Η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου χρέους στις φτωχές χώρες φαίνεται απίθανο να επιλυθεί από την Ομάδα κρατών των G20, προειδοποίησε ανώτατος αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Την στιγμή που τα επιτόκια αρχίζουν να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στους δανειολήπτες, οι Υπουργοί Οικονομικών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο πρόκειται να συναντηθούν στην Ινδονησία αυτή την εβδομάδα.
Ωστόσο, η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κάρμεν Ράινχαρτ αμφισβητεί το ότι θα υπάρξει σύντομα ψήφισμα που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των μη βιώσιμων χρεών.
«Η στασιμότητα είναι πραγματικά, πραγματικά προβληματική», ανέφερε σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ προειδοποίησε ότι η μέση διάρκεια μιας κρίσης δημόσιου χρέους είναι εννέα χρόνια, κάτι που θα δημιουργήσει μια «χαμένη δεκαετία» για ήδη ευάλωτες χώρες, όπως σημείωσε.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, η G20 έθεσε σε εφαρμογή πρωτοβουλία που αφορούσε την αναστολή εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους για να βοηθήσει τις χώρες καθώς αύξησαν το δανεισμό τους για να αντιμετωπίσουν τις δίδυμες κρίσεις, υγειονομική και οικονομική. Ωστόσο, αυτό το πρόγραμμα έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Το λεγόμενο κοινό πλαίσιο που προορίζεται να προσφέρει έναν τρόπο αναδιάρθρωσης μεγάλων χρεών, παραμένει υπό αβεβαιότητα και μόνο τρεις χώρες - το Τσαντ, η Αιθιοπία και η Ζάμπια - ζήτησαν διαπραγμάτευση χρέους.
Το πρόβλημα, είπε η κ. Ράινχαρτ, είναι ότι «αυτές οι μικρές χώρες δεν είναι συστημικές» και δεν πρόκειται «να σπάσουν την παγκόσμια προοπτική» αύξησης του χρέους.
Οι προηγμένες οικονομίες πρόσφεραν ανοχή του χρέους για να βοηθήσουν τις χώρες οι οποίες είχαν ήδη υψηλή φτώχεια και χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, να αντιμετωπίσουν την πανδημία, αλλά «η ζημιά είναι ακόμη σε εξέλιξη», όπως τόνισε.
Ερωτηθείσα εάν αναμένει να αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους στη συνάντηση των G20 αυτή την εβδομάδα, η αξιωματούχος είπε: «Ελπίζω να το κάνουν. Αλλά δεν είμαι αισιόδοξη».
«Δεν είναι αυτά που βλέπεις» που σε κάνουν να ανησυχείς, «αλλά αυτά που δεν βλέπεις», είπε κ. Ράινχαρτ, σημειώνοντας την έλλειψη πληροφοριών για τα «κρυφά μη εξυπηρετούμενα δάνεια».
ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις