Ως «αντίδοτο» στα συμπτώματα και την κατάθλιψη που επιφυλάσσει για τις γυναίκες η μετάβαση στην εμμηνόπαυση φαίνεται πως μπορεί να λειτουργήσει η ακρόαση μουσικής. Αν και η εμμηνόπαυση αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για κάθε γυναίκα και η σοβαρότητα και συχνότητα των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλουν, καταγράφεται μια συνήθης συμπτωματολογία που περιλαμβάνει εξάψεις, διαταραχές ύπνου, καταθλιπτική διάθεση, κολπική ξηρότητα, σεξουαλική δυσλειτουργία και πόνο στις αρθρώσεις και τους μύες.
Σύμφωνα με πρόσφατη μικρή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Menopause της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Βορείου Αμερικής (NAMS), για τις ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ευθύνεται η μοναδική της ικανότητα να διεγείρει την έκκριση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνση, η σεροτονίνη, οι ενδορφίνες και η ωκυτοκίνη, που μειώνουν τα επίπεδα ορμονών του στρες στον οργανισμό όπως η κορτιζόλη. Παράλληλα, πρόκειται για χημικές ενώσεις που εμπλέκονται στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, καθώς και τού καρδιακού και αναπνευστικού ρυθμού.
«Αυτή η περιορισμένη μελέτη υπογραμμίζει την πιθανή ευεργετική δράση μιας ανέξοδης, ακίνδυνης, έυκολα εφαρμόσιμης και χωρίς σημαντικές τεχνολογικές απαιτήσεις παρέμβασης όπως η μουσικοθεραπεία έναντι των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, ιδίως εκείνων που αφορούν την ψυχολογική διάθεση. Αν και απαιτείται επιπλέον έρευνα σε μεγαλύτερα πληθυσμιακά δείγματα για την εςπαλήθευση των ευρημάτων, δεν θα είχε αρνητική επίπτωση η προσθήκη της μουσικοθεραπείας στο διαθέσιμο οπλοστάσιο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης», ανέφερε η ιατρική διευθύντρια της Εταιρείας, Δρ Stephanie Faubion.
Πλήθος ερευνών έχουν διαπιστώσει ότι η μετάβαση στην εμμηνόπαυση πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες. Μολονότι προηγούμενες μελέτες είχαν διαπιστώσει τη θετική επίδραση της μουσικοθεραπείας έναντι των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε ασθενείς με σοβαρές ψυχωτικές και μη ψυχωτικές διαταραχές καθώς και στην πρόληψη της επιλόχειου κατάθλιψης, η περίπτωση της εμμηνόπαυσης υπολείπεται σε έρευνα. Εν αντιθέσει, οι ερευνητές έχουν επικεντρωθεί σε άλλες εναλλακτικές θεραπείες όπως η ύπνωση, η γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία, ο διαλογισμός και η ενσυνειδητότητα (mindfullness).
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής
Η θεωρία για τις ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής δεν είναι νέα αλλά έλκει την καταγωγή της από αρχαίους πολιτισμούς που πίστευαν ότι μπορεί να θεραπεύσει το σώμα και την ψυχή.
Ολοένα περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν τα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία από την ακρόαση μουσικής, η οποία συμβάλλει μεταξύ άλλων:
- στην αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο
- στις καλύτερες αθλητικές επιδόσεις
- στο μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε ασθενείς με επιληψία
- στις καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις των παιδιών
- στη μείωση του άγχους και την καλύτερη καρδιακή υγεία
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στα χέρια των Αρχών καταγγελία για κακοποίηση ανήλικης - Συνελήφθη 55χρονος προπονητής
• Εικονικοί γάμοι: Στην Κύπρο μεταφέρθηκε ο Πακιστανός «εγκέφαλος» του κυκλώματος
• Άνοιξαν θέσεις εργασίας στην Αστυνομία - Ενδιαφέρεσαι; Μάθε όλες τις λεπτομέρειες
• Cyprus League by Stoiximan: Οι διαιτητές των αγώνων της 10ης αγωνιστικής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις