Μια ακόμη χρήση της θεραπείας για την οστεοπόρωση ανακάλυψαν ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Garvan. Σύμφωνα με την ανακάλυψή τους τα διφοσφωνικά – ευρείας χρήσης αγωγή για την οστεοπόρωση – φαίνεται οτι ενισχύουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στον πνεύμονα. Η ανακάλυψη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική μιας και τα κύτταρα αυτά αποτελούν τις πρώτες γραμμές άμυνας κατά των παθογόνων μικροοργανισμών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο eLife η θεραπεία με διφωσφονικά διεγείρει τα μακροφάγα των πνευμόνων ώστε να αναπτύξουν μεγαλύτερη απόκριση έναντι τις ανοσολογικής πρόκλησης.
«Τα διφωσφονικά είναι μία ασφαλής και αποτελεσματική κατηγορία φαρμάκων για την οστεοπόρωση που αποτελούν το πρότυπο θεραπείας από το 1990» τόνισε ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Mike Rogers και επικεφαλής του Εργαστηρίου Οστικής Θεραπείας στο Garvan. «Βρήκαμε ένα πρόσθετο δυνητικό όφελος για αυτή τη θεραπεία- μπορεί να ενισχύει την ανοσολογική απόκριση των πνευμονικών κυττάρων, προστατεύοντας από την αναπνευστική λοίμωξη και την πνευμονία» συμπληρώνει ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα πως απαιτείται και περαιτέρω έρευνα.
Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος όπως η οξεία πνευμονία αποτελούν σημαντική αιτία θανάτου παγκοσμίως. Προσβάλλουν όλο και περισσότερο τον ηλικιωμένο πληθυσμό καθώς η ικανότητά μας να δημιουργούμε ανοσία έναντι των μολυσματικών ασθενειών μειώνεται με την ηλικία.
Οι ερευνητές χορήγησαν το διφωσφονικό ζολεδρονικό οξύ σε ζωικά μοντέλα και παρακολούθησαν τη συμπεριφορά τους.
«Προηγουμένως θεωρούσαμε πως τα διφωσφονικά δρουν μόνο στα οστά, αλλά διαπιστώσαμε ότι προσλαμβάνονται από τα μακροφάγα στον πνεύμονα, τα κύτταρα πρώτης αντίδρασης κατά τη διάρκεια μιας ανοσολογικής απόκρισης» τονίζει η Δρ. Marcia Munoz, πρώτη συγγραφέας της έρευνας.
Στη συνέχεια η ομάδα εξέτασε την ανοσολογική απόκριση του μοντέλου τους εκθέτοντάς το σε LPS, ένα μόριο που βρίσκεται στην επιφάνεια των βακτηρίων και χρησιμοποιείται συνήθως για την αξιολόγηση της απόκρισης στη λοίμωξη. Διαπιστώθηκε πως ακόμα και μετά από μία μόνο δόση διφωσφονικών η δραστηριότητα των μακροφάγων στον πνεύμονα είχε αυξηθεί σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν την έλαβαν την θεραπεία.
«Τα μακροφάγα είναι μία από τις πρώτες γραμμές άμυνας κατά της λοίμωξης λέει ο καθηγητής Rogers. Εάν τα διφωσφονικά αυξάνουν την ικανότητα αυτών των κυττάρων να αντιδρούν όταν αντιμετωπίζουν μια λοίμωξη, μια ισχυρότερη αρχική ανοσολογική απόκριση μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψή της λοίμωξης και να οδηγήσει σε καλύτερη έκβαση. Αυτό θα ερευνήσουμε στη συνέχεια» τονίζει.
«Απαιτούνται κλινικές δομές για να προσδιοριστεί κατά πόσο τα διφωσφονικά εκτός της πρόληψης της οστικής απώλειας, μπορούν να παρέχουν προστασία από την πνευμονία σε ευάλωτα άτομα, για παράδειγμα σε τροφίμους οίκων ευγηρίας» προσθέτει ο καθηγητής Rogers.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• iOS 18.3: Τα 5 νέα πράγματα που θα μπορεί να κάνει σύντομα το iPhone σας
• Το Netflix αυξάνει και πάλι τις τιμές του - Αναλυτικά οι αλλαγές
• Αύξηση στα παράπονα καταναλωτών – Τι αφορούσαν τα περισσότερα και η σύγκριση με την περσινή χρονιά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις