Στην COREPER παραπέμπεται η συζήτηση όσον αφορά ενδεχόμενα μέτρα και ειδικότερα για τη σύσταση ειδικού καθεστώτος νομικών μέτρων κατά φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η αναφορά αυτή έγινε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη σύνοψη της συζήτησης κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μπορέλ αναγνώρισε ακόμα την καταλυτική σημασία που θα έχει στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού η υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, η συζήτηση συνεχίζεται με έμφαση στην αναζήτηση νομικών μέτρων, αλλά και με προτροπή για πρόοδο στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Στην παρέμβασή του, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι ήταν αναγκαίο να ληφθούν αποφάσεις σήμερα καθώς το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αμμόχωστο συζητείται εδώ και πολύ καιρό, και καθώς πλέον οι ΥΠΕΞ έχουν ενώπιον τους ένα έγγραφο επιλογών με νομικά και πολιτικά μέτρα.
Στη δική του παρέμβαση ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως αν δεν λαμβάνονταν αποφάσεις τη Δευτέρα αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τόνισε πως θα πρέπει να υιοθετηθεί μια διττή προσέγγιση, με την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία ωστόσο δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν αν η Τουρκία δείξει έτοιμη να αποδεχθεί την «τολμηρή και αμοιβαία επωφελή» όπως χαρακτηρίζεται από την ίδια πηγή, πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για ΜΟΕ σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης εντός της αίθουσας, αυτή η προσέγγιση θα επιδείξει την αποφασιστικότητα της ΕΕ και θα δημιουργήσει κίνητρο για την Τουρκία, λειτουργώντας παράλληλα ως καταλύτης σε σχέση με τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.
Σύμφωνα πάντα με την εν λόγω διπλωματική πηγή, τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων υποστήριξαν Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Μάλτα και Λουξεμβούργο, ενώ Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο σημείωσαν πως σε διαφορετική περίπτωση θα σταλούν λανθασμένα μηνύματα προς την Τουρκία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ ανέφερε πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μελετήσει το έγγραφο επιλογών και τις επιπτώσεις τους, καθώς η νέα κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα μόλις την περασμένη εβδομάδα. Επιφυλακτική στάση τήρησε επίσης σε αυτό το θέμα η Ιταλία, καθώς και η Ολλανδία η οποία είναι γενικά επιφυλακτική για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις