Για ανεπαρκή αριθμό εμβολίων που έλαβε η τουρκοκυπριακή κοινότητα από την ΕΕ, αναφερόμενος στα εμβόλια που διοχετεύονται μέσω της Δικοινοτικής Επιτροπής Υγείας, έκανε λόγο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Güneş.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού και στα κατεχόμενα λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον και κάλεσε τους «πολίτες» να λαμβάνουν αυξημένα μέτρα.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Βατάν», ο Τατάρ είπε ότι είναι μεγάλη επένδυση το νοσοκομείο για την πανδημία που ανεγέρθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας με τη στήριξη στης Τουρκίας και πρόσθεσε ότι μετά τις «εκλογές», η «κυβέρνηση» θα επιληφθεί σίγουρα των προβλημάτων που υπάρχουν στο σύστημα υγείας.
Σε σχέση με τον αριθμό των εμβολίων που δίνονται στους Τουρκοκύπριους, εκ μέρους της ΕΕ, κατά την έκφρασή του, έκανε αναφορά και στην πρόσφατη έκθεσή του ΓΓ του ΟΗΕ, και υποστήριξε: «Εμείς βλέπουμε ως συνομιλητή την ΕΕ. Διαβιβάσαμε στην ΕΕ ότι θέλουμε το μερίδιο που μας αναλογεί».
Επανάληψη θέσεων περί δύο κρατών
Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα κυριαρχίας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας εδράζονται στο παρελθόν και υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες σε σχέση με το δικαίωμα λόγου της στο νησί.
Υποστηρίζοντας ότι ο στόχος του διδύμου Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα είναι να μετατρέψουν την Κύπρο σε ελληνικό νησί, ο Τατάρ επανέλαβε ότι «δεν θα παίξουμε το παιχνίδι που παίζεται στο πλαίσιο ενός ενιαίου οικοδομήματος υπό το όνομα της ομοσπονδίας με υποσχέσεις ευημερίας κάτω από τη στέγη της ΕΕ».
Ισχυριζόμενος ότι δεν τάσσεται ενάντια στην ΕΕ, ο Τατάρ υποστήριξε ότι με μια συμφωνία στη βάση της «πραγματικότητας των δύο κρατών» με ισότητα και κυριαρχία, θα καταστεί δυνατή η ένταξη της «βόρειας Κύπρου» στην ΕΕ με την στήριξη της Τουρκίας.
Εξέφρασε τη θέση ότι με την ένταξη της τουρκοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ με το «παιχνίδι της ομοσπονδίας» επιχειρείται να αποκοπούν οι δεσμοί τους με την Τουρκία. Προς αυτό υποστήριξε ότι «είμαστε κυρίαρχο κράτος. Αν σε μια συμφωνία συμπεριληφθεί η αντίληψη δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών, τότε μπορούμε και εμείς να είμαστε εντός της ΕΕ. Όμως, πρέπει να μπορούμε να συνεχίσουμε πάντοτε με αυτή την αντίληψη τις σχέσεις μας με την Τουρκία ως το κυρίαρχο κράτος που βρίσκεται στον βορρά».
Ο Τατάρ επανέλαβε ότι έθεσε στο τραπέζι την πρόταση «λύσης» δύο κρατών με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας, ότι μόνο στη βάση δύο κυρίαρχων ίσων κρατών μπορούν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις και ότι δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις με στόχο την ομοσπονδία που διεξήχθησαν για πολλά χρόνια.
«Δεν γίνεται δεχτή η ισότητά μας από την απέναντι πλευρά», ισχυρίστηκε και υποστήριξε ότι κατά τις συνομιλίες για ομοσπονδία είδαν πως η αντίληψη της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ότι η πλειοψηφία θα διοικεί την μειοψηφία, ότι θα αποσυρθούν από το νησί τα στρατεύματα της Τουρκίας και μακροπρόθεσμα θα μετατραπεί το νησί σε ελληνικό. Αυτό προκάλεσε απώλεια χρόνου, ισχυρίστηκε προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και τις επαφές τους διεθνώς με τη στήριξη της Τουρκίας εξηγώντας τη σημασία της κυριαρχίας τους και της πολιτικής που ακολουθούν.
Θα συνεχιστεί το άνοιγμα του Βαρωσίου
Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, ο Τατάρ υποστήριξε ότι παρά το γεγονός πως οι περιουσίες που βρίσκονται στο Βαρώσι ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ, δόθηκαν παρανόμως «πεσκέσι», κατά την έκφρασή του, κατά την περίοδο των Άγγλων και αναπτύχθηκε μια αντίληψη ότι το Βαρώσι θα επιστρεφόταν αν υπήρχε συμφωνία, όμως δεν είχαν αποτέλεσμα η αυτοθυσία και οι προσπάθειες που, όπως ισχυρίστηκε, κατέβαλε η τουρκική πλευρά για επίτευξη συμφωνίας.
Εξάλλου, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους και για τον λόγο αυτό, κατόπιν διαβούλευσης με την Τουρκία, πραγματοποιήθηκε το άνοιγμα του Βαρωσιού με «ένα νέο πολιτικό όραμα δύο κρατών».
Σημειώνοντας ότι το Βαρώσι είναι ένα σημαντικό βήμα για την οικονομία τους, ο Τατάρ είπε ότι η τουρκοκυπριακή πολιτική στο Βαρώσι είναι ότι οι περιουσίες θα μπορούσαν να δοθούν στους παλιούς τους ιδιοκτήτες μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών.
Ο κ. Τατάρ ανέφερε επίσης ότι θα συνεχιστεί το άνοιγμα του Βαρωσιού, ότι συνεχίζονται τα έργα υποδομής και ότι το Βαρώσι θα αποδοθεί στη «χώρα μας» ως «ένα κομμάτι της πατρίδας μας».
Αναφορές για μετάβαση στο ευρώ
Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις στα κατεχόμενα, ο κ. Τατάρ έκανε λόγο για κάποιες αρνητικές εξελίξεις, που έφερε η αρνητική συναλλαγματική ισοτιμία και η πανδημία και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια μεγάλη «κινητικότητα παραγωγής» από την Τουρκία προς την Ευρώπη για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες. Ανέφερε ότι παρά την άνοδο της αξίας του συναλλάγματος αυξήθηκαν οι εξαγωγές της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι αυτή η κινητικότητα θα έχει θετικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς και στα κατεχόμενα.
Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν είναι δυνατή η μετάβαση στο ευρώ». Το υφιστάμενο έλλειμμα στον προϋπολογισμό του ψευδοκράτους, ανέφερε, «καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό εκ μέρους της Τουρκίας. Μετά το ευρώ θα αυξηθεί και το έλλειμμα στον προϋπολογισμό».
Είναι, είπε, «γνωστή η πηγή χρηματοδότησης αυτού του ελλείμματος. Αυτά πρέπει να τύχουν διαβούλευσης με την Τουρκία. Η χρήση του ευρώ θα αυξήσει την ακρίβεια της ζωής. Λόγω των εντατικών επαφών και σχέσεων με την Τουρκία στην ίδια περιοχή υπάρχει μεγάλο όφελος στο να χρησιμοποιείται η ίδια νομισματική μονάδα».
Ο κ. Τατάρ είπε επίσης ότι αξιολογεί τις αναφορές για μετάβαση στο ευρώ ως προσπάθειες να πληγούν οι σχέσεις με την Τουρκία και δεν τις θεωρεί σωστές.
Ναυλωμένες πτήσεις και ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων μεταξύ κατεχομένων και Αζερμπαϊτζάν επιθυμεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε χθεσινό της δημοσίευμα η Güneş γράφει ότι ο κ. Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία, το ψευδοκράτος και το Αζερμπαϊτζάν θα είναι ένα ενιαίο σύνολο πάντοτε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ως «ένα έθνος τρία κράτη».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», μιλώντας στη δημοσιογράφο Σαμπίνα Αγκάγιεβα του τηλεοπτικού σταθμού Real TV από το Αζερμπαϊτζάν, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι "λαοί" του Αζερμπαϊτζάν και της «τδβκ» ήρθαν στο σήμερα, περνώντας από παρόμοιο πόνο και υπογράμμισε τη σημασία του «παρόμοιου αγώνα των δύο χωρών».
Επαναλαμβάνοντας τη σημασία της «νέας πολιτικής» που προβλέπει ένα μοντέλο λύσης στη βάση της συνεργασίας δύο κυριαρχικά ίσων κρατών, ο Τατάρ είπε ότι αυτή η πολιτική στηρίζεται πλήρως από την Τουρκία και θα συνεχίσουν να εξηγούν τη "νομιμότητά" της, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Εκφράζοντας την ικανοποίηση του τουρκοκυπριακού «λαού» για το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν πήρε πίσω τα εδάφη του, όπως τα αποκάλεσε, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Τατάρ συνεχάρη το Αζερμπαϊτζάν για τη μεγάλη νίκη του, την οποία χαρακτήρισε ως νίκη ολόκληρου του τουρκικού κόσμου.
Ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι τα κατεχόμενα είναι ο εκπρόσωπος του τουρκικού κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι ο αγώνας του τουρκοκυπριακού «λαού» είναι και αγώνας του τουρκικού κόσμου.
Εκφράζοντας την επιθυμία να αναπτυχθούν οι σχέσεις του ψευδοκράτους με το Αζερμπαϊτζάν σε όλους τους τομείς, ο Τατάρ υπογράμμισε ότι αναμένει την έναρξη ναυλωμένων πτήσεων ανάμεσα στις «δύο χώρες» και ανάπτυξη των εμπορικών τους σχέσεων.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις