Νέα, διορθωμένη πρόταση προς τους εταίρους και δανειστές της, υποβλήθηκε το μεσημέρι από την Ελλάδα και αυτό το τρισέλιδο κείμενο θα παρουσιάσει αύριο, Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Ανγκέλα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ όταν θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες.
Οι πληροφορίες από την Αθήνα κάνουν λόγο για «αντιπρόταση για τις μεταρρυθμίσεις», περιέχει προβλέψεις για το πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό έως και τον Αύγουστο, αλλά δεν έχουν ακόμα γνωστοποιηθεί τα συγκεκριμένα μέτρα με τα οποία προτείνονται να επιτευχθεί αυτό.
«Ασαφές αναμάσημα», έσπευσαν χαρακτηρίσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο ελληνικό σχέδιο, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης.
Πάντως, από δημοσιογραφικές πηγές στην Αθήνα εκτιμάται ότι δεν είναι τυχαία η χρονική συγκυρία της κατάθεσης των «διορθωμένων προτάσεων» της ελληνικής κυβέρνησης προς τους διεθνείς πιστωτές μία μέρα πριν από την συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολαντ στις Βρυξέλλες.
Το κλίμα για την ελληνική πλευρά δεν είναι καλό, όπως σημειώνουν τα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, και πιστεύεται πως η Αθήνα θα θελήσει να το αντιστρέψει.
Πληροφορίες του ΚΥΠΕ από έγκυρη κοινοτική πηγή στην Αθήνα, αναφέρουν ότι έχει μεταφερθεί «φιλική σύσταση» προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε αυτήν την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, και υπό ασφυκτικά πλέον χρονοδιαγράμματα, καλό είναι να εγκαταλείψει «την διδακτική ρητορική» του προς τους εταίρους, με φράσεις όπως «η Ελλάδα έκανε το χρέος της, κάντε το τώρα εσείς», ή «η μόνη ρεαλιστική πρόταση στο τραπέζι είναι η δική μας».
Εξάλλου, όπως μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το naftemporiki.gr, o Yπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός υπεύθυνος για Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, βασικός διαπραγματευτής της Ελλάδας στο Brussels Group, Γιώργος Χιουλαράκης, που βρίσκονται ήδη στις Βρυξέλλες, κατέληξαν σε μία πρώτη προσέγγιση, και σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό και σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, στη διάρκεια της χθεσινής τρίωρης συνάντησης τους με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Όπως δηλώνουν ανεπίσημα κυβερνητικές πηγές, βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η συμφωνία να περιλαμβάνει «ρύθμιση ανάσα για το χρέος και αναπτυξιακό πακέτο που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να επιτύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που χρειάζεται τα επόμενα χρόνια».
Η κυβέρνηση, λένε οι ίδιες πηγές, θέλει «μια συνολική συμφωνία από τώρα», προκειμένου να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας και να αποφευχθούν νέες διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες που θα έθεταν, εκ νέου, σε ομηρία την ελληνική οικονομικά.
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό, οι πληροφορίες είναι ότι η απόσταση κυβέρνησης-πιστωτών «παραμένει μεγάλη». Και όπως επισημαίνουν έγκυροι δημοσιογραφικοί αναλυτές, οι θεσμοί ζητούν να καλυφθεί ένα δημοσιονομικό κενό 4,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 ενώ η ελληνική πλευρά προβλέπει ότι το ποσό αυτό θα κυμανθεί στα 2 δισ ευρώ.
Στο μέτωπο αυτό, εκτιμά το naftemporiki.gr που έχει καλές πηγές στα οικονομικά κλιμάκια Αθηνών και Βρυξελλών, η διαπραγμάτευση θα κριθεί από το σημείο στο οποίο θα βρεθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ των δύο πλευρών στις προβλέψεις για την πορεία των εσόδων και την αύξηση του ΑΕΠ. Επίσης, θα κριθεί από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στα άλλα δύο ανοικτά μέτωπα.
Στον ΦΠΑ εκτιμάται ότι υπάρχουν προοπτικές σύγκλισης, με την κυβέρνηση να μην αποκλείει κάποιες οριακές αναπροσαρμογές των συντελεστών 6% και 11% της πρότασής της, όχι πάντως του 23%.
Εδώ, οι πιστωτές φέρεται να ζητούν έσοδα 1,8 δισ. ευρώ. Η ελληνική πρόταση φτάνει το πολύ ως το 1 δισ. ευρώ. Η απόσταση είναι ακόμα μεγάλη, και οι δανειστές επιμένουν ότι «η Αθήνα πρέπει να ανέβει».
Δεν γνωρίζει κάποιος μέχρι το πού είναι διατεθειμένη να φτάσει η κυβέρνηση, αλλά όπως διαβεβαιώνει το ΚΥΠΕ πηγή του Μαξίμου, με τίποτα δεν πρόκειται να αποδεχτεί η ελληνική πλευρά την πρόταση των θεσμών να πάει στο 23% το ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια.
Όσον αφορά, τέλος, το Ασφαλιστικό, η Αθήνα φαίνεται να εμμένει στην πρότασή της για περιορισμένη περικοπή των πρόωρων συντάξεων, αλλά επ’ ουδενί, όπως διαμηνύουν σε όλους τους τόνους κυβερνητικά στελέχη, δεν θα δεχτεί περαιτέρω περικοπή συντάξεων. Αυτές, λένε, «είναι οι απαράβατες κόκκινες γραμμές μας». Και διαμηνύουν ότι εάν βρεθούν με το μαχαίρι στον λαιμό, με ένα τελεσίγραφο του τύπου «πάρτε το ή αφήστε το», θα προχωρήσουν άμεσα ή σε εκλογές, ή σε δημοψήφισμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις