Το χειρότερο σενάριο επαληθεύτηκε κι αυτό που οι άνθρωποι του Πολιτισμού τρέμουν εδώ στην Ελλάδα, έγινε δυστυχώς πραγματικότητα την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου στο Βέλγιο. Με απόφαση της κυβέρνησης επιβλήθηκε για άλλη μια φορά πολιτιστική σιωπή «για προληπτικούς λόγους», λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Όμικρον (στο συγκεκριμένο μέτρο δεν συμπεριλαμβάνονται τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες).
Μάλιστα η κυβέρνηση σημείωσε ότι δεν σκοπεύει να επανεξετάσει την κατάσταση πριν από τις αρχές Ιανουαρίου. Δεν έδωσε όμως κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.
Τι και αν στους χώρους αυτούς τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα: μάσκες, CST (σ.σ. το βελγικό υγειονομικό διαβατήριο), εξαερισμός, ανιχνευτές CO2, καθαρισμός του αέρα, αποστάσεις και λοιπά. Σιωπή παντού με τη Βελγική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) να δηλώνει πως σκοπεύει να προσφύγει στη δικαιοσύνη, σε συνεργασία με άλλες ενώσεις και ομοσπονδίες του πολιτιστικού τομέα, ενώ οι επικεφαλής πολλών πολιτιστικών θεσμών των Βρυξελλών, όπως του Βασιλικού Φλαμανδικού Θεάτρου (KVS) και της όπερας Λα Μονέ, κάλεσαν τους πολιτικούς να «αναθεωρήσουν» την απόφαση με βάση την οποία οι αίθουσες θεαμάτων κλείνουν.
Το 4ο κύμα υποχωρεί, ο Πολιτισμός όμως πατά pause
Το 4ο κύμα της πανδημίας συνεχίζει να υποχωρεί στο Βέλγιο, οι απόλυτοι αριθμοί μολύνσεων μειώνονται εδώ και τρεις εβδομάδες και οι ειδικοί που συμβουλεύουν την κυβέρνηση δεν είχαν εισηγηθεί σε αυτό το στάδιο νέα μέτρα για τον τομέα του πολιτισμού, μολονότι η κατάσταση παραμένει οριακή στα νοσοκομεία. Κάνοντας λόγο για «ανακολουθία» ή ακόμη και για «παραλογισμό», πολλοί ειδικοί του υγειονομικού τομέα κατήγγειλαν δημοσίως την απόφαση, δεδομένου μάλιστα ότι καφετέριες και εστιατόρια μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν σε όλη τη χώρα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Χωρίς πολιτισμό, δεν υπάρχει μέλλον
Πολλές χιλιάδες άνθρωποι, 5.000 σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο των πολιτιστικών αιθουσών που επέβαλαν οι αρχές για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2.
«Όχι σε αυτό το ηλίθιο διάταγμα», «Σε αντίθεση με την οικονομία, ο πολιτισμός μας εμπλουτίζει» και «Χωρίς πολιτισμό, δεν υπάρχει μέλλον», έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι. Ορισμένοι φορούσαν αποκριάτικες μάσκες και η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική.
Παρά το ψιλόβροχο, οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν για δύο ώρες στους δρόμους του Μον ντεζ Αρ, της ιστορικής συνοικίας των Βρυξελλών όπου στεγάζονται πολλά μουσεία. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
«Για άλλη μια φορά, δημιουργούμε ανισότητες και εμποδίζουμε την πρόσβαση στον πολιτισμό», σχολίασε η Βιρζινί Κορντιέ, η διευθύντρια του πολιτιστικού κέντρου La Vènerie, στο Βάτερμαλ-Μπουασφορ. Άλλοι επισήμαιναν ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτά τα θέατρα και οι κινηματογράφοι «για την ψυχική υγεία» των πολιτών, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας.
«Προτιμώ να τραφώ με πολιτισμό παρά να πάω να παραφουσκώσω στο εστιατόριο. Το κλείσιμο αυτό είναι άδικο», σχολίασε μια καθηγήτρια γαλλικών μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Μια άλλη διαδήλωση διαμαρτυρίας έγινε νωρίτερα στη Λιέγη, με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων ανθρώπων, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga.
Πηγή: news247.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις