Δεν απαγόρευσε την πώληση καυσίμων σε Ε/κ, δήλωσε ο «πρωθυπουργός» Φαΐζ Σουτζιούογλου αλλά λόγω της έλλειψης καυσίμων και για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα παρακάλεσε τους πρατηριούχους «να επιδείξουν ευαισθησία» για 48 ώρες.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή της ιστοσελίδας Χαμπέρ Κίπρις, ο κ. Σουτζιούογλου είπε ότι η προηγούμενη «κυβέρνηση» μειοψηφίας έπρεπε να λύσει το πρόβλημα και δεν το έκανε και ο τέως «υπουργός ενέργειας » αποχώρησε από τη θέση του και «εμείς βρήκαμε στην αγκαλιά μας μια μπάλα φωτιάς».
«Οι προμηθεύτριες εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν καράβι λόγω της αύξησης του συναλλάγματος και της κακοκαιρίας. Λένε ότι ζημιώνουν λόγω της ψηλής ισοτιμίας του συναλλάγματος», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό ήταν το πρώτο πρόβλημα που μας δυσκόλεψε όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση».
Κάναμε, πρόσθεσε, «συναντήσεις με τους προμηθευτές καυσίμων και την ένωση πρατηριούχων βενζίνης για να λύσουμε το πρόβλημα. Έπρεπε μην να έρθουμε σε ένα τέτοιο σημείο, στο οποίο ήρθαμε».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπήρξαν προβλήματα στην προμήθεια καυσίμων. Ενώ υπήρχε πρόβλημα στην προμήθεια καυσίμων, ενώ δεν μπορούσαν να βρουν καύσιμα πολλοί κλάδοι που εξαρτώνται από τα καύσιμα και ειδικά όσοι ασχολούνται με την γεωργία, πολλά οχήματα από τον νότο ήρθαν να αγοράσουν καύσιμα».
«Για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα η χώρα, παρακαλέσαμε να μην δίνονται καύσιμα στους Ελληνοκύπριους για 48 ώρες. Δεν θέσαμε απαγόρευση στην πώληση καυσίμων, ζητήσαμε να δίδονται περιορισμένα [καύσιμα] μετά από τα παράπονα που υπήρξαν. Ζητήσαμε μόνο να επιδειχθεί ευαισθησία για 48 ώρες. Δεν θέσαμε απαγόρευση. Μεγάλη μερίδα των σταθμών βενζίνης εφάρμοσαν αυτή την απόφαση και δεν ζήσαμε πρόβλημα», είπε, προσθέτοντας ότι «θεωρώ ότι ήταν σωστή η απόφαση».
Εξέφρασε «θλίψη για τις κατηγορίες που μου έγιναν στα ΜΜΕ σε αυτό το θέμα και για τον χαρακτηρισμό ‘ρατσιστής’. Δεν είμαι τέτοιο άτομο. Αν δεν ήμασταν αναγκασμένοι, δεν θα υποβάλαμε τέτοια απαίτηση».
Αδύνατη η μετάβαση στο ευρώ
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο Φαΐζ Σουτζιούογλου είπε ότι θα λάβουν νέα οικονομικά μέτρα, ενώ για τις απόψεις περί μετάβασης στο ευρώ είπε «δεν υπάρχουν χρήματα στο ταμείο. Πώς θα περάσουμε σε σταθερή νομισματική μονάδα; Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις νομισματική μονάδα. Συναντήθηκα με οικονομολόγους. Δεν το θεωρούν πιθανό αυτή την στιγμή. Σε χώρες όπως εμείς που προχωρούν με βοήθειες και δανεισμό, η αλλαγή της νομισματικής μονάδας είναι σχεδόν αδύνατη και είναι περιπέτεια, είπαν».
Ωστόσο ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχουρμαν επανέλαβε ότι πρέπει να υιοθετήσουν το ευρώ και επικρίνοντας έντονα την «κυβέρνηση», είπε ότι αν συνεχίσουν με την νοοτροπία της παρούσας «κυβέρνησης» για άλλα πέντε χρόνια θα πάνε προς το χειρότερο..
Η «χώρα», πρόσθεσε, έχει ήδη περάσει σε ξένο νόμισμα αφού όλα τα έξοδά υπολογίζονται σε συνάλλαγμα και επανέλαβε ότι πρέπει να συζητηθεί η μετάβαση από την τουρκική λίρα στο Ευρώ. Σημείωσε ότι τα πρωτόκολλα που υπογράφηκαν με την Τουρκία υπογράφηκαν σε ΤΛ αλλά τα χρέη υπολογίστηκαν σε ξένο νόμισμα.
Αναφέροντας ότι η άνοδος του συναλλάγματος ανατρέπει όλες τις ισορροπίες, ο κ. Έρχουρμαν υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της αγοραστικής δύναμης. Δήλωσε επίσης ότι η νέα οικονομική πολιτική της Τουρκίας αφορά την Τουρκία και το σημαντικό είναι τα βήματα που θα γίνουν από εδώ και μπρος.
Πηγή: KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις