Προετοιμάζουν το έδαφος για τη Γενεύη - Νέα συνάντηση των διαπραγματευτών
Νέα συνάντηση θα έχουν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι η κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων είναι ένα δικαίωμα που πηγάζει από τις συμφωνίες του 1960 με τις οποίες ιδρύθηκε το συνεταιρικό κράτος, το οποίο σφετερίστηκαν οι Ελληνοκύπριοι, κατά την έκφρασή του, με την βία των όπλων το 1963 με στόχο την ένωση με την Ελλάδα.
«Μόνο μια συμφωνία που βασίζεται στην συνεργασία των δύο κρατών θα είναι δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη». Επανέλαβε δε την θέση ότι οι διαπραγματεύσεις που έγιναν για επίτευξη συμφωνίας στη βάση της ισότητας απέτυχαν λόγω της άρνησης των Ελληνοκυπρίων και ότι οι Τουρκοκύπριοι ζουν κάτω από εμπάργκο σε θέματα όπως το απευθείας εμπόριο και οι απευθείας πτήσεις.
Υποστήριξε ότι τέθηκαν στο ράφι τόσο οι συμφωνίες του 1960 όσο και οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ένταξη της «ελληνοκυπριακής πλευράς», κατά την έκφρασή του, στην ΕΕ εξ ονόματος ολόκληρης της Κύπρου, επειδή η Ελλάδα απειλούσε να θέσει βέτο στην διεύρυνση της Ένωσης προς ανατολάς. Ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα να εξεταστεί μια «διαφορετική προοπτική» στο Κυπριακό αντί να ζητούνται διαπραγματεύσεις στη βάση των ίδιων παραμέτρων που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν τόσες φορές κατά την διάρκεια μισού αιώνα.
Η Αυστραλία θα μπορούσε να είναι πιο αμερόληπτη στην προσέγγισή της προς τις δύο πλευρές, συνέχισε ο κ. Τατάρ λέγοντας ότι δεκάδες χιλιάδες Τουρκοκύπριοι ζουν σε πόλεις της Αυστραλίας, όπως το Σίνδνεϊ, την Καμπέρα και την Μελβούρνη.
Πηγή: KYΠΕ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις