Μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται στην Κύπρο η άφιξη του αντιικού δισκίου της της Pfizer, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Έλενα Παναγιωτοπούλου, η οποία ανέφερε πως το συγκεκριμένο χάπι, με την ονομασία Paxlovid, θα καλύψει τη θεραπεία πέραν των 15 χιλιάδων ασθενών.
Σύμφωνα με την Δρ. Παναγιωτοπούλου πρόκειται για το δεύτερο αντιικό χάπι, που θα παραλάβει η Κύπρος, το οποίο σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία, είναι αποτελεσματικό έως και 90% στην πρόληψη νοσηλειών και την αποτροπή θανάτων από κορωνοϊό, για ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία εργαστηριακά δεδομένα το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του και κατά της μετάλλαξης Όμικρον.
Όπως διευκρίνισε η Δρ. Παναγιωτοπούλου το Paxlovid ήταν το ένα εκ των δύο φαρμάκων που είχε πάρει έγκριση από την Επιτροπή για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης του EMA (CHMP) με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος για πρώιμη χρήση, υπό το φως της ταχύτατης εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον και των αυξανόμενων ποσοστών λοίμωξης και θανάτων, λόγω της νόσου COVID-19, σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ σημείωσε ότι είναι και το πρώτο εκ των δύο που έχει αδειοδοτηθεί.
Για το άλλο φαρμακευτικό προϊόν, το Molnupiravir 200mg hard capsules, το οποίο διατίθεται ήδη στην Κύπρο, η κ. Παναγιωτοπούλου είπε πως έχει πάρει μόνο έγκριση από τον ΕΜΑ και ότι δεν έχει ακόμα αδειοδοτηθεί.
Πότε αναμένεται στην Κύπρο
Ερωτηθείσα πότε θα το παραλάβει η Κύπρος, η Δρ. Παναγιωτοπουλου είπε πως η άφιξη του Paxlovid αναμένεται μέσα στο Φεβρουάριο και ενδεχομένως 3η ή 4η εβδομάδα.
Τόνισε ότι μόλις εξασφαλιστεί στην Ευρώπη θα εξασφαλιστεί και στην Κύπρο αυτόματα.
Παραγγέλθηκαν μεγάλες ποσότητες
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Δρ. Παναγιωτοπουλου είπε πως έχουν παραγγελθεί μεγάλες ποσότητες, για να σημειώσει πως η ποσότητα που θα παραλάβει η Κύπρος πρόκειται να καλύψει τη θεραπεία πέραν των 15 χιλιάδων ασθενών.
Ανέφερε, επίσης, πως το συγκεκριμένο φάρμακο έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές αντενδείξεις, αφού υπάρχουν πολλές αλληλεπιδράσεις σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.
Τόνισε ότι το συγκεκριμένο χάπι δεν μπορεί να χορηγηθεί σε εγκυμονούσες και θηλάζουσες μητέρες, καθώς επίσης σε άτομα με ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.
Για τις αλληλεπιδράσεις σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, ανέφερε ότι η παρασκευάστρια εταιρεία θα δημιουργήσει ένα ιστότοπο, όπου θα έχει πρόσβαση ο κάθε γιατρός και θα ενημερώνεται για τις αλληλεπιδράσεις.
Συνταγογράφηση από Προσωπικού και Ειδικούς Ιατρούς
Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι το χάπι της Pfizer θα συνταγογραφείται από προσωπικούς γιατρούς και άλλες ειδικότητες, μέσω του συστήματος του ΟΑΥ.
Επιπλέον, ανέφερε ότι οι πολίτες θα το προμηθεύονται μόνο από τα νοσοκομειακά φαρμακεία.
Ετοιμάζεται ήδη το πρωτόκολλο
Εξάλλου, ανάφερε στο ΚΥΠΕ ότι στην Κύπρο έχει συσταθεί Ad Hoc Επιτροπή, η οποία ορίζει τα πρωτόκολλα και η οποία έχει ήδη αρχίσει την ετοιμασία του πρωτοκόλλου, για το Paxlovid.
Σύμφωνα με την Δρ. Παναγιωτοπούλου το συγκεκριμένο πρωτόκολλο θα καθοδηγεί τους γιατρούς σε σχέση με τη συνταγογράφηση και τι πρέπει να προσέξουν κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Στις 125 οι θεραπείες Molnupiravir, καμιά αναφορά για ανεπιθύμητες παρενέργειες
Σε σχέση με την κυκλοφορία του Molnupiravir στην Κύπρο, είπε πως μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 125 θεραπείες με Molnupiravir από την ημέρα της κυκλοφορίας του.
Σύμφωνα με την κ. Παναγιωτοπούλου δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής αναφορές σε ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Τέλος Φεβρουάριου και το Novavax στην Κύπρο
Σε ερώτηση πότε αναμένεται στην Κύπρο το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών είπε πως αναμένεται τέλος Φεβρουαρίου, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι όπως και άλλα εμβόλια, το Nuvaxovid αναμένεται να προετοιμάσει τον οργανισμό να αμυνθεί έναντι της λοίμωξης. Το εμβόλιο περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια μιας εργαστηριακής εκδοχής της πρωτεΐνης που βρίσκεται στην επιφάνεια του SARS-CoV-2 (πρωτεΐνη ακίδα (S)).
Περιέχει επίσης ένα «ανοσοενισχυτικό», μια ουσία που βοηθά στην ενίσχυση των ανοσολογικών αποκρίσεων στο εμβόλιο.
Όταν σε ένα άτομο χορηγείται το εμβόλιο, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει τα σωματίδια πρωτεΐνης ως ξένα και θα παράγει φυσικές άμυνες - αντισώματα και Τ κύτταρα - εναντίον τους.
Εάν, αργότερα, το εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη ακίδα στον ιό και θα είναι έτοιμο για επίθεση.
Τα αντισώματα και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να προστατεύσουν από τη νόσο COVID-19 σκοτώνοντας τον ιό μέσω συνέργειας, αποτρέποντας την είσοδό του στα κύτταρα του σώματος και καταστρέφοντας τα μολυσμένα κύτταρα.
ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις