Γνωρίζοντας τον οργανισμό του κανείς, μπορεί πιο εύκολα να αντιληφθεί τυχόν αλλαγές, συμπτώματα και προειδοποιητικά μηνύματα που Όταν το ανοσοποιητικό είναι αδύναμο, το σώμα στέλνει μηνύματα που γνωστοποιούν πως κάτι δεν πάει καλά. Αν σας συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω, τότε το ανοσοποιητικό σας «προειδοποιεί» πως δεν είναι όλα ιδανικά. Με ορισμένες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής όμως, μπορούμε να το ξαναδούμε να θωρακίζεται.
Πληγές που αργούν να επουλωθούν
Όταν κοπούμε στο δέρμα, το ανοσοποιητικό «παίρνει χιλιάδες στροφές». Καθώς η πληγή επουλώνεται, τα λευκά αιμοσφαίρια βοηθούν στην αντιμετώπιση της μόλυνσης την ίδια ώρα που τα ερυθρά δημιουργούν νέους ιστούς. Ωστόσο, αν το ανοσοποιητικό είναι αποδυναμωμένο, όλα αυτά θα γίνουν πολύ πιο αργά, προοικονομώντας πιο αργή διαδικασία επούλωσης.
Tip «Αν υπάρχουν υποκείμενα προβλήματα όπως ο διαβήτης, που διαταράσσουν την κυκλοφορία του αίματος, καλό είναι να συζητήσετε το θέμα με το θεράποντα γιατρό σας» λέει ο Δρ. Brian Chow,γιατρός λοιμωδών νοσημάτων στο Ιατρικό Κέντρο Tufts.
Υπερβολικό άγχος
Το άγχος έχει φανεί ότι οδηγεί σε αύξηση της φλεγμονώδους κατάστασης του οργανισμού. Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν προκαλεί ανησυχία εκτός εάν αφορά καταστάσεις χρόνιου άγχους όπου το ανοσοποιητικο σύστημα βάλλεται διαρκώς από φλεγμονώδεις παράγοντες και καθίσταται ευάλωτο στις λοιμώξεις όπως εξηγούν οι γιατροί της κλινικής Cleveland.
Tip Ο διαλογισμός, η yoga, το περπάτημα στη φύση, η επικοινωνία με ένα φίλο είναι ορισμένοι από τους πιο υγιεινούς τρόπους διαχείρισης του άγχους.
Συχνές λοιμώξεις και κρυολογήματα
Αν αντιμετωπίζει κανείς συχνά ωτίτιδες κα ιγμορίτιδες – περισσότερες από τέσσερις και τρεις το χρόνο αντίστοιχα – τότε το ανοσοποιητικό σύστημα μάλλον είναι εξασθενημένο και ιδιαίτερα ευάλωτο στις λοιμώξεις. Επίσης εάν νιώθει κάποιος ότι διαρκώς είναι κρυολογημένος και δεν υπάρχε κάποιος εξωτερικός παράγοντας που να το δικαιολογεί π.χ. μια μαμά με μικρά παιδιά που της «φέρνουν» τις ιώσεις από τον παιδικό ή μια νοσηλεύτρια, τότε το ζήτημα θα πρέπει να διευρευνηθεί περαιτέρω.
Tip Η ιγμορίτιδα είναι συχνότατο επακόλουθο κάποιας αναπνευστικής λοίμωξης όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη.
Επομένως το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ευάλωτο και για την ενίσχυσή του πρέπει να ακολουθήσετε όλες τις οδηγίες που θα σας δώσει ο θεράπων γιατρός. Για την ενίσχυση του οργανισμού η βιταμίνη C, αλλά και η D φαίνεται ότι βοηθούν στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης σύμφωνα με την Δρ. Kathryn Boling, οικογενειακό ιατρό του Ιατρικού Κέντρου Mercy.
Αίσθημα κόπωσης
Η κόπωση μπορεί να έχει πολλές αιτίες οπότε οι ειδικοί προτείνουν την επίσκεψη στο θεράποντα γιατρό ως πρώτο βήμα για να ελεγχθεί ότι ο ασθενής δεν πάσχει από αναιμία, υπνική άπνοια κ.α. Αν τίποτα από αυτά δεν ισχύει τότε η επίμονη και ανεξήγητη κούραση μάλλον αποτελεί ένδειξη ενός αποδυναμωμένου οργανισμού.
Tip Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο σας. Ο επαρκής ύπνο συνδέεται με καλύτερους δείκτες συνολικής υγείας και ευεξίας.
«Ταλαιπωρημένο» έντερο
Συχνά συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα όπως η διάρροια , η δυσκοιλιότητα και άλλες πεπτικές ενοχλήσεις ενδεχομένως αποτελουν ενδείξεις ότι το μικροβίωμα του εντέρου έχει διαταραχθεί, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του οργανισμού.
Tip Αποφύγετε την διατροφή που διαταράσσει το μικροβίωμα του εντέρου (δηλαδή τα πολλά σάκχαρα, επεξεργασμένα δημητριακά και κορεσμένα λιπαρά) και επιλέξτε τη μεσογειακή διατροφή που είναι επωφελής και για το πεπτικό σύστημα.
Εάν οι ενοχλήσεις επιμένουν ωστόσο ζητήστε τη συμβουλη του γαστρεντερολόγου.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις