Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει ξυλοδαρμό μετανάστη

Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει ξυλοδαρμό μετανάστη

Η Κίνηση για Ισότητα Στήριξη και Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ) με ανακοίνωσή της “καταγγέλλει κατηγορηματικά τον ξυλοδαρμό του Α.Γ από μέλη της Αστυνομίας και καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας όπως διορίσει ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο συγκεκριμένος πρόσφυγας ξυλοκοπήθηκε και να προσαχθούν οι υπαίτιοι ενώπιον της δικαιοσύνης”.

“Επίσης καταδικάζουμε την αδικαιολόγητη απόφαση του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (Τ.Α.Π.Μ) για απέλαση του συγκεκριμένου ατόμου, πριν από την εκπνοή του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου για άσκηση του δικαιώματος του  να προσφύγει εντός 75 ημερών στο Ανώτατο Δικαστήριο”, συνεχίζει η ΚΙΣΑ.

Επαναφέρει, εξάλλου, “το ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων που έχει προκύψει μετά από τον πρόσφατο διορισμό του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου και ως Αν. Διευθυντή του Τ.Α.Π.Μ”.

Όπως αναφέρει η ΚΙΣΑ, “στην ουσία, ο κ. Μάκης Πολυδώρου  ως  Αν. Διευθυντής του Τ.Α.Π.Μ. είναι το άτομο που έχει δώσει εντολή για την απέλαση του συγκεκριμένου αιτητή ασύλου ενώ ως  Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου θα έπρεπε καθηκόντως να προστατευθεί από τυχόν απέλαση”.

Η ΚΙΣΑ αναφέρει ότι το περιστατικό σημειώθηκε στις 7 Ιουνίου, στο χώρο κράτησης του αεροδρομίου Λάρνακας. Ο παραπονούμενος μεταφέρθηκε πίσω στη Μεννόγεια, όπου βρισκόταν μετά την έκτιση της ποινής του, αλλά εξηγεί ότι ενώ “έχει ζητήσει να προβεί σε καταγγελία σχετικά με τον ξυλοδαρμό του, δεν έχει ληφθεί από τον ίδιο οποιοιδήποτε κατάθεση”.
 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.

BEST OF TOTHEMAONLINE