Η πάροδος του χρόνου συνεχίζει να περιπλέκει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στην Κύπρο, αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην έκθεση των καλών του υπηρεσιών, που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τις 19 Ιουνίου 2021 μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2021.
«Διαπιστώνω με ανησυχία ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της πρόσφατης περιόδου, οι θέσεις των κοινοτήτων φαίνεται να έχουν παγιωθεί περαιτέρω και να βρίσκονται σε μεγαλύτερη διάσταση», λέει ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, ο οποίος σημειώνει ότι συνεχίζει να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν θεσπίσει παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών.
Μεταξύ άλλων, ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί στην έκθεσή του τους δύο ηγέτες και τους εκπροσώπους τους να εργαστούν από κοινού για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να συνεχίσουν την αναζωογόνηση του έργου των Τεχνικών Επιτροπών ώστε να έχουν θετική επίδραση στην καθημερινή ζωή των Κυπρίων, σύμφωνα και με το ψήφισμα 2587 (2021) του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σημειώνει επίσης τον κίνδυνο «η εμβάθυνση των διαφορών των δύο οικονομιών να αρχίσει να διαβρώνει τη βάση για σημαντικές συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο παρελθόν» και αναφέρεται στην ανάγκη για πιο συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.
Επαναλαμβάνει εξάλλου την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων σημειώνοντας ότι «η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη. Παράλληλα υπενθυμίζει την προεδρική δήλωση, καθώς και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου, ιδίως τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992), υπογραμμίζοντας τη σημασία της πλήρους τήρησης αυτών των ψηφισμάτων.
Ακόμη, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει στην έκθεσή του ότι ανησυχεί για τις αυξανόμενες εντάσεις εντός και γύρω από την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ λέει ότι οι φυσικοί πόροι στο νησί καθώς και γύρω από αυτό θα πρέπει να είναι επ’ ωφελεία και των δύο κοινοτήτων, αποτελώντας ισχυρό κίνητρο ώστε τα μέρη να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. «Ζητώ αυτοσυγκράτηση από όλα τα μέρη και καλώ να καταβληθεί σοβαρή προσπάθεια για την εκτόνωση της έντασης», αναφέρει.
«Ενθαρρύνω τους ηγέτες να κοιτάξουν το μέλλον με πραγματισμό», σημειώνει ο Επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού και παραπέμπει στις γραπτές ενημερώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, που επισυνάπτονται στην έκθεση, σημειώνοντας ότι «οι θέσεις των μερών παραμένουν πολύ διαφορετικές μεταξύ τους».
Η συνεχιζόμενη έλλειψη πολιτικής προόδου έχει σημαντικές επιπτώσεις για όλους τους Κύπριους, συνεχίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες και καλεί όλα τα μέρη να απόσχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες που δεν είναι βοηθητικές και να αναζητήσουν ενεργά λύσεις μέσω του διαλόγου.
«Χωρίς αποφασιστική δράση, η συνεχιζόμενη δυναμική εντός και γύρω από την Κύπρο και τα εκλογικά χρονολόγια θα μπορούσαν να καταστήσουν ανέφικτες τις μελλοντικές προσπάθειες για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού», λέει.
Αναφέρει επίσης ότι η προβολή ευελιξίας και σταθερής πολιτικής βούλησης από τα μέρη είναι «ύψιστης σημασίας», ενώ τους προτρέπει να δεσμευτούν εποικοδομητικά για την εξεύρεση κοινού εδάφους με σκοπό την επανέναρξη ουσιαστικών ειρηνευτικών συνομιλιών. «Ένας απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών που θα ηγηθεί αυτής της δέσμευσης θα μπορούσε να παράσχει κρίσιμη υποστήριξη από την άποψη αυτή», σημειώνει.
Ακόμη αναφέρεται στη σημασία της ενεργού συμμετοχής όλων των Κυπρίων στη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας και καλεί τις εγγυήτριες δυνάμεις να κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τις προσπάθειες για την τελική επίλυση του Κυπριακού.
Αναφορικά με την πανδημία, ο ΓΓ χαιρετίζει την τακτική ανταλλαγή επιδημιολογικών δεδομένων και τον συντονισμό εντός της Τεχνική Επιτροπή Υγείας για τα μέτρα για περιορισμό του COVID-19.
Ενθαρρύνει επίσης τα μέρη να ακολουθήσουν τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων για επίλυση των συγκρούσεων, όπως επισημαίνονται στο ψήφισμα 1325 (2000) του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ κάλεσε για συμπερίληψη γυναικών σε ποσοστό τουλάχιστον 30% σε μελλοντικές αντιπροσωπείες που θα συμμετάσχουν σε συνομιλίες.
Σε άλλο σημείο της έκθεσής των καλών του υπηρεσιών, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρεται στην έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για εκπόνηση του σχεδίου δράσης για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στις ειρηνευτικές συνομιλίες και λέει ότι η Τεχνική Επιτροπή για την Ισότητα των Φύλων κατέληξε σε σύγκλιση
Ενώ το προσχέδιο με τις συστάσεις χαιρετίστηκε κατ’ ουσίαν από τους δύο ηγέτες, δυστυχώς, αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για ένα κοινό σχέδιο δράσης στη βάση του αιτήματος του ΣΑ, με τις δύο πλευρές να υποβάλλουν τη δική τους εκδοχή του σχεδίου στις 15 Δεκεμβρίου.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις