Πότε πρέπει ένας γονέας να ανησυχήσει και να αναζητήσει νοσηλεία για το παιδί του και ποια είναι τα βήματα, εξηγεί ο Διευθυντής της Παιδιατρικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ Αβραάμ Ηλία στην εκπομπή Καλή Μέρα.
Ο Δρ Αβραάμ ανέφερε πως στο Μακάρειο νοσοκομείο νοσηλεύονται σήμερα 10 παιδιά με κορωνοϊό και ότι περιμένουν και εισαγωγή 6μηνου βρέφους. Είναι όλα εκτός κινδύνου και κάποια θα πάρουν εξιτήριο σήμερα, επισήμανε. Πρόσθεσε πως προβλέπεται να συνεχιστεί, η εισαγωγή παιδιών στον θάλαμο, εφόσον είμαστε στη δύνη του 5ου κύματος της πανδημίας και θα το διαχειριστούμε με το καλύτερο τρόπο, συμπλήρωσε.
«Το κυρίαρχο σύμπτωμα το οποίο κάνει τους γονείς συνήθως να φέρνουν το παιδί τους στο νοσοκομείο είναι ο πυρετός. Όλα τα παιδιά παρουσιάζουν πυρετό ψηλό. Η συντριπτική πλειοψηφία των εισαγωγών είναι βρέφη. Από τα 10 παιδιά που νοσηλεύονται τα 9 είναι κάτω των 5 και το άλλο είναι 10 ετών. Άλλα συμπτώματα, είναι η ανορεξία, η αδιαθεσία ίσως γαστρεντερικές διαταραχές και σπανιότερα στα πιο μεγάλα παιδιά, η λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού, αλλά με την μετάλλαξη όμικρον αυτό το σενάριο δεν εμφανίζεται πλέον συχνά», δήλωσε.
Σχετικά με το πότε πρέπει ένας γονέας να πάει το παιδί του στον Μακάρειο, ο Δρ Αβραάμ αναφέρει, «Αν έχουμε παιδί κάτω των 2 μηνών, με πυρετό αυτό οπωσδήποτε χρήζει εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω της ανωριμότητας του οργανισμού του. Είτε κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον γιατρό είτε απευθείας».
Σε άλλες περιπτώσεις, συμπληρώνει, όταν το παιδί παρουσιάζει έντονο πυρετό πέραν των 2 ημερών, έντονη καταβολή, αδιαθεσία, μειωμένη δραστηριότητα, αφυδάτωση, επίμονο βήχα, αναπνευστική δυσχέρεια ή πόνο στο στήθος, τότε οι γονείς πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο του ο οποίος θα αξιολογήσει το παιδί, θα το υποβάλουν σε εξέταση rapid test και αν είναι θετικό τότε θα γίνει απευθείας εισαγωγή στο Μακάρειο. Αν δεν είναι διαθέσιμος ο παιδίατρος, τότε οι γονείς θα πρέπει να προσέλθουν στις πρώτες βοήθειες και εκεί θα αξιολογηθεί και θα παραπεμφθεί στο Μακάρειο αν κριθεί αναγκαίο.
Σχετικά με την έλλειψη τμήματος πρώτων βοηθειών στο Μακάρειο ο Δρ Αβραάμ τόνισε « Δεν είναι εύκολο έργο γιατί χρειάζονται πολλές υποστηρικτικές υποειδικότητες, για να συντηρήσουν το τμήμα. Εναλλακτικά μέχρι να γίνει αυτό θα μπορούσαν να διοριστούν ειδικοί παιδίατροι στις πρώτες βοήθειες του γενικού, ούτος ώστε να εξετάζουν κατευθείαν τα παιδία και όσα παιδιά χρειάζονται παραπομπή αυτό να γίνεται κατευθείαν. Επειδή μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει παιδίατρος στο Μακάρειο και τα παιδιά περιμένουν σε σειρά μαζί με τους ενήλικες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις