Υψηλό πολιτικό ρίσκο κρύβουν οι προεδρικές εκλογές του 2023 για την πλειοψηφία των αρχηγών των κομμάτων αφού όλοι αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολη θα είναι η επόμενη μέρα για όσους χάσουν την εκλογική αναμέτρηση και εκ των πραγμάτων θα μείνουν εκτός εξουσίας.
Αβέρωφ σε πορεία εξόδου
Αρχίζοντας από το κυβερνών κόμμα μπορούμε να πούμε ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό η κάλπη του 2023 θα βγάλει εμμέσως και πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Κι αυτό γιατί σε περίπτωση που Αβέρωφ Νεοφύτου κερδίσει τις εκλογές θα πρέπει να αναμένεται ότι παραδώσει την κομματική σκυτάλη. Εάν εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας κάποια στιγμή θα αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος, παρόλον ότι δεν είναι υποχρεωμένος, όπως έπραξαν και οι προκάτοχοί του στο κόμμα. Στο σενάριο ήττας προφανώς και θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για διαδοχή, ιδιαίτερα εάν η αποτυχία είναι τέτοιου εύρους που δεν θα επιτρέπει άλλη εξέλιξη. Με συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξασφαλίζει εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο, που είναι το μεγάλο ζητούμενο. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη άλλων δυνάμεων. Αγνωστος παρονομαστής παραμένει το κεφάλαιο Νίκος Χριστοδουλίδης και κατά πόσον θα είναι υποψήφιος. Εάν τελικώς θα διεκδικήσει την προεδρία ως ανεξάρτητος τότε ο βαθμός δυσκολίας για τον Αβέρωφ Νεοφύτου θα είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Πρεμιέρα Στεφάνου
Βουτιά στα βαθιά για τον νέο γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου στην πρώτη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση αφότου πήρε τη σκυτάλη από τον Άντρο Κυπριανού. Αντιλαμβάνεται πόσο σημαντική είναι για την επόμενη μέρα στο ΑΚΕΛ η μάχη του 2023 γι᾽αυτό και προσπαθεί πάση θυσία να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συνεργασία με άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Ο Στέφανος Στεφάνου βλέπει τη συνεργασία κατά κύριο λόγο με το ΔΗΚΟ ως στρατηγικό μονόδρομο που θα φράξει τα μελλοντικά σχέδια του ΔΗΣΥ και θα επιτρέψει στο κόμμα του να έχει λόγο και ρόλο στη διακυβέρνηση του τόπου. Σε περίπτωση που η προσπάθεια συνεργασίας καρποφορήσει και το εκλογικό αποτέλεσμα είναι θετικό, τότε ο Στέφανος Στεφάνου αναβαθμίζεται συμβολικά αλλά και ουσιαστικά, εξέλιξη που θα του επιτρέψει να προωθήσει το δικό του όραμα μέσα στο κόμμα, με σύγχρονες πολιτικές κινήσεις, νέες ιδέες και καινούργια πρόσωπα. Τυχόν αποτυχία θα αφήσει το ΑΚΕΛ στο χώρο της αντιπολίτευσης για άλλα πέντε χρόνια και ενδεχομένως να οδηγήσει σε παρατεταμένο κλίμα εσωστρέφειας.
Νικόλας και Καρογιάν
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εάν θέλει μπορεί να είναι υποψήφιος και σε αυτές τις προεδρικές εκλογές αλλά σίγουρα δεν θα αποφασίσει κάτι τέτοιο ελαφρά τη καρδία. Η εκλογική ήτα του 2018 έκανε τον Νικόλα Παπαδόπουλο πιο ώριμο και γνωρίζει ότι η δεύτερη αποτυχία ενδεχομένως να φέρει πολύ ακριβό πολιτικό κόστος και να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη ζημιά. Γι αυτό το λόγο μετρά προσεκτικά τα κουκιά του και πρώτη του προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσει συνεργασίες με άλλα κόμματα (αρχής γενομένης με το ΑΚΕΛ) ώστε το ΔΗΚΟ να δώσει τη μάχη με άλλες δυνάμεις. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ξεκαθαρίζει ότι στόχος του ΔΗΚΟ είναι το 2023 να είναι κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση, επενδύοντας στο ρυθμιστικό ρόλο του κόμματος, τον οποίο διεκδικεί και η ΔΗΠΑ, του Μάριου Καρογιάν. Σε αντίθεση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ προέρχεται από επιτυχία στις βουλευτικές του 2021, γεγονός που του επιτρέπει να πολιτεύεται με λιγότερη πίεση. Η ΔΗΠΑ δεν άνοιξε τα χαρτιά της για τις προεδρικές εκλογές αλλά αν κρίνουμε από το παρελθόν μπορούμε να πούμε ότι οι τελευταίες δύο εκλογές Προέδρων (Χριστόφιας το 2008 και Αναστασιάδης το 2013) έχουν το αποτύπωμα του Μάριου Καρογιάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πολιτικό Συνέδριο του ΔΗΚΟ που θα καθορίσει το πολιτικό πλαίσιο για τις προεδρικές εκλογές θα γίνει στις 6 Φεβρουαρίου. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και το πρώτο παγκύπριο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, για την εκλογή της νέας ηγεσίας.
ΕΔΕΚ και Οικολόγοι…στον πάγο
Στα κάτω διαζώματα της πολιτικής σκηνής έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η περίπτωση της ΕΔΕΚ, η οποία βρίσκεται σε μια παρατεταμένη κρίση. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος ελέγχει το επίσημο κόμμα αλλά απέξω είναι πολλοί που τον περιμένουν στη γωνία του…Δικαστηρίου. Οι νομικές περιπέτειες που ταλαιπωρούν την ΕΔΕΚ τους τελευταίους μήνες προκαλούν και πολιτικές αρρυθμίες στο κόμμα, το οποίο αναμένεται σιγά σιγά να μπει σε προεκλογική τροχιά, βαθύτατα λαβωμένο. Μπερδεμένα είναι τα πράγματα σε διαδικαστικό επίπεδο και στο Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, εξαιτίας της αναβολής της εκλογικής διαδικασίας μετά από ενστάσεις. Η εκκρεμότητα αναμένεται να τελειώσει σύντομα και το Κίνημα, υπό τη νέα του ηγεσία, θα δώσει τη μάχη των προεδρικών εκλογών. Εάν δεν υπάρξουν ανατροπές, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η συνεργασία του Κινήματος με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι εκλογές για τη νέα ηγεσία του Κινήματος Οικολόγων θα διεξαχθούν επίσης στις 6 Φεβρουαρίου.
Μόνος ο Χρίστου
Στο ΕΛΑΜ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα αφού έχουν αποφασίσει να δώσουν τη μάχη με αυτόνομη κάθοδο. Υποψήφιος θα είναι και πάλιν ο Πρόεδρος του κόμματος, Χρίστος Χρίστου, ο οποίος προσβλέπει στην αύξηση του ποσοστού που εξασφάλισε στις προεδρικές του 2018. Συγκεκριμένα πήρε 21.846 ψήφους (5.65%). Στις βουλευτικές εκλογές του 2021 το ΕΛΑΜ εξασφάλισε 24.255 ψήφους (6.78%).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις