To μεγάλο ποσοστό της αποχής, που πέρασε το 40% και η ενίσχυση της δύναμης των δεξιών κομμάτων, είναι τα κυρίαρχα στοιχεία από την αναμέτρηση που έγινε την Κυριακή στα κατεχόμενα για την ανάδειξη της νέας λεγόμενης «Βουλής». Πρώτη πολιτική δύναμη παραμένει το δεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας, από το οποίο προέρχεται και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος βγαίνει ενισχυμένος από τη διαδικασία. Το γεγονός αυτό θα έχει αρνητικές επιδράσεις στο Κυπριακό, αφού θα θεωρηθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην ακραία ρητορική του, η οποία ουσιαστικά είναι η φωνή της τουρκικής κυβέρνησης.
Το αριστερό Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα κατέγραψε άνοδο και παραμένει στη δεύτερη θέση αλλά τα υπόλοιπα αντιπολιτευόμενα κόμματα είχαν απώλειες, κάτι που αποδίδεται στη μεγάλη αποχή. Η αδυναμία των αριστερών κομμάτων να συνεργαστούν καθώς και οι εκκλήσεις αριστερών κινήσεων για μποϊκοτάζ των «εκλογών» φαίνεται ότι έπιασαν τόπο αλλά στοίχησαν σε ψήφους στα αριστερά κόμματα που αντιπολιτεύονται τον Ερσίν Τατάρ και την ψευδοκυβέρνηση, η οποία διαλύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Μεγάλες απώλειες κατέγραψε το κόμμα του Μουσταφά Ακιντζί, Κοινοτική Δημοκρατία (TDP), το οποίο δεν θα εκπροσωπείται στη Βουλή, αφού δεν έπιασε το μέτρο του 5%. Tρίτη πολιτική δύναμη το Δημοκρατικό Κόμμα που ίδρυσε ο Σερντάρ Ντενκτάς. Χαμένος και το Κόμμα του Λαού, του τέως διαπραγματευτή Κουντρέντ Οζερσάι, το οποίο μπαίνει οριακά στη «Βουλή».
Με βάση τα τελευταία στοιχεία, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας εξασφαλίζει 24 από τις 50 «έδρες» στη «Βουλή» και δεν έχει αυτοδυναμία, ως εκ τούτου η νέα «κυβέρνηση» θα συγκροτηθεί μέσα από συνεργασίες. Οι πρόωρες «εκλογές» έγιναν σαν αποτέλεσμα της πολιτικής κρίσης που προκάλεσε η αδυναμία συγκρότησης απαρτίας στη «Βουλή» μετά τις αποχωρήσεις βουλευτών από την «κυβέρνηση». Η ψηφοφορία έγινε μέσα σε κλίμα οικονομικής και υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία αλλά και η πτώση της συναλλαγματικής αξίας της τουρκικής λίρας.
Απογοήτευση
Αναλυτές αποδίδουν το εύρος της αποχής στη μεγάλη απογοήτευση που κυριεύει τους Τουρκοκύπριους από τα πολιτικά κόμματα, αφού βλέπουν ότι κανένα δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την τετραετία που πέρασε από τις 7 Ιανουαρίου 2018 δοκιμάστηκαν στην «κυβέρνηση» των κατεχομένων όλα τα κόμματα που εκπροσωπήθηκαν στην προηγούμενη «βουλή». Πρώτα σχηματίστηκε τετραμερής συνασπισμός ανάμεσα στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ), το Κόμμα του Λαού (ΚΛ), το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ). Διαλύθηκε με παρεμβάσεις της Άγκυρας για να σχηματιστεί η «κυβέρνηση» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΚΔ) με το Κόμμα του Λαού (ΚΛ) και το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ). Αυτή η «κυβέρνηση» αντικαταστάθηκε από τον συνασπισμό των ΚΕΕ, ΔΚ και το Κόμμα της Αναγέννησης (ΚΑ) (των εποίκων) λίγο πριν τις «προεδρικές εκλογές» το 2020 και αμέσως μετά την απόφαση για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Όμως το «ροζ σκάνδαλο» που οδήγησε στην παραίτηση του «πρωθυπουργού» Ερσάν Σανέρ έφερε την διάλυση και του εν λόγω συνασπισμού, την άνοδο του Φαϊζ Σουτζούογλου στην ηγεσία του ΚΕΕ και τον σχηματισμό «υπηρεσιακής κυβέρνησης μειοψηφίας» των κομμάτων ΚΕΕ - ΔΚ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις