Η κόπωση αποτελεί έναν δείκτη κίνδυνου για διαφορετικά προβλήματα υγείας, το περιμένατε όμως ότι η ένταση της κόπωσης αποτελεί δείκτη πρόωρου θανάτου; Δείτε τι διαπίστωσαν Αμερικανοί ερευνητές
Τον τρόπο που επηρεάζει το αίσθημα της κόπωσης από συγκεκριμένες δραστηριότητες τους ηλικιωμένους θέλησαν να διερευνήσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh και διαπίστωσαν ότι ο βαθμός της κούρασης μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα του θανάτου. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Gerontology: Medical Sciences και είναι και η πρώτη που εντάσσει την σωματική κόπωση στους δείκτες πρώιμης θνησιμότητας.
Ειδικότερα, όσο πιο έντονη κόπωση ένιωθαν οι ηλικιωμένοι, όσοι δηλαδή σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στο αίσθημα της κόπωσης μετά από ορισμένες δραστηριότητες, τόσο και διέτρεχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν τα επόμενα 2,7 χρόνια σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες τους που σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία.
«Ελπίζω τα ευρήματά μας να μας ενθαρρύνουν να παραμείνουμε πιστοί στους στόχους της άσκησης. Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι η περισσότερη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει την κούραση ενός ατόμου. Η μελέτη μας είναι η πρώτη που συνδέει την πιο σοβαρή σωματική κόπωση με έναν πρόωρο θάνατο. Αντίθετα, οι χαμηλότερες βαθμολογίες δείχνουν μεγαλύτερη ενέργεια και περισσότερη μακροζωία» σημειώνει η επικεφαλής συγγραφέας Nancy Glynn, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας στην Ανωτάτη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Pittsburgh.
Η ερευνητική εργασία
Η Nancy Glynn και η ερευνητική της ομάδα εφάρμοσαν την κλίμακα Κόπωσης του Πίτσμπουργκ (Pittsburgh Fatigability Scale) σε 2.906 συμμετέχοντες ηλικίας 60 ετών και άνω, μέρος της μελέτης Long Life Family Study, μια διεθνή μελέτη που παρακολουθεί τα μέλη της οικογένειας δύο γενεών. Οι συμμετέχοντες κατέταξαν από το 0 έως το 5 πόσο κουρασμένοι νόμιζαν ότι ένιωθαν μετά από ορισμένες δραστηριότητες, όπως ένας χαλαρός περίπατος διάρκειας 30 λεπτών, τις ελαφριές δουλειές του σπιτιού ή την κηπουρική.
Η έρευνα ολοκληρώθηκε το 2019, προτού δηλαδή επηρεάσει τα δεδομένα ο παράγοντας του κορωνοϊού, και οι ερευνητές αφού συνυπολόγησαν και μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν τη θνησιμότητα, όπως η κατάθλιψη, τα υποκείμενα νοσήματα, η ηλικία και το φύλο, συμπέραναν ότι οι συμμετέχοντες που σημείωσαν 25 βαθμούς ή και περισσότερους στην κλίμακα κόπωσης, είχαν 2,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν στα 2,7 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που σημείωσαν βαθμολογία κάτω από 25.
«Έχουν υπάρξει στοιχεία που αναδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που αυξάνουν τη σωματική τους δραστηριότητα μπορούν να μειώσουν το σκορ κούρασης», επισημαίνει η Nancy Glynn και συνεχίζει καταλήγοντας ότι: «Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα, δηλαδή απλώς περισσότερη κίνηση, είναι να θέσετε εύκολους στόχους και να ξεκινήσετε μια ρουτίνα, όπως μια βόλτα ή μια προγραμματισμένη άσκηση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις