Καναδάς: Ποιοι είναι οι σκληροπυρηνικοί αντιεμβολιαστές εξαιτίας των οποίων «φυγαδεύτηκε» ο Πρωθυπουργός

Καναδάς: Ποιοι είναι οι σκληροπυρηνικοί αντιεμβολιαστές εξαιτίας των οποίων «φυγαδεύτηκε» ο Πρωθυπουργός

Οι εγχώριοι αντιεμβολιαστές δεν πιάνουν μία μπροστά σε αυτούς στον Καναδά. Εκεί, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν το παρών σε μία μαζική, αλλά ειρηνική διαδήλωση στην Οτάβα, πρωτεύουσα της χώρας. Η αστυνομία αρχικά έκανε λόγο για 10.000, αλλά κατέστη σαφές ότι ο αριθμός αυτός ξεπεράστηκε κατά πολύ, πλησιάζοντας τις 50 χιλιάδες.

Οι συμμετέχοντες διαμαρτύρονταν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τα μέτρα κατά της πανδημίας μπροστά στους δρόμους και το χιονισμένο γκαζόν από το κοινοβούλιο. Το αποκαλούμενο ως «κονβόι της Ελευθερίας» ξεκίνησε ως μια συγκέντρωση οδηγών φορτηγών ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους τους επαγγελματίες οδηγούς που περνούν από τα σύνορα.

Δεν άργησε, όμως, να μετατραπεί σε μία αντικυβερνητική διαδήλωση. «Δεν μπορώ να δουλέψω πια γιατί δεν μπορώ να περάσω τα σύνορα», είπε ο Τσάβα Βίζι, ένας φορτηγατζής από το Ουίνδσορ, ο οποίος σημείωσε ότι είναι ο μοναδικός εργαζόμενος στην οικογένειά του. «Αρνούμαι το εμβόλιο», είπε, χαρακτηρίζοντάς το επικίνδυνο. Μίλησε μέσα από το φορτηγό του μπροστά στο κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές οδήγησαν τις νταλίκες τους πάνω από τη γέφυρα Nipigon στον αυτοκινητόδρομο Trans Canada. Το εμβόλιο αποτελεί προϋπόθεση για τη διέλευση των συνόρων Καναδά-ΗΠΑ. Εντύπωση προκάλεσε η δημόσια υποστήριξη που τους περείχε ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX Έλον Μάσκ ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Οι Καναδοί φορτηγατζήδες κυριαρχούν».

 
Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετέχουν όχι μόνο οδηγοί, αλλά και απλός κόσμος που δεν πιστεύει στο εμβόλιο. «Εγώ και πολλοί άλλοι είμαστε εδώ γιατί έχουμε βαρεθεί τα εμβόλια, την καραντίνα, τις αποστάσεις και τους περιορισμούς», δήλωσε στις κάμερες ένας 26χρονος νεαρός άνδρας. Κρατούσε μια ταμπέλα που έγραφε: «Ο Τζάστιν Τριντό με κάνει να ντρέπομαι που είμαι Καναδός». Δεν ήταν ο μόνος. Δεν έλειπαν τα συνθήματα κατά του Τριντό.
 

Η παρατεταμένη αυτή κινητοποίηση από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας έχει θορυβήσει την κυβέρνηση, η οποία προειδοποίησε τους καταστηματάρχες και τους απλούς πολίτες να αποφύγουν τον συνωστισμό και να προστατεύσουν τα μαγαζιά τους. Η αστυνομία δηλώνει έτοιμη να καταστείλει βία και ακρότητες, αν και οι συμμετέχοντες διατείνονται ότι δεν πρόκειται να παραβιάσουν τους κανόνες. «Είμαστε εδώ ειρηνικά. Φοβούνται επειδή κάθε μέρα, είμαστε όλο και περισσότεροι». Παρόλα αυτά, ο Καναδός πρωθυπουργός και η οικογένειά του φυγαδεύθηκαν σε μυστική τοποθεσία για προληπτικούς λόγους. Νωρίτερα, ο Τριντό είχε δηλώσει ότι οι διαδηλωτές αντιπροσωπεύουν μια «μικρή περιθωριακή μειοψηφία» που δεν εκφράζει την πλειονότητα των Καναδών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 90% των διασυνοριακών φορτηγών του Καναδά και το 77% του πληθυσμού έχουν κάνει και τις δύο δόσεις κατά του Covid.


Παρά την έντονη δυσαρέσκεια και τις μαζικές διαδηλώσεις, οι νοσηλείες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό μειώνονται σταθερά στις δύο πολυπληθέστερες πόλεις του Καναδά. Εκεί, μάλιστα, χαλαρώνουν και ορισμένοι από τους περιορισμούς από σήμερα Δευτέρα. Ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται με COVID-19 στο Οντάριο επίσης έχει φθίνουσα πορεία. Η χώρα εισέρχεται σε μια νέα φάση της πανδημίας, καθώς οι περιορισμοί πρόκειται να χαλαρώσουν σε μεγάλο μέρος. Η αποφυγή, όμως, των λαθών του παρελθόντος και η διατήρηση της δημοφιλίας του Τριντό αποτελεί μία διαφορετική και εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση.

Αντίστοιχο «Κονβόι Ελευθερίας» ετοιμάζεται ήδη με προορισμό την Ουάσιγκτον. Ακόμα και όταν η πανδημία θα υποχωρήσει, όλες οι κυβερνήσεις ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με μπερδεμένους, κουρασμένους, αλλά και δύσπιστους πολίτες που νιώθουν να ασφυκτιούν, αντιδρώντας τυφλά.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εντυπωσιακές εικόνες από την είσοδο του βασιλιά καρνάβαλου στην Πάφο υπό βροχή - Το άρμα με το μαγεμένο δάσος - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Εκοιμήθη ο πατήρ Γεώργιος: Πένθος σε κοινότητα της Λευκωσίας - Σε λαϊκό προσκύνημα το σκήνωμα του
Τι συμβαίνει στο Παιδοογκολογικό; Διαρροές νερού, έντονος θόρυβος- Οι εξηγήσεις του ΟΚΥπΥ
Ανθρωπιστικός Διάδρομος: Μεταφορά γευμάτων από την Κύπρο στη Γάζα – «Συνεργασία για να φτάσουμε σε οικογένειες» - Δείτε βίντεο
Θρίλερ στη Λάρνακα: Αντικρουόμενες εκδοχές για τον θάνατο 72χρονης - Τι λέει η εγγονή, τι απαντά ο ΟΚΥπΥ - Βίντεο
Τρόμος σε πτήση: Κινητήρας εξερράγη στον αέρα, το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση, δείτε βίντεο
Άνοιξαν νέες θέσεις εργασίας στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση - Όλες οι λεπτομέρειες

 

 

 

Υπουργικό: Δικαίωμα ψήφου στον τόπο τους για εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες - Οι αλλαγές που εγκρίθηκαν

Υπουργικό: Δικαίωμα ψήφου στον τόπο τους για εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες - Οι αλλαγές που εγκρίθηκαν

Τη νομοθετική τροποποίηση του περί Αρχείο Πληθυσμού Νόμου ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, δίνοντας το δικαίωμα στους εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες να ψηφίζουν στις Εκλογές ανάδειξης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο με βάση τον τόπο διαμονής τους όσο και με βάση τον τόπο εκτοπισμού τους, κατ’ αντίστοιχο τρόπο που ισχύει για τους εκ πατρογονίας εκτοπισθέντες.

BEST OF TOTHEMAONLINE