα περιοχή του Ντονμπάς και ότι σχεδίασε ένα σαμποτάζ στην πόλη Χορλίφκα.
«Οι δηλώσεις που έκαναν οι επικεφαλής των κατοχικών διοικήσεων για την υποτιθέμενη επίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και την δια της βίας απελευθέρωση των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι πληροφορίες που έδωσα μπορούν επίσης να επαληθευθούν από τον ΟΑΣΕ», έγραψε στο Facebook ο Ζαλούζνι. Πρόσθεσε ότι η διπλωματία είναι η μοναδική αποδεκτή επιλογή που κάνει το Κίεβο για την επίλυση του ζητήματος του Ντονμπάς.
«Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία δεν σχεδιάζουν, ούτε διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία. Η μοναδική αποδεκτή επιλογή μας είναι να άρουμε την κατοχή του λαού και των εδαφών μας μέσω της πολιτικής και της διπλωματίας. Μια επιχείρηση επίθεσης στο Ντονμπάς θα οδηγούσε αναγκαστικά σε πολλές απώλειες μεταξύ των αμάχων, κατά συνέπεια τέτοια σενάρια ούτε καν εξετάζονται», συνέχισε.
Ο διοικητής πρόσθεσε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν ανοίγει πρώτος πυρ στο Ντονμπάς αλλά μόνο απαντά στους βομβαρδισμούς.
«Δεν ξεγελιόμαστε με τις προκλήσεις. Δεν βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές όπου οι αυτονομιστές, με κυνισμό, αναπτύσσουν τις θέσεις τους (…) Οι πληροφορίες περί ομάδων δολιοφθορέων των ενόπλων δυνάμεων που υποτίθεται ότι σχεδίαζαν να ρίξουν χλώριο στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων της Χορλίφκα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», κατέληξε.
Ουάσινγκτον για Μόσχα: Σκληρό να χρησιμοποιείς ανθρώπους σαν πιόνια
«Κυνικό ελιγμό» χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ την ανακοίνωση εκκένωσης περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και τη μεταφορά των πολιτών στη Ρωσία, θεωρώντας ότι εντάσσεται στην προετοιμασία μιας στρατιωτικής επίθεσης από τη Μόσχα.
«Είναι κυνικό και σκληρό να χρησιμοποιείς ανθρώπους σαν πιόνια για να στρέψεις την προσοχή του κόσμου μακριά από το γεγονός ότι η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της ενόψει μιας επίθεσης», είπε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο περιθώριο της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια.
«Τέτοιες ανακοινώσεις συνιστούν νέα προσπάθεια για να κρύψουν το γεγονός, μέσω ψεμάτων και παραπληροφόρησης, ότι η Ρωσία είναι η επιτιθέμενη πλευρά σε αυτή τη σύγκρουση», πρόσθεσε.
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι θα απομακρυνθούν από την περιοχή αρχικά οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Κατηγορούν το Κίεβο ότι σχεδιάζει εισβολή, έπειτα από τις νέες συγκρούσεις στην περιοχή, κάτι που η Ουκρανία διαψεύδει κατηγορηματικά.
Τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν πλάνα από την επιχείρηση εκκένωσης, όπως παιδιά συγκεντρωμένα στην αυλή ενός ορφανοτροφείου.
Τις τελευταίες 48 ώρες κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης σημειώνονται συγκρούσεις, με τους Ουκρανούς και τους αυτονομιστές να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται. Γύρω στις 18.00 σήμερα, ένα αυτοκίνητο ανατινάχθηκε κοντά στην έδρα της «κυβέρνησης» της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».
Η Μόσχα αναμένει ότι οι συνομιλίες για τις εγγυήσεις ασφαλείας θα συνεχισθούν
Η Ρωσία προσβλέπει στο ότι οι συνομιλίες για τις εγγυήσεις ασφαλείας θα συνεχισθούν. Τη δήλωση αυτή έκανε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τα αποτέλεσματα της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
«Η στρατιωτικό-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη συνεχίζει να επιδεινώνεται. Οι ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας, στις οποίες δεν έχουμε λάβει ακόμη σαφή απάντηση από τη συμμαχία, αποσκοπούν στο να αντιμετωπισθεί αυτή η κατάσταση», δήλωσε η Ζαχάροβα
«Προσβλέπουμε στο ότι οι συνομιλίες για αυτές (τις εγγυήσεις ασφαλείας) θα συνεχισθούν. Θα επιμείνουμε να σταματήσει το ΝΑΤΟ την προκλητική πολιτική της διεύρυνσης, να παραιτηθεί από την ανάπτυξη επιθετικών εξοπλισμών που συνιστούν απειλή για εμάς κοντά στα σύνορα μας και να επιστρέψει η διάταξη των δυνάμεων της συμμαχίας στις θέσεις του 1997», δήλωσε η Ζαχάροβα εκτιμώντας παράλληλα ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Βορειοατλαντικής συμμαχίας κοντά στα σύνορα της Ρωσίας μελλοντικά θα συνεχίσουν μόνο να αυξάνονται.
Η Ζαχάροβα μιλώντας επίσης στο τηλεοπτικό κανάλι NTV, δήλωσε ότι οι δυτικοί εταίροι προτείνουν τώρα εναλλακτικά στη Ρωσία συνομιλίες σε θέματα, για τα οποία δεν ήθελαν να ακούσουν πριν από ένα χρόνο. «Κανείς δεν ήθελε να ακούσει. Μας έλεγαν ότι δεν είναι κατάλληλη η ατμόσφαιρα για να αρχίσει ο διάλογος στα πλαίσια του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ», δήλωσε η Ζαχάροβα.
Η Ρωσία έχει πολλαπλασιάσει τις δυνάμεις της και η Δύση απευθύνει συνεχή μηνύματα για αποκλιμάκωση.
Οι υποστηριζόμενοι από τις ρωσικές αρχές αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία συγκέντρωσαν τα παιδιά σε ένα ορφανοτροφείο της αποσχισθείσας περιοχής για να αρχίσουν να τα μεταφέρουν στη Ρωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax.
Η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα τη μαζική εκκένωση της περιοχής και την προώθηση των κατοίκων της στη Ρωσία, μετά την αύξηση των βομβαρδισμών. Η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ εξέδωσε αργότερα παρόμοια ανακοίνωση.
Ένας ηγέτης των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών που πολεμούν στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσε την εκκένωση των κατοίκων της αποσχισθείσας περιοχής του στη Ρωσία την Παρασκευή, εντείνοντας τους φόβους στη Δύση ότι η Μόσχα σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει μια κλιμάκωση στη μακροχρόνια σύγκρουση ως πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί την έξαρση των βομβαρδισμών στην περιοχή, που έχει προκαλέσει νέο παγκόσμιο συναγερμό, με τις εντάσεις να αυξάνονται για άλλη μια φορά αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς της Μόσχας για αποχώρηση στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.
Οι δύο αυτοανακηρυχθείσες αποσχισθείσες περιοχές βρίσκονται στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας.
Η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα τη μαζική εκκένωση της περιοχής και την προώθηση των κατοίκων της στη Ρωσία, μετά την αύξηση των βομβαρδισμών. Η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ εξέδωσε αργότερα παρόμοια ανακοίνωση.
Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή να δοθεί οικονομική βοήθεια
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στον υπουργό Εκτάκτων Αναγκών να ταξιδέψει στη νοτιοανατολική Ρωσία για να οργανώσει τη διαμονή των κατοίκων που εγκαταλείπουν τις δύο αυτοανακηρυχθείσες αποσχισθείσες δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας, όπως και να δοθεί οικονομική βοήθεια 10.000 ρουβλίων (116 ευρώ) στον κάθε πρόσφυγα που φθάνει στην περιοχή του Ροστόφ.
Ο Πούτιν έδωσε την εντολή αυτή ανταποκρινόμενος στην παράκληση του κυβερνήτη της περιοχής του Ροστόφ Βασίλι Γκόλουμπεφ, ο οποίος του ζήτησε να μεριμνήσει για την παροχή έκτακτης βοήθειας λόγω της απροσδόκητης μεγάλης εισροής προσφύγων.
«Ο Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εκτάκτων Αναγκών, Αλεξάντερ Τσουπριγιάν, και του έδωσε εντολή να μεταβεί επειγόντως στην περιοχή του Ροστόφ για να οργανώσει επιτόπιες εργασίες για τη δημιουργία συνθηκών διαμονής, την παροχή ζεστών γευμάτων και ό,τι χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης» δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Επίσης ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να διασφαλίσει επειγόντως ότι κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην περιοχή από το Ντονμπάς θα λαμβάνει 10.000 ρούβλια», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Το Κίεβο ζητά από τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις προκλήσεις
Η Ουκρανία κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις προκλήσεις, όπως τις χαρακτηρίζει, της Ρωσίας στις περιοχές που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, υποστηρίζοντας ότι αν δεν υπάρξει κάποια αντίδραση η Μόσχα θα κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση.
Η ουκρανική κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι σκοπεύει να εξαπολύσει επίθεση στην ανατολική Ουκρανία. Οι κάτοικοι των δύο αυτοανακηρυχθεισών «δημοκρατιών» διατάχθηκαν να τις εκκενώσουν.
«Παρακολουθούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία ενώ εξαπολύει μια εκστρατεία για να διαδώσει μαζική παραπληροφόρηση, να αυξήσει τους βομβαρδισμούς σε ουκρανικές θέσεις και σε πολιτικές υποδομές, με όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ και να κλιμακώσει την κατάσταση» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
«Η απουσία της αρμόζουσας απάντησης ή μια ουδέτερη στάση απλώς θα υποδαυλίσει την κλιμάκωση της κατάστασης από τη Ρωσία», πρόσθεσε.
Η Μόσχα ανακοίνωσε μεγάλης κλίμακας ασκήσεις στις πυρηνικές δυνάμεις της από το Σάββατο, τις οποίες θα επιβλέπει ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και θα υπενθυμίζουν έγκαιρα την πυρηνική ισχύ της χώρας, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση ασφαλείας από τον Ψυχρό Πόλεμο. Αλλά το επίκεντρο της ανησυχίας του κόσμου την Παρασκευή ήταν η ανατολική Ουκρανία.
Ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», ανακοίνωσε την εκκένωση σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με μεταφράσεις του Associated Press και του Reuters. Ισχυρίστηκε χωρίς στοιχεία ότι το Κίεβο σχεδίαζε τη δική του στρατιωτική επίθεση στην περιοχή στα ανατολικά της χώρας, όπου οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις από το 2014, ανέφεραν τα πρακτορεία ειδήσεων.
Πρόσθεσε ότι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι θα μετακινηθούν πρώτα, σύμφωνα με το AP και τη μετάφραση του Reuters, και ότι η Ρωσία έχει προετοιμάσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για να τους φιλοξενήσει. Δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι το Κίεβο σχεδίαζε μια τέτοια επίθεση και η Ουκρανία λέει ότι οι δυνάμεις της έπρεπε να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μετά την αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές επειδή πιστεύουν ότι είναι ένα τέχνασμα που έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει την Ουκρανία σε αντίποινα.
Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, έγραψε στο Twitter ότι η κυβέρνησή του αρνείται «κατηγορηματικά» αυτό που αποκάλεσε «ρωσικές αναφορές παραπληροφόρησης». Είπε, «Η Ουκρανία δεν διεξάγει ούτε σχεδιάζει τέτοιες ενέργειες στο Ντονμπάς. Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στη διπλωματική επίλυση των συγκρούσεων μόνο».
«Ως 190.000 στρατιώτες έχει συγκεντρώσει η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία» λένε οι ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρατηρούν πως συνεχίζεται η μετακίνηση ρωσικών στρατευμάτων προς τις περιοχές στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.
«Αν και η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις της επιστρέφουν στη βάση τους, δεν το έχουμε δει ακόμη. Πράγματι, βλέπουμε περισσότερες δυνάμεις να εισέρχονται σε αυτή τη συνοριακή περιοχή», δήλωσε ο Όστιν, έπειτα από μια συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του Μάριους Μπλάζακ. «Τους βλέπουμε επίσης να εξακολουθούν να ετοιμάζονται», κυρίως «πλησιάζοντας στα σύνορα, τοποθετώντας στρατεύματα και αυξάνοντας τις επιμελητειακές ικανότητές τους», διευκρίνισε ο Όστιν.
Στο μεταξύ, στο ίδιο πλαίσιο, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Μάικλ Κάρπεντερ δήλωσε πως ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας είναι σημαντικά υψηλότερος (σχεδόν διπλάσιος) σε σχέση με όσα ήταν γνωστά μέχρι πρόσφατα. «Εκτιμούμε ότι η Ρωσία πιθανότατα έχει συγκεντρώσει 169.000-190.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία σε σύγκριση με τους περίπου 100.000 στις 30 Ιανουαρίου. Αυτή είναι η πιο σημαντική στρατιωτική κινητοποίηση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» σημείωσε ο Κάρπεντερ.
«Άγνοια» δηλώνει το Κρεμλίνο για την απομάκρυνση κατοίκων από το Ντονμπάς
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι συμβαίνει την δεδομένη στιγμή στην «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ»
«Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει εκεί αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Πεσκόφ, με αφορμή τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο ηγέτης της φιλορωσικής αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Ντονιέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν, ο οποίος ανακοίνωσε την απομάκρυνση των αμάχων προς την Ρωσία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι προετοιμάζει εισβολή έπειτα από αναζωπύρωση των συγκρούσεων.
Στο ερώτημα αν οι ενέργειες αυτές έχουν συμφωνηθεί με την Μόσχα ο Πεσκόφ επανέλαβε: «Δεν γνωρίζω, δεν έχω τέτοιες πληροφορίες». Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει μεταξύ ποιων έγιναν επαφές γι’ αυτό το θέμα.
Μετά τον Πουσίλιν, ο ηγέτης της αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Λουγκάνσκ, Λεονίντ Πσέτσνικ, κάλεσε τους κατοίκους της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να κατευθυνθούν προς την Ρωσία.
Έκδηλή είναι η αγωνία της Δύσης για τον πολλαπλασιασμό των στρατιωτικών δυνάμεων στα ρωσουκρανικά σύνορα. «Σήμερα υπάρχει η απειλή πολέμου στο μέσον της Ευρώπης μας», προειδοποίησε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και μίλησε για τον κίνδυνο αλλαγής της αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη, ενώ κάλεσε τη Μόσχα να προχωρήσει σε βήματα αποκλιμάκωσης.
«Όποιος θέλει να ζήσει με ασφάλεια μαζί με τον άλλον, δεν τον απειλεί. Οι 130.000 στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα μόνο ως απειλή μπορούν να γίνουν αντιληπτοί», τόνισε η κυρία Μπέρμποκ, μιλώντας πριν από λίγη ώρα στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, σε πάνελ με τον αμερικανό ομόλογό της Άντονι Μπλίνκεν. Το θέμα είναι, επισήμανε, αν είναι πιο πιθανό να καταλήξουμε σε μια συνεργασία βασισμένη σε κανόνες ή σε ένα σύστημα με σφαίρες επιρροής και πολιτικές στρατιωτικής ισχύος, όπως αυτό μετά τη Γιάλτα το 1945. «Αυτή η κρίση δεν είναι ουκρανική, είναι ρωσική», τόνισε η υπουργός και κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα ουκρανικά σύνορα και να προσέλθει στον διάλογο, «για το πώς θα μπορέσουμε να εγγυηθούμε ένα ορισμένο επίπεδο ασφάλειας για τον κόσμο το 2022».
Στο ακροατήριο βρισκόταν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος, απευθυνόμενος στην υπουργό, σημείωσε ότι οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να πολεμήσουν για την πατρίδα και τις οικογένειές τους, αλλά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την άρνηση της Γερμανίας να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία. «Ευχαριστούμε για τα 5.000 κράνη, αλλά δεν μπορούμε έτσι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας. Δεν αρκούν», είπε δηκτικά, αναφερόμενος στα κράνη που έστειλε πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση στην Ουκρανία, έπειτα από ουκρανικό αίτημα και ενώ απορρίπτει το ενδεχόμενο να εγκρίνει τη διάθεση εξοπλιστικών συστημάτων.
«Δεν είναι εύκολη απόφαση για εμάς. Αλλά αν λάβουμε μια τέτοια απόφαση (ενν. για παράδοση όπλων στην Ουκρανία), τότε το Σχήμα της Νορμανδίας δεν λειτουργεί πλέον και τότε αυτό θα αποτελεί ακόμη μία απειλή για την ασφάλεια», απάντησε η κυρία Μπέρμποκ και επισήμανε ότι η Γερμανία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αποτροπή της κατάρρευσης της Ουκρανίας εκ των έσω, «λόγω έλλειψης επενδύσεων ή κατάρρευσης του νομίσματός της. Είμαστε ο μεγαλύτερος δωρητής της Ουκρανίας», πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών και κατέληξε: «Υπάρχει διαφορά μεταξύ του να είναι κανείς υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και δήμαρχος του Κιέβου».
O Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε - από την πλευρά του - τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες που έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ώρες στο Ντομπάς και να αποκλιμακώσει την πίεση γύρω από την Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ο Μακρόν τόνισε ότι «η κατάσταση στο Ντομπάς είναι πολύ ανησυχητική» και με πολλά θύματα και ζήτησε να σταματήσουν οι στρατιωτικές ενέργειες που είναι αντίθετες με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί.
«Μέχρι τώρα δεν έχουμε αποδείξεις για αποκλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας», συνέχισε ο Μακρόν, λέγοντας: «Χαιρετίζω τις δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν, όμως ένας εταίρος είναι αξιόπιστος όταν οι πράξεις συνάδουν με τις δηλώσεις του».
Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι ζητούν πρώτον, να σταματήσουν οι στρατιωτικές ενέργειες και να υπάρξει αποκλιμάκωση και δεύτερον να ξεκινήσουν οι εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις. Σημείωσε, τέλος, ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρχει συντονισμός μεταξύ Ευρωπαίων και ΗΠΑ, μέσω τηλεδιάσκεψης, λέγοντας: «είμαστε ξεκάθαροι για την ενότητά μας και για το τι ζητάμε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις