Τα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία επιλέγει από το 2014 ο αμερικανικός στρατός στους πολέμους του εναντίον των τζιχαντιστών στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία, ήταν ανεπαρκώς προετοιμασμένα και άσχημα εκτελεσμένα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες άμαχοι, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της εφημερίδας New York Times.
Βασιζόμενη σε 1.300 αναφορές του Πενταγώνου για συμβάντα στα οποία σκοτώθηκαν πολίτες, η έρευνα αμφισβητεί την εικόνα του «καθαρού» πολέμου με «πλήγματα ακριβείας», όπως τα αποκαλεί ο στρατός. Η NYT απέκτησε πρόσβαση στα έγγραφα αυτά επικαλούμενη τον νόμο για τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση (FOIA).
«Ο αεροπορικός πόλεμος σημαδεύτηκε από ελλιπείς πληροφορίες, βιαστικά και ανακριβή πυραυλικά πλήγματα και τον θάνατο χιλιάδων πολιτών, μεταξύ των οποίων ήταν και πολλά παιδιά», συμπεραίνει η εφημερίδα. «Ούτε μία αναφορά δεν μιλά για λάθος ή για πειθαρχικές κυρώσεις», πρόσθεσε.
Τι αποδεικνύουν τα έγγραφα
Τα έγγραφα δείχνουν ότι οι απώλειες αμάχων συχνά οφείλονταν στην «επιβεβαίωση δια της πλαγίας», την τάση να εξάγονται συμπεράσματα με βάση αυτό που θεωρούσαν πιθανό. Οι άνθρωποι που έτρεχαν προς ένα σημείο που βομβαρδίστηκε θεωρούνταν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και όχι διασώστες. Απλοί δικυκλιστές θεωρούνταν ότι μετακινούνταν «σε σχηματισμό» και εξαγόταν το συμπέρασμα ότι επίκειτο κάποια επίθεση.
Οι υποσχέσεις περί διαφάνειας που είχε δώσει ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που προτίμησε αυτά τα αεροπορικά πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή Αμερικανών στρατιωτών, αντικαταστάθηκαν από «αδιαφάνεια και ατιμωρησία», προσθέτει η εφημερίδα.
Πολλές από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο ρεπορτάζ ήταν ήδη γνωστές, όμως με βάση την έρευνα αυτή το Πεντάγωνο «υποβαθμίζει» τον αριθμός των νεκρών αμάχων. Από την έναρξη των επιχειρήσεων στη Συρία και το Ιράκ, το καλοκαίρι του 2014, ο διεθνής συνασπισμός παραδέχτηκε σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο ότι «τουλάχιστον 1.417 πολίτες σκοτώθηκαν κατά λάθος» σε επιδρομές εναντίον του ΙΚ.
Ο εκπρόσωπος της Centcom Μπιλ Έρμπαν σημείωσε ότι «ακόμη και με την καλύτερη τεχνολογία του κόσμου, γίνονται λάθη, είτε λόγω λανθασμένων πληροφοριών, είτε λόγω κακής ερμηνείας των διαθέσιμων πληροφοριών».
«Κάνουμε ότι μπορούμε για να το αποφύγουμε. Ερευνούμε όλες τις αξιόπιστες περιπτώσεις. Και λυπούμαστε για κάθε απώλεια αθώων ζωών», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις