ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία κερδίζει την υποστήριξη της Κίνας για το Ουκρανικό, καταδικάζουν AUKUS

Η Ρωσία κερδίζει την υποστήριξη της Κίνας για το Ουκρανικό, καταδικάζουν AUKUS

Η Ρωσία κέρδισε την υποστήριξη της Κίνας στην αναμέτρησή της με τη Δύση για το θέμα της Ουκρανίας την Παρασκευή, καθώς το Πεκίνο συμφώνησε με τη Μόσχα ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, δεν θα έπρεπε να δέχεται νέα μέλη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η απαίτηση από το ΝΑΤΟ να σταματήσει την επέκτασή του έρχεται μετά από μία συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Κινέζο ομόλογό του Ξι Ζιπίγκ του Πεκίνο, με τον Πούτιν να χαιρετίζει την «αξιοπρεπή σχέση» των δύο χωρών.

Σε ένα μεγάλο έγγραφο στρατηγικής, η Μόσχα και το Πεκίνο κατηγόρησαν αυτό που ονόμασαν ως αποσταθεροποιητικό ρόλο της Ουάσιγκοτον στην παγκόσμια ασφάλεια.

«Τα μέρη εναντιώνονται στην περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ και καλούν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να εγκαταλείψει τις ιδεολογικές προσεγγίσεις της εποχής του Ψυχρού Πολέμου», αναφέρεται στο έγγραφο, παρακινώντας σε σεβασμό για την «κυριαρχία, ασφάλεια και συμφέροντα των άλλων χωρών».

Η έκκληση αντηχεί απαιτήσεις από τη Ρωσία, που υπήρξαν στο επίκεντρο βδομάδων έντονων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση, κάτω από τη σκιά μιας πιθανής σύγκρουσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το TASS, οι δύο χώρες εξέφρασαν τη σοβαρή τους ανησυχία σε σχέση με τη δημιουργία της συμφωνίας AUKUS, ανάμεσα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, η οποία οραματίζεται βαθύτερη συνεργασία ανάμεσα στα μέλη του «ειδικά την απόφαση να ξεκινήσουν συνεργασία στον τομέα των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων» στις περιοχές που επηρεάζουν τη στρατηγική σταθερότητα, όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση Μόσχας-Πεκίνου, που υιοθετήθηκε την Παρασκευή.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «η Ρωσία και η Κίνα πιστεύουν ότι τέτοιες πράξεις είναι αντίθετες με τους στόχους της ασφάλειας και της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός αγώνα εξοπλισμού στην περιοχή, και αποτελούν σοβαρό κίνδυνο πολλαπλασιασμού των πυρηνικών».  

«Τα μέρη καταδικάζουν έντονα τέτοιες κινήσεις και καλούν τους συμμετέχοντες στη AUKUS να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τη μη διάδοση των πυρηνικών και των πυραύλων με καλή πίστη, και να συνεργαστούν για να διασφαλιστεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη στην περιοχή», αναφέρεται στην κοινή δήλωση, σύμφωνα με το TASS.

Οι δυτικές πρωτεύουσες έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για συγκέντρωση περίπου 100.000 στρατευμάτων στα σύνορα με τη φιλοδυτική Ουκρανία, προετοιμαζόμενη για εισβολή και δεσμεύτηκαν να επιβάλουν συντριπτικές κυρώσει στη Μόσχα, αν επιτεθεί.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος ηγέτης που ανακοίνωσε επίσκεψη στην περιοχή την Παρασκευή, λέγοντας ότι θα πάει στην Ουκρανία στις 14 Φεβρουαρίου και στη Ρωσία την επόμενη μέρα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θα επισκεφτεί τη Μόσχα τη Δευτέρα και το Κίεβο την Τρίτη, για συνομιλίες με τον Ρώσο και Ουκρανό ομόλογό του. Η συνάντηση του Πούτιν με τον Ξι, λίγες ώρες πριν την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ήρθε μετά που οι ΗΠΑ είπαν ότι είχαν στοιχεία ότι η Μόσχα ετοίμαζε να κινηματογραφήσει ψευδή επίθεση Ουκρανών ενάντια στους Ρώσους για να δικαιολογήσει επίθεση στη γείτονα χώρα.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζoν Κέρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν «πληροφορίες ότι οι Ρώσοι είναι πιθανόν να θέλουν να κατασκευάσουν πρόφαση για μια επίθεση», αλλά δεν παρείχε αποδεικτικά στοιχεία.

Η Ρωσία, η οποία έχει επανειλημμένα αρνηθεί σχέδια για εισβολή, είπε ότι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ είναι παράλογοι. «Ο παραληρηματικός χαρακτήρας αυτών των κατασκευασμάτων –τα οποία αυξάνονται μέρα με τη μέρα—είναι προφανής», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην τηλεόραση.

Ο ισχυρισμός της Ουάσιγκτον προέκυψε μετά από επισκέψεις Ευρωπαίων ηγετών για να συγκεντρώσουν υποστήριξη προς το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, την Παρασκευή καλωσόρισε την επίδειξη υποστήριξης, λέγοντας ότι απέτρεψε τη Ρωσία από «το να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση ασφάλειας».

«Οι συνέταιροί μας πιστεύουν στην Ουκρανία και αυτό σημαίνει ότι η στρατηγική εκφοβισμού της Ρωσίας δεν δουλεύει. Η Ρωσία έχει χάσει αυτό τον γύρο», είπε ο Κουλέμπα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν την Πέμπτη, αυτός και ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψαν συμφωνία επέκτασης της παραγωγής μερών στην Ουκρανία για ένα τουρκικό μαχητικό drone, του οποίου την πώληση στο Κίεβο είχε διευθετήσει η Μόσχα.

Ο Ερντογάν προσπάθησε να τοποθετήσει την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ως ένα ουδέτερο μεσολαβητή που βρίσκεται κοντά και στη Μόσχα και στο Κίεβο. Μετά το ταξίδι, ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Δύση ότι «επιδείνωσε» την κρίση. «Δυστυχώς, η Δύση μέχρι τώρα δεν συνεισέφερε στην επίλυση του ζητήματος», είπε σε σχόλιά του που δημοσιεύθηκαν στον τοπικό τύπο την Παρασκευή. «Μόνο χειροτερεύουν τα πράγματα», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι ο Τζο Μπάιντεν «δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να επιδείξει θετική προσέγγιση».

Η σχέση της Ρωσίας με τη Δύση δέχθηκε σοβαρό πλήγμα το 2014, όταν η χώρα προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία και υποστήριξε πολιτικά ένοπλους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας. Μετά από σχεδόν οχτώ χρόνια συγκρούσεων ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους πολεμιστές έχουν χαθεί 13.000 ζωές και ανταλλάχθηκαν αρκετά κύματα κυρώσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

Στην πιο πρόσφατη διπλωματική έξαρση, ο Πούτιν απαίτησε εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ και απείλησε σιωπηρά το πρώην σοβιετικό κράτος με μεγάλη στρατιωτική συγκέντρωση. Η Ρωσία θέλει επίσης το ΝΑΤΟ να αποσύρει την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ανατολική Ευρώπη.

Αυτές οι εντάσεις έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη γειτονική Λευκορωσία, όπου η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να στείλει 30.000 στρατεύματα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top