Ψήφισμα με τίτλο «Επιστροφή ή Αποκατάσταση της Πολιτικής Κληρονομιάς στις Χώρες Προέλευσής τους», υιοθετήθηκε ομόφωνα χθες, από την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το ψήφισμα, το οποίο είναι τριετές, είχε προταθεί από την Ελλάδα και συγκηδεμονεύθηκε από αριθμό κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.
Στην παρέμβασή του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της Σύμβασης της Λευκωσίας, ενός μηχανισμού προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία αποτελεί τη μόνη διεθνή σύμβαση, που προνοεί την ποινικοποίηση αδικημάτων καταστροφής, παράνομης διακίνησης και εμπορίας πολιτιστικών αγαθών και κάλεσε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να εξετάσουν την προσχώρησή τους στη Σύμβαση.
Ο κ. Χατζηχρυσάνθου τόνισε ότι η λεηλασία και η παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και παρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, η καταπολέμηση αυτού του εγκλήματος δεν έχει επιτευχθεί.
Αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών, λόγω της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της, καθώς και των εμπειριών της από την καταστροφή, λεηλασία και πώληση στην μαύρη αγορά χιλιάδων πολιτιστικών και θρησκευτικών αντικειμένων ιστορικής αξίας από την κατοχική δύναμη.
Παρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και επαναπατρισμό των κλεμμένων θησαυρών, πρόσθεσε, αυτό μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερα μέσω συλλογικής προσπάθειας και διεθνούς συνεργασίας και τόνισε τη σημασία της Σύμβασης της Λευκωσίας, καλώντας τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να εξετάσουν την προσχώρησή τους στη Σύμβαση.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο ψήφισμα 2347 από το Συμβούλιο Ασφαλείας και την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στην υπόθεση Al Mahdi, χαρακτηρίζοντάς τα ως ορόσημα στις διεθνείς προσπάθειες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Καταληκτικά, ο κ. Χατζηχρυσάνθου υπογράμμισε ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι συνυφασμένη με ζητήματα όπως η ειρήνη και ασφάλεια, η βιώσιμη ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι αναγκαία μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση μέσω της δημιουργίας πολυεπίπεδων μηχανισμών σε τοπική, περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα για τη διασφάλισή της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις