ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κυριακίδου: Αρμοδιότητα των κρατών μελών οι αποφάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Κυριακίδου: Αρμοδιότητα των κρατών μελών οι αποφάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Αρμοδιότητα των κρατών μελών παραμένει η όποια απόφαση για αναγκαστικό εμβολιασμό, ανέφερε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου μετά τη συνάντηση των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.



Υπογράμμισε πως αν και αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει, δεν πρέπει να αποσπάσει την προσοχή μας από την προσπάθεια για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως επισήμανε η κ. Κυριακίδου, ερωτηθείσα σχετικά με την τοποθέτηση της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το ότι αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει, το θέμα δεν ήταν στην ατζέντα των Υπουργών Υγείας.

Ειδικότερα για αυτό το θέμα, η Επίτροπος Κυριακίδης σημείωσε πως έχει ξεκαθαριστεί από την αρχή πως οι όποιες αποφάσεις για αναγκαστικούς εμβολιασμούς αποτελούν αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Τόνισε όμως πως το 77% των ενηλίκων και το 66% του πληθυσμού της ΕΕ έχει εμβολιαστεί, κάτι που σημαίνει πως το ένα τρίτο των Ευρωπαίων δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί. Οι εμβολιασμοί είναι το καλύτερο μας εργαλείο, τόνισε, ακόμα και αν δεν είναι το μόνο.

Η συζήτηση για τους αναγκαστικούς εμβολιασμούς, πρόσθεσε, δεν πρέπει να αποσπάσει την προσοχή μας από την ανάγκη επίσπευσης των εμβολιαστικών προγραμμάτων και την τήρηση μη φαρμακευτικών μέτρων και επεσήμανε πως μόλις μια χώρα με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις υπόλοιπες.

Όσον αφορά το πώς αντιμετωπίζεται η χαμηλή κάλυψη, σημείωσε πως δεν υπάρχει μια και μοναδική απάντηση αλλά πως υπάρχουν πολλές παράμετροι όπως η διστακτικότητα και η παραπληροφόρηση.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο περιορισμών στα ταξίδια, η κ. Κυριακίδου ανέφερε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει σωστή κατανόηση του τι λέει η επιστήμη για τη μετάλλαξη Όμικρον πριν ληφθούν νέες αποφάσεις, αλλά και να υπάρξει συντονισμός στα όποια μέτρα, κάτι που αποδείχθηκε κρίσιμο τα τελευταία δύο χρόνια.

Για τη διάρκεια της εγκυρότητας του πιστοποιητικού, σημείωσε και πάλι τη σημασία του συντονισμού, υπενθυμίζοντας πως η Κομισιόν έχει προτείνει μια περίοδο εννέα μηνών, λαμβάνοντας υπόψη τους έξι μήνες που εισηγείται το ECDC πριν από μια ενισχυτική δόση, συν τρεις μήνες για να υπάρχει χρόνος για τις εθνικές αρχές να προσαρμόσουν τα εμβολιαστικά τους προγράμματα.

Στην αρχική της τοποθέτηση η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε ακόμα στη διαδικασία ανάπτυξης εμβολίων προσαρμοσμένων στη νέα μετάλλαξη, καθώς και την πρόοδο στην προσπάθεια για άμεση παροχή ασφαλών και αποτελεσματικών θεραπευτικών μέσων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top