ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος ΟΕΒ: Αισιόδοξος για την χάραξη μιας νέας στρατηγικής το 2022

Πρόεδρος ΟΕΒ: Αισιόδοξος για την χάραξη μιας νέας στρατηγικής το 2022

Το 2021 μας αφήνει με ανάμεικτα συναισθήματα και μας αποχαιρετά με εμπειρίες που διαμορφώθηκαν υπό την πολιορκία της πανδημίας, αναφέρει σε Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Αντώνη Αντωνίου.

Την ίδια ώρα εκφράζει αισιοδοξία για την χάραξη μιας νέας στρατηγικής για αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων το 2022.

«Ενώ στο παρελθόν είχαμε, λίγο ή πολύ, την ευχέρεια να προλειάνουμε το έδαφος για τους μήνες που θα ακολουθήσουν και να προβλέψουμε τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουμε, η τελευταία διετία ήρθε να ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε και να μας θυμίσει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο ούτε και προβλεπτό. Είναι σαφές ότι το γεγονός αυτό δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο τόσο των επιχειρήσεων όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα σχετικά με τους προγραμματισμούς τους για το νέο έτος», αναφέρει ο κ. Αντωνίου, στο μήνυμά του.

Έπειτα από την οικονομική καθήλωση που είχε επιφέρει το 2020, το 2021 ξεκίνησε με μεγάλη αισιοδοξία αφού η διάθεση των πρώτων εμβολίων στις αρχές του έτους και ο σταδιακός εμβολιασμός του πληθυσμού για την θωράκιση από τον Κορωνοϊό, επέτρεψαν την έξοδο από τα ‘lockdowns’ και την επιστροφή των πλείστων επιχειρήσεων σε μια μορφή κανονικότητας, προστίθεται και αναφέρει ότι το γεγονός αυτό έδωσε ανάσες στις επιχειρήσεις και στην οικονομία η οποία σύντομα επαναλειτούργησε με αξιοσημείωτους ρυθμούς.

Αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ αναφέρει ότι «πολύ σημαντική ήταν η συμβολή των κρατικών σχεδίων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Πρωταρχικός στόχος ήταν η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και η προστασία της επιχειρηματικότητας, εγχειρήματα που επιτεύχθηκαν με επιτυχία».

«Σημαντικοί τομείς της οικονομίας όπως είναι οι υπηρεσίες και οι κατασκευές, κατάφεραν να επιστρέψουν σε παραγωγικούς ρυθμούς ενώ ο τουρισμός, μετά το καταστροφικό 2020, είδε αξιόλογη βελτίωση με τις αφίξεις τουριστών να φτάνουν στο 50% περίπου του 2019», προστίθεται.

Αξιοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη που αποκομίσαμε κατά το 2020 και το 2021, πιστεύω ότι πλέον είμαστε σε θέση να αποφύγουμε λάθη και υπερβολές που ενδεχομένως τραυμάτισαν τόσο την κοινωνική και ψυχική μας ευημερία όσο και την επιχειρηματική και οικονομική μας ευρωστία, είπε ο κ. Αντωνίου.

Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «το 2022 θα μπορέσουμε να χαράξουμε μια νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων η οποία θα χαρακτηρίζεται από συνέπεια, σοβαρότητα και λογική και θα ισορροπεί ευεργετικά ανάμεσα στις υγειονομικές και τις οικονομικές απαιτήσεις».

Αναφορικά με τις προκλήσεις του 2022, ο κ. Αντωνίου αναφέρει ότι αυτές «δεν αφορούν μόνο τον Κορωνοϊό. Αναμένεται πως για αρκετό διάστημα ακόμη, θα μας απασχολεί το ζήτημα της αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών, των προϊόντων και των υπηρεσιών. Το φαινόμενο αυτό, άρχισε να γίνεται πιο εμφανές κατά το δεύτερο μισό του 2021 και οφείλεται σε μια σειρά από συγκυρίες όπως είναι η μειωμένη βιομηχανική παραγωγή, η αύξηση στις τιμές των ναύλων και των καυσίμων, η μειωμένη παροχή εμπορευματοκιβωτίων και η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Τα γεγονότα αυτά, πέραν της αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών, οδήγησαν και στην έλλειψη αριθμού καταναλωτικών αγαθών, προβλήματα τα οποία ευελπιστούμε ότι με την επιστροφή στην κανονικότητα θα αποκατασταθούν».

Επιπρόσθετα, όλες οι επιχειρήσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις επιπλέον επιβαρύνσεις που προστίθενται στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης, προστίθεται.

Σημαντικότερη επιβάρυνση, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, θα αποτελέσει η επιβολή του φόρου άνθρακα που αφορά την περίοδο 2022-2026 και εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πολιτικής. Τα έσοδα από τις νέες φορολογίες θα επιστρέφονται μεν στους πολίτες με τη μορφή αντισταθμιστικών μέτρων, όμως η διάρκεια του μέτρου απαιτεί τη διαμόρφωση μακροχρόνιας στρατηγικής για στήριξη των κλάδων που θα επηρεαστούν περισσότερο.

Εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σημαντικά σημειώνοντας ότι «αναμένουμε γρήγορες και θαρραλέες αποφάσεις για το σήμερα και ευελπιστούμε ότι με τον εκσυγχρονισμό της στρατηγικής απασχόλησης εργαζόμενων από τρίτες χώρες, μεσοπρόθεσμα τα προβλήματα αυτά σε μεγάλο βαθμό θα επιλυθούν».

Αναμένουμε, είπε συνεχίζοντας «ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ξεκίνησε με επίκεντρο τη μεταρρύθμιση του Δημόσιου τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δικαιοσύνης, του Ψηφιακού Μετασχηματισμού αλλά και των Φορολογικών δεδομένων καθώς επίσης και η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσα στα τεθέντα χρονοδιαγράμματα».

Καταλήγοντας εκφράζει τις ευχές του για ένα ευτυχισμένο, επιτυχημένο και παραγωγικό 2022 με υγεία και ευημερία.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top