Η Μόσχα δεν έχει σχέδια εισβολής στην Ουκρανία, λέει ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι, σημειώνοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται εντός ρωσικού εδάφους και «δεν απειλούν κανέναν».
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Οσάτσι κάνει λόγο για «υστερία» των δυτικών ΜΜΕ γύρω από την Ουκρανία και λέει ότι οι δυτικές χώρες ελπίζουν ότι θα αποφύγουν να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει η Μόσχα για «ζωτικά ζητήματα» γύρω από την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Κάνει λόγο για επιδίωξη του ΝΑΤΟ να προσεγγίσει τα ρωσικά σύνορα σε «ανεπίτρεπτη για εμάς απόσταση από την άποψη της ρωσικής ασφάλειας» και προειδοποιεί ότι αυτό θα οδηγήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων αντίδρασης, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις συνθήκες ασφάλειας στην Ευρώπη.
Κατανοούμε απόλυτα ότι σε περίπτωση έγκρισης από τις Βρυξέλλες νέων κυρώσεων, η Κύπρος θα είναι υποχρεωμένη να τις ψηφίσει, λέει, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο αναμφίβολα «δεν πρόκειται να προσθέσει θέρμη» στις σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας.
Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρέσβης Οσάτσι αναφέρεται στη ρητορική που αναπτύσσεται τον τελευταίο ενάμιση μήνα σε δυτικά ΜΜΕ, την οποία, όπως λέει, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας έχει χαρακτηρίσει με ακρίβεια με τη λέξη «υστερία». Από την πλευρά της Αμερικής, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακούγονταν ακόμη και συγκεκριμένες ημερομηνίες έναρξης της «στρατιωτικής επιδρομής» της Ρωσίας, συνεχίζει, προσθέτοντας ότι «τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στο δικό τους έδαφος και δεν απειλούν κανέναν».
Κατά τη διάρκεια όλου αυτού του διαστήματος, η ανώτατη ηγεσία της χώρας καθημερινά διαβεβαίωνε με δηλώσεις της ότι η Ρωσία δεν έχει σχέδια εισβολής στην Ουκρανία, συνεχίζει ο Πρέσβης, για να προσθέσει ότι ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχει δηλώσει ευθέως ότι «εμείς δεν θέλουμε πόλεμο».
Κάνει ακολούθως λόγο για κατάσταση η οποία φτάνει στα όρια της «παραφροσύνης» ενώ σημειώνει ότι και ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι «φαίνεται έχει φοβηθεί από την τόσο μεγάλη ένταση, που αναγκάστηκε να καλέσει τους πάντες να ηρεμήσουν, προσπαθώντας να πείσει ακόμη και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι η ουκρανική πλευρά δεν διαθέτει πληροφορίες για την προετοιμασία μιας επιδρομής».
Ο κ. Οσάτσι επαναλαμβάνει την πρόσφατη ρήση του Ρώσου ΥΠΕΞ, ο οποίος είπε ότι «αν αυτό εξαρτάται από τη Ρωσική Ομοσπονδία, πόλεμος δεν θα υπάρξει».
Αναφερόμενος στις προσπάθειες για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ο Πρέσβης Οσάτσι λέει ότι έχουν αποτύχει όλες με ευθύνη της ουκρανικής πλευράς, κάτι που, όπως αναφέρει, έχει καταγραφεί και από την ειδική αποστολή του ΟΑΣΕ στην περιοχή.
Η Ρωσία επέστησε αρκετές φορές την προσοχή των εταίρων της, ζητώντας από τη Γερμανία και τη Γαλλία – τις Ευρωπαϊκές χώρες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο για τις συμφωνίες του Μινσκ για τερματισμό της διένεξης – να ασκήσουν την επιρροή τους στο Κίεβο, για να τερματιστούν οι επιθέσεις κατά του Ντονμπάς, ωστόσο, σημειώνει, οι δυτικοί μας εταίροι «μάλλον επιδεικνύουν την αλληλεγγύη τους προς το καθεστώς του Κιέβου».
Στα σύνορα με τις αυτοανακηρυχθείσες περιοχές, οι αρχές της Ουκρανίας έχουν συγκεντρώσει τον μισό στρατό της χώρας, περί τις 125 χιλιάδες με άρματα μάχης, πυροβολικό και άλλο βαρύ εξοπλισμό, λέει ο Πρέσβης, προσθέτοντας πως το να μιλά κανείς για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, «κατά την άποψη μου, δυστυχώς, δεν είναι δυνατό».
Η Μόσχα αναμένει από τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς να σταματήσουν να υποθάλπουν την ένταση και να αναγκάσουν, επιτέλους, το Κίεβο να υλοποιήσει τα Συμφωνηθέντα στο Μίνσκ, λέει ο κ. Οσάτσι. Σημειώνει ότι το Κίεβο πρέπει «να αρχίσει έναν απευθείας διάλογο με τους εκπροσώπους των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών επί του θέματος της επίτευξης ειρήνης».
Όσον αφορά την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών για συζήτηση της κατάστασης στην Ουκρανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Πρέσβης λέει ότι ουδέποτε στο παρελθόν δεν έχουν παρουσιαστεί ενώπιον του σώματος «αστήρικτες φοβίες οποιωνδήποτε χωρών, οι οποίες έχουν επινοηθεί από τις ίδιες αυτές χώρες, με εντελώς κενές κατηγορίες».
Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναφέρεται επίσης σε «αρνητικό ρόλο» του ΝΑΤΟ. Η συμμετοχή της Βορειοατλαντικής συμμαχίας στη διένεξη του Ντονμπάς το μόνο που κάνει είναι να πείσει τη Ρωσία για την επιδίωξη της συμμαχίας να προσεγγίσει τα σύνορα μας σε ανεπίτρεπτη για μας απόσταση από άποψη της ρωσικής ασφάλειας, λέει. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Οσάτσι, θα οδηγήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων αντίδρασης.
Λέει ότι οι δυτικές χώρες υπογραμμίζουν επιλεκτικά το δικαίωμα κρατών να επιλέξουν να ενταχθούν σε συμμαχίες προς υπεράσπιση της ασφάλειάς τους, παραγνωρίζοντας, όπως σημειώνει, τη θέση ότι η ασφάλεια αυτή δεν μπορεί να οικοδομηθεί σε βάρος της ασφάλειας τρίτων χωρών. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» συνεχίζει ο κ. Οσάτσι για να προσθέσει ότι δικαίωμα στην ασφάλειας έχει κάθε κράτος και όχι μόνο τα μέλη του ΝΑΤΟ.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, υπό το πρίσμα της ρωσοουκρανικής κρίσης, ο Πρέσβης λέει ότι η Κύπρος αποτελεί πλήρες μέλος της ΕΕ και η Μόσχα κατανοεί απόλυτα ότι σε περίπτωση έγκρισης από τις Βρυξέλλες νέων κυρώσεων, η Λευκωσία θα είναι μάλλον υποχρεωμένη να ψηφίσει αλληλέγγυα με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους της.
Και αυτό, συνεχίζει, χωρίς καμία αμφιβολία, «δεν πρόκειται να προσθέσει θέρμη» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας, εκφράζοντας λύπη για «το γεγονός ότι οι διμερείς μας σχέσεις μπορούν ακόμη μια φορά να καταστούν αιχμάλωτες ξένων γεωπολιτικών συμφερόντων».
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σήμερα απεβίωσε ο 43χρονος με γρίπη Α - Άλλα πέντε άτομα νοσηλεύονται
• Θάνατος 62χρονου στη Λεμεσό: Δεν σκότωσε τελικά η 63χρονη τον σύζυγο της - Αφέθηκε ελεύθερη
• Δρ.Καραγιάννης: Σε έξαρση οι ιώσεις στην Κύπρο - Πως θα επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις