Μία νέα πρόταση θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στους εταίρους σήμερα στις Βρυξέλλες.
Το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι βρίσκονται στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι του πρωθυπουργού (Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος) για να παρουσιάσουν τις ελληνικές αντιπροτάσεις στους δανειστές, ενώ αν και η κυβέρνηση επιμένει ότι η διαπραγμα΄τευση σε τεχνικό επίπεδο τέλειωσε, η Κομισιόν επιμένει ότι οι προτάσεις πρέπει να περάσουν από τους θεσμούς..
Από την πλευρά της Κομισιόν διαμηνύεται ότι οι συζητήσεις είναι πάντα χρήσιμες ωστόσο τις τελικές αποφάσεις τις παίρνουν οι θεσμοί. Οι επαφές, σύμφωνα με τις Βρυξέλες θα γίνουν σε πρώτη φάση «μεταξύ εκπροσώπου του Ζαν Κλώντ Γιούνκερ με τον εκπρόσωπο της Αθήνας», αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν από τους θεσμούς.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το μεσημέρι συνομίλησε τηλεφωνικά ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον οποίο εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αναμένεται σύγκλιση στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σημειώνεται ότι 1% ζητούν οι «θεσμοί» έναντι του 0,75% που αντιπροτείνει η κυβέρνηση.
Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%», και «δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά».
Η ίδια επισήμανση-έκκληση γίνεται και «για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιοτων συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», γεγονός που φωτογραφίζει ένα ακόμη σημείο των διαφορών.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να «χαλαρώσει» το πακέτο της «μίας ενιαίας» συμφωνίας που έχει ζητήσει η κυβέρνηση και που περιλαμβάνει ως αυστηρό προαπαιτούμενο τη διευθέτηση του χρέους.
Δηλαδή, να αποδεχθεί η ελληνική πλευρά την ένταξη στη συμφωνία μίας αναφοράς στην ανάγκη επίλυσης του χρέους, και, ταυτόχρονα του ασφαλιστικού στο σύνολό του.
Κύκλοι του Μαξίμου υπογράμμισαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής ότι τα δημοσιεύματα των πρακτορείων Reuters περί συζήτησης για χρεοκοπία της Ελλάδας στο Euroworking group και Bloomberg για τα περί 24ωρου τελεσιγράφου στην ελληνική πλευρά δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα.
Τι ζητάει η κυβέρνηση
Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται για μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει ενιαία προαπαιτούμενα [conditionality] και έχει καταθέσει την πρότασή της που συμπυκνώνεται σε:
- Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας.
- Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
- Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
- Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων [αναπτυξιακό πακέτο].
Οπως τονίζουν οι ίδιο κύκλοι, η κυβέρνηση, μετά τις επαφές με Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι έτοιμη, όπως έχει συμφωνηθεί, να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία. Γι’ αυτό τον λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις