Υπάρχει κώλυμα όσον αφορά τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επανέλαβε στον Κόλιν Στιούαρτ τη θέση του υπέρ διορισμού Προσωπικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, με τις εξουσίες που είχε η Τζέιν Χολ Λουτ. Τάχθηκε δε υπέρ του ανοίγματος νέου οδοφράγματος στη Λευκωσία, στην Πύλη Αμμοχώστου.
Σε δηλώσεις του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» μετά από τη συνάντηση, διάρκειας 1 ώρας, που είχε με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ανέφερε στο Καναδό διπλωμάτη πως σε περίπτωση που γίνουν αποδεκτά τα δύο κυρίαρχα, ίσα κράτη και το ίσο διεθνές καθεστώς, μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και πως δεν τίθεται θέμα η τ/κ πλευρά να εγκαταλείψει ή να κάνει πίσω από αυτή τη θέση.
Ο κ. Τατάρ είπε ότι ο κ. Στιούαρτ γνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν και πρόσθεσε ότι το ΣΑ του ΟΗΕ περιμένει από τις δύο πλευρές να εντατικοποιήσουν την εργασία στις «διμερείς» - όπως είπε – (τεχνικές) επιτροπές, ν’ αυξηθεί η συνεργασία των «δύο λαών», με τρόπο που θα είναι προς το κοινό συμφέρον όλων και να παράξουν μια σειρά από κοινά σχέδια, που θα είναι προς όφελος και το καλό και των Τ/κ και των Ε/κ. «Κι εμείς εξάλλου έτσι το βλέπουμε», είπε.
Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι οι Επιτροπές για την υγεία, την πολιτιστική κληρονομιά, την ισότητα των φύλων αλλά και άλλους τομείς, εργάζονται. «Μοιραζόμαστε μερικές από τις απόψεις και τις σκέψεις μας μαζί τους για να αυξήσουμε την πυκνότητα και να βελτιώσουμε το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών. Επιπλέον, είπα και στον ίδιο ότι αν ανοίξει μια επιπλέον πύλη (οδόφραγμα) στην Λευκωσία, ν’ ανοίξει η Πύλη Αμμοχώστου, θα ήταν καλό».
Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε πως είπε στον Κόλιν Στιούαρτ ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα που συνεχίζεται εδώ και 60 χρόνια και δεν είναι εφικτό να βρεθεί μια λύση σύντομα, λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα να κάνει πίσω από το νέο όραμα, τη νέα πολιτική που έθεσε στη Γενεύη τον περασμένο Απρίλιο και βασίζεται στην "κυριαρχική ισότητα και το διεθνές στάτους" των Τ/κ. «Είναι ξεκάθαρη αυτή η νέα μας στάση με τη στήριξη και της Τουρκικής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.
Ο κ. Τατάρ είπε στον κ. Στιούαρτ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ότι η τ/κ πλευρά προχωρεί με άνοιγμα στο Βαρώσι μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και με νομικά κατάλληλο τρόπο.
Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο του τ/κ «πρακτορείου ειδήσεων» σχετικά με την αναφορά του στον Φιλελεύθερο για πρόσκληση του ιδίου και του Προέδρου Αναστασιάδη στο Λονδίνο από τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή, ο κ. Τατάρ είπε ότι «για να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις η δική μας στάση είναι ξεκάθαρη, πρέπει να γίνουν αποδεκτά η κυριαρχική μας ισότητα και το ίσο διεθνές μας καθεστώς. Μέχρι τότε, εμείς βεβαίως μπορούμε να βρισκόμαστε σε ανεπίσημες, κοινωνικές συναντήσεις. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό».
Έφερε ως παράδειγμα τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη δεξίωση των ΗΕ πριν την Πρωτοχρονιά. «Πριν από τότε βρεθήκαμε και μιλήσαμε στις Βρυξέλλες, στη Γενεύη, τη Νέα Υόρκη. Σε διάφορες συζητήσεις που έγιναν με τους Βρετανούς, είπαμε να βρεθούμε και στο Λονδίνο μια φορά. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει για μας ότι αρχίζουν επίσημες διαπραγματεύσεις. Αυτό θέλω να το υπογραμμίσω άλλη μια φορά, δήλωσε.
Τι πιο φυσικό, κατέληξε ο Ερσίν Τατάρ, σε ένα τόσο μικρό νησί οι ηγέτες δύο χωριστών «λαών» να συναντώνται κοινωνικά από καιρού εις καιρόν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις