Προοπτική χορήγησης τέταρτης δόσης δημιουργεί στο Ηνωμένο Βασίλειο η μελέτη της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας (UKHSA) της χώρας που δείχνει ναι μεν πως η παραλλαγή Όμικρον είναι ηπιότερη από τη Δέλτα, αλλά και πως η προστασία έναντι μόλυνσης από την Όμικρον που προσφέρει η αναμνηστική δόση φθίνει προοδευτικά.
Η μεγαλύτερη μέχρι τώρα μελέτη επί πραγματικών δεδομένων στο Ην. Βασίλειο, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, έδειξε ότι προστασία έναντι απλής συμπτωματικής λοίμωξης από την ενισχυτική δόση μειώνεται κατά 15-20% δέκα εβδομάδες μετά από τον εμβολιασμό.
Όσοι έκαναν αρχικά δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και μετά ενισχυτική δόση με το σκεύασμα της Pfizer ή της Moderna αποκτούν 60% προστασία έναντι της Όμικρον στις δύο με τέσσερις εβδομάδες μετά από την τρίτη δόση. Μετά από δέκα εβδομάδες όμως η προστασία αυτή πειστεί στο 35% για το εμβόλιο της Pfizer και στο 45% για εκείνο της Moderna.
Όσοι έκαναν τρεις δόσεις με Pfizer έχουν 70% προστασία έναντι απλής λοίμωξης, που πέφτει στο 45% μετά από δέκα εβδομάδες.
Η καλύτερη προστασία προκύπτει από το συνδυασμό δύο δόσεων Pfizer με τρίτη δόση Moderna, καθώς διατηρείται στο 75% για εννέα εβδομάδες.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πάντως ότι η προστασία έναντι σοβαρής λοίμωξης και νοσηλείας διαρκεί περισσότερο.
Σύμφωνα με τους Times, η αρμόδια για τους εμβολιασμούς Ενιαία Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης «παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση», ενώ κυβερνητική πηγή αναφέρει πως ο εμβολιαστικός σχεδιασμός είναι «ευέλικτος» και θα μπορούσε να συμπεριλάβει και τέταρτη δόση. «Είναι κάτι για το οποίο προφανώς υπάρχει πιθανότητα και για το οποίο προετοιμαζόμαστε, αλλά η προτεραιότητά μας είναι να ολοκληρώσουμε το τρέχον πρόγραμμα ενισχυτικών δόσεων», πρόσθεσε η πηγή της εφημερίδας.
Η ίδια μελέτη της UKHSA έδειξε ότι η πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο για τους φορείς της Όμικρον είναι μεταξύ 50% και 70% χαμηλότερη σε σχέση με όσους νοσούν από την παραλλαγή Δέλτα.
Μικρότερη κατά 31-45% είναι και η πιθανότητα να χρειαστεί να μεταβούν στα επείγοντα για εξέταση.
Πάντως η επιστημονική επιστροφή SAGE που συμβουλεύει την Κυβέρνηση εκτίμησε σε συνεδρίαση της Κυριακής ότι η Όμικρον ίσως θα πρέπει να είναι κατά 90% ηπιότερη από τη Δέλτα για να αποφευχθεί μια μη διαχειρίσιμη πίεση στο σύστημα υγείας NHS από τις αυξημένες νοσηλείες. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο σενάριο μη λήψης περαιτέρω μέτρων και στην υπόθεση ότι οι πολίτες δε θα επιδείξουν προσοχή με πρακτικές αλλαγές στη συμπεριφορά τους.
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη καταγράφηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα με σχεδόν 120.000, ενώ το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής εκτίμησε πως την εβδομάδα 9-16 Δεκεμβρίου υπήρχαν 1,4 εκ. φορείς COVID στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η UKHSA διαπίστωσε επίσης ότι η Όμικρον προκαλεί περισσότερες επαναμολύνσεις από τη Δέλτα. Το 9,5% όλων των κρουσμάτων Όμικρον είναι περιστατικά επαναμόλυνσης.
Από τους 132 νοσηλευθέντες φορείς της νέας παραλλαγής έως τις 20 Δεκεμβρίου, οι 17 είχαν κάνει και την τρίτη δόση, οι 74 είχαν κάνει δύο δόσεις και 27 ήταν ανεμβολίαστοι.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις