Για την έγκριση από τον FDA για εμβολιασμό σε βρέφη από 5 μηνών και για την κατάσταση με την πανδημία στο Μακάρειο, όπως και για το σύνδρομο MIS-C μίλησε ο Αβραάμ Ηλία στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι.
Ανέφερε πως η έγκριση για τον εμβολιασμό βρεφών ήταν αναμενόμενη γιατί έχουν γίνει μελέτες για χρήση του εμβολίου σε πιο μικρές ηλικίες και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Τόνισε πως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα βρέφη πριν καν ανοίξουν τα μάτια εμβολιάζονται για 7 νοσήματα στην ηλικία των 2, 4 και 6 μηνών και στη συνέχεια κάνουν και επαναληπτικές δόσεις.
Στο ερώτημα αν τα βρέφη κινδυνεύουν από το κορωνοϊό ο κ. Αβραάμ επισήμανε πως βέβαια, αφού δεν πρόκειται μόνο για τον άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του αλλά και για την όλη διαδικασία και ταλαιπωρία που θα υποστεί, αφού η νόσηση πιθανόν να το αναγκάσει να μπει στο νοσοκομείο και να μείνει αρκετές μέρες μέσα. Τόνισε επίσης «ακόμα χειρότερα ίσως παρουσιάσει όψιμη επιπλοκή που είναι το σύνδρομο MIS-C που είναι ένα δυνητικά σοβαρό νόσημα».
«Από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα νοσηλεύσαμε μέχρι 250 παιδιά στην παιδιατρική κλινική του Μακάρειου νοσοκομείου η οποία είναι η κλινική αναφοράς για τη νόσο αυτή και από αυτά το 1/3 ήταν βρέφη. Επομένως, είναι κάτι το οποίο είναι συχνό γι’ αυτό και πρέπει να προχωρήσουμε και στον εμβολιασμό των βρεφών», συμπλήρωσε.
Σχετικά με το ερώτημα αν το εμβόλιο έχει παρενέργειες στα βρέφη απάντησε πως παρενέργειες δεν υπάρχουν σε αυτές τις ηλικίες αφού οι κλινικές δοκιμές γίνονται με πιο μικρές δόσεις, με 3mγ αντί με 10 που είναι στα μεγαλύτερα παιδιά 5-11 ετών και 30μγ στα άτομα πέραν των 12 ετών.
«Ο οργανισμός μπορεί να δεχτεί χιλιάδες εμβόλια ως ανοσοποιητική πρόκληση γιατί καθημερινά ο οργανισμός δέχεται πολλά αντιγόνα από το περιβάλλον από τα οποία ο ίδιος ο παράγει αντισώματα επομένως δεν υπάρχει φόβος και οι γονείς πρέπει να ξεπεράσουν αυτό το δισταγμό και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό».
Τόνισε «Δεν είχαμε σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια στον εμβολιασμό παιδιών έστω και σε αυτό το χαμηλό ποσοστό που εμβολιάστηκε δηλ. το 8%-9% κάτω των 11 ετών».
Συνέχισε λέγοντας, «Αυτή τη στιγμή στο Μακάρειο έχουμε τις μεγαλύτερες εισαγωγές παιδιών από την έναρξη της πανδημίας, προχτές είχαμε 14 παιδιά ταυτόχρονα με κορωνοϊό που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που είχαμε ποτέ. Σήμερα έχουμε 12 παιδιά, είμαστε στην αποκορύφωση του πέμπτου κύματος της πανδημίας το οποίο είναι το πιο δυνατό μέχρι στιγμής όσο αφορά τον παιδικό πληθυσμό».
Σημείωσε πως υπάρχουν και 2 παιδιά με αυτή την όψιμη επιπλοκή του κορωνοϊού το πολυφλεγμονώδες σύνδρομο το MIS-C, και ένα παιδί παρουσίασε σοβαρή συμπτωματολογία και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Παίδων.
Καταληκτικά, σαν προειδοποίηση ανέφερε πως αν ένα παιδί νοσήσει 2-6 εβδομάδες με τον κορωνοϊό μπορεί να εκδηλώσει αυτό το σύνδρομο, το οποίο εκδηλώνεται με ψηλό πυρετό, εξανθήματα και κοκκίνισμα, οπότε «Η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική για τη αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού συνδρόμου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις