ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Κραυγές πιθήκων» προς ποδοσφαιριστή – «Καταδικαστέα ρατσιστική συμπεριφορά» λέει η Επίτροπος Δικαιωμάτων

«Κραυγές πιθήκων» προς ποδοσφαιριστή – «Καταδικαστέα ρατσιστική συμπεριφορά» λέει η Επίτροπος Δικαιωμάτων

Ανακύπτουν περιπτώσεις ρατσισμού και απαγορευμένων συμπεριφορών εντός των αθλητικών χώρων και χρειάζεται αποσύνδεση του αθλητισμού από οποιεσδήποτε άλλες ιδεολογίες και πεποιθήσεις, αναφέρει η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη.

Η κ. Λοττίδη ως Φορέας Ισότητάς και Καταπολέμησης των Διακρίσεων και ως Εθνική Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφορικά με την εξάλειψη των ρατσιστικών περιστατικών από το ποδόσφαιρο και ευρύτερα από το χώρο του αθλητισμού προέβη σε αυτεπάγγελτη τοποθέτηση με αφορμή πρόσφατο ρατσιστικό περιστατικό εναντίον ποδοσφαιριστή κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα του Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας, όταν, όπως αναφέρει, από την κερκίδα των οπαδών της αντίπαλης ομάδας, ακούστηκαν κραυγές πιθήκου απευθυνόμενες προς το πρόσωπό συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή, ένεκα του χρώματος και της φυλετικής καταγωγής του.

Σε δελτίο Τύπου, η Επίτροπος αναφέρει ότι παρότι το υπό αναφορά περιστατικό ήταν μεμονωμένο, καθότι στην εκφορά της συγκεκριμένης μορφής ρατσιστικού λόγου μετείχε μόνο μικρή μερίδα οπαδών και όχι το σύνολο των φιλάθλων της συγκεκριμένης ομάδας, «δεν παύει να συνιστά καταδικαστέα ρατσιστική συμπεριφορά, προσβολή και επίθεση εναντίον του συγκεκριμένου προσώπου, στον απόηχο μιας ακόμη χρονιάς που μας αποχαιρετά με πανδημία και σεισμό για ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Η κ. Λοττίδη χαιρέτισε το χειρισμό του περιστατικού από τον αθλητικό δικαστή της ΚΟΠ, «καθότι δεν θα πρέπει, δε ουδεμία περίπτωση, να επιδεικνύεται ανοχή σε ρατσιστικές και προσβλητικές συμπεριφορές, οι οποίες δυνατό να συμπαρασύρουν ανυποψίαστους φιλάθλους».

Υπενθυμίζει την ίδια ώρα αυτεπάγγελτη παρέμβαση το 2020, υπό την αρμοδιότητα της ως Φορέας Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, αναφορικά με παρόμοιας φύσης ρατσιστικό περιστατικό που είχε εκτυλιχτεί εναντίον ποδοσφαιριστή, στην οποία είχε επισημανθεί η ανάγκη για μηδενική ανοχή στον ρατσισμό, τόσο στον χώρο του αθλητισμού, όσο και στην κοινωνία γενικότερα .

Η Επίτροπος υπενθυμίζει ότι σε εθνικό επίπεδο, υπάρχει ο περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους Νόμος [Ν.48(I)/2008], ο οποίος απαγορεύει, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση, χρήση και προβολή ρατσιστικών, υβριστικών, πολιτικών και κομματικών συμβόλων ή συνθημάτων που μπορούν να προσβάλουν την ιστορική μνήμη, ως επίσης την εκστόμιση ρατσιστικών συνθημάτων, τις ρατσιστικές δηλώσεις ή ομιλίες και τις άσεμνες, υβριστικές ή ρατσιστικές ομιλίες, τραγούδια ή συνθήματα.

Αναφέρει επιπρόσθετα ότι με βάση τους Πειθαρχικούς Κανονισμούς της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), όταν η συμπεριφορά των οπαδών, οργανωμένων συνδέσμων ή φιλάθλων ενός σωματείου «…προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, προβαίνει σε ανάρτηση ή επίδειξη ή αναφώνηση ή αναγραφή φυλετικών, ρατσιστικών, υβριστικών ή, θρησκευτικών, και γενικά μηνυμάτων που θίγουν ή μειώνουν την αξιοπρέπεια του ατόμου ή των Εθνικών και Κρατικών συμβόλων, λαβάρων ή την ιστορία ή την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας…» επιβάλλεται τιμωρία στο σωματείο, ενώ, συγχρόνως, απαγορεύονται «…όλες οι μορφές της ιδεολογικής, πολιτικής και θρησκευτικής προπαγάνδας…».

Η κ. Λοττίδη στην τοποθέτησή της αναφέρει ότι παρά την ύπαρξη του οικείου νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου όπως έχει αναφερθεί ανωτέρω, τα οποία διασφαλίζουν την πρόληψη και παρέχουν τα εχέγγυα για την καταπολέμηση φαινομένων ρατσισμού στους αθλητικούς χώρους, «στην πράξη φαίνεται ότι εξακολουθούν να ανακύπτουν περιπτώσεις ρατσισμού και απαγορευμένων συμπεριφορών εντός των αθλητικών χώρων, ενώ συναφές με το επίμαχο ρατσιστικό επεισόδιο και εξίσου καταδικαστέα, είναι και η ανάρτηση στις κερκίδες συμβόλων ολοκληρωτικών καθεστώτων τα οποία, είτε αιματοκύλησαν την ανθρωπότητα, είτε προέβηκαν σε ειδεχθή εγκλήματα και γενοκτονίες, ακόμη και εναντίον του ίδιου του λαού τους».

Σημειώνει ότι «τέτοια σύμβολα, τα οποία προάγουν την αμφισβήτηση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, και υποκινούν το μίσος κατά συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, δεν πρέπει επίσης, να έχουν θέση ούτε στο χώρο του αθλητισμού, αλλά ούτε και ευρύτερα».

Σύμφωνα με την κ. Λοττίδη, η ανεκτικότητα, ο σεβασμός και η αναγνώριση του δικαιώματος όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων σε ισότιμη και αξιοπρεπή συμμετοχή στην κοινωνία, σε όλες τις εκφάνσεις της, συνιστούν τα θεμέλια ώστε η συγκεκριμένη κοινωνία να δύναται να χαρακτηριστεί ως δημοκρατική.

Στα συμπεράσματά της σημειώνει ότι η πανδημία της COVID-19, ως άλλος «παγκόσμιος πόλεμος» «επιβεβαίωσε πως η ανθρωπότητα δεν θα πρέπει και δεν μπορεί να επιτρέπει διάκριση λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής και συνάμα πως μόνο ενωμένη μπορεί να αναχαιτίσει κάθε εχθρό ορατό ή αόρατο».

«Ως εκ τούτου και ο χώρος του αθλητισμού ως αντανάκλαση της κοινωνίας και της ανάγκης για ενότητα, δεν θα πρέπει να επιτρέπει οποιαδήποτε εκδήλωση ρατσιστικής συμπεριφοράς και διακρίσεων εντός του χώρου του», αναφέρει.

Η τοποθέτηση της κ. Λοττίδη αποστέλλεται, όπως αναφέρει, στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, «για προβληματισμό και για την εκ μέρους του εντατικοποίηση των ενεργειών, προσπαθειών και παραστάσεων προς τις αρμόδιες Ομοσπονδίες και τα σωματεία, με στόχο, αφενός την εξάλειψη του ρατσισμού, των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας από το από το ποδόσφαιρο και ευρύτερα από το χώρο του αθλητισμού, ως αντανάκλαση της κοινωνίας, αφετέρου δε, για την αποσύνδεση του αθλητισμού από οποιεσδήποτε άλλες ιδεολογίες και πεποιθήσεις».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο

• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη

• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες

• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024

• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top