«Η Ελλάδα είναι όχι απλώς στο χείλος αλλά από μέρα σε μέρα στη χρεοκοπία» και «αυτό το γνωρίζουν οι περισσότεροι Ελληνες», αναφέρει στη μόνιμη στήλη του στους «The New York Times» o Roger Cohen.
«Η προσπάθεια να σωθεί η Ελλάδα έχει γίνει μια άσκηση με το παράλογο» υποστηρίζει, καθώς «δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της, όσες συμφωνίες κι αν βγάλουν από το καπέλο τους οι πιστωτές».
Μέσα σε όλα αυτά προστίθεται και το γεγονός πως η χώρα κυβερνάται πλέον από τον ΣΥΡΙΖΑ του οποίου «οι υπουργοί δεν έχουν καμία εμπειρία διακυβέρνησης». Αλλά κατά τον δημοσιογράφο της αμερικανικής εφημερίδας, αυτή η εμπειρία είναι πολύ μεγαλύτερη από την ανύπαρκτη διπλωματική εμπειρία, με αριστερούς υπουργούς που εν έτει 2015 «προσπαθούν να κερδίσουν τον εμφύλιο» που έχασαν το 1949.
Χαρακτηριστικό της μηδενικής διπλωματικής εμπειρίας, η λέξη που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή την Παρασκευή, προκειμένου να χαρακτηρίσει τις προτάσεις των δανειστών, «παράλογες».
Αυτή ακριβώς η λέξη ήταν, κατά τον Cohen, και το κλειδί της αντίδρασης του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Δεν βγήκε στο τηλέφωνο στον Ελληνα πρωθυπουργό την επομένη, αλλά και την Κυριακή δήλωσε ότι αν και το Grexit δεν αποτελεί επιλογή, ωστόσο δεν μπορεί να βγάζει λαγούς από το καπέλο του σαν ταχυδακτυλουργός.
Και σε αυτό το σημείο, ο Αμερικανός δημοσιογράφος επιλέγει να περιγράψει την κατάσταση ως εξής: «Υπάρχει ένα πράγματα με την πραγματικότητα: Επιστρέφει μπούμερανγκ και σε χτυπά στο πρόσωπο». «Το να αναγκάζεις την Ελλάδα και τη Γερμανία να συνυπάρχουν μέσα σε μια νομισματική ένωση θα είναι πάντα μια προσπάθεια να παραπλανήσεις την πραγματικότητα. Οι οικονομίες τους δεν συμβαδίζουν και ακόμη περισσότερο οι ιδιοσυγκρασίες τους» τονίζει.
«Οι περισσότεροι Ελληνες περιμένουν τα χειρότερα» σχολιάζει ο Cohen, καθώς «η κερδοσκοπία οργιάζει» και με δεδομένο την «έλλειψη συμφωνίας [...] η οικονομία θα καταρρεύσει, θα προκληθεί αναταραχή και νέες εκλογές».
«Αυτό ηχεί απαίσιο, αλλά δεν είμαι και σίγουρος» γράφει και εκτιμά ότι τουλάχιστον «αυτό θα αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα παρά τη συνεχόμενη αποφυγή της αντιμετώπισής της». Ετσι κι αλλιώς, «τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο άσχημα επειδή ακριβώς δεν έχει πλήρως δοκιμαστεί (σ.σ. Grexit και χρεοκοπία)». Στην τελική, «η επιφάνεια έχει πάντα μια λάμψη».
Για τον αρθρογράφο των New York Times, «ένα είναι σίγουρο: Αν επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα, το μόνο που θα επιτύχει είναι να προλογίσει την επόμενη κρίση σε λίγους μήνες από τώρα».
Κατά τη γνώμη του, «οι πιστωτές πρέπει να πουν στον ΣΥΡΙΖΑ: Εχετε έναν αιώνα να αποπληρώσετε το χρέος, αλλά τώρα είστε μόνοι σας. Φτιάξτε τη χώρα, είτε μέσα είτε έξω από το ευρώ. Κάντε συμμαχίες με ξένους για να μπει χρήμα στην Ελλάδα.
Θέλετε να δοκιμάστε την οδό του Πούτιν, με τη Gazprom μέσα στο ΔΝΤ, κάντε το! Εμείς δεν είμαστε στην πλάτη σας πια, για αυτό βρείτε έναν τρόπο να κάνετε τους Ελληνες να πιστέψουν ξανά στην Ελλάδα χωρίς να είναι έτοιμοι να ρίξουν τις ευθύνες στο Βερολίνο ή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις